ms.detector.media
28.11.2022 14:19
У Британії хочуть криміналізувати заохочення до самоушкоджень у соцмережах
У Британії хочуть криміналізувати заохочення до самоушкоджень у соцмережах
На компанії-соцмережі накладатимуть штрафи, якщо вони не видалятимуть контент, що може нашкодити людям.

У Великій Британії планують криміналізувати поширення у соцмережах заохочення до самоушкоджень та самогубств. Міністерка культури Мішель Донелан оголосила, що уряд внесе відповідні поправки до  законопроєкту про безпеку в інтернеті. Закон повернеться на розгляд парламенту наступного місяця.

Як повідомляє The Guardian, цей крок став результатом цьогорічного розслідування смерті 14-річної Моллі Рассел, яка покінчила з собою в 2017 році після перегляду низки онлайн-матеріалів про самоушкодження, самогубство та депресію.

У вердикті суд ствердив, що «негативний вплив онлайн-контенту» сприяв смерті Моллі. Слідство встановило, що дівчина споживала величезну кількість шкідливих онлайн-матеріалів перед смертю. З 16 300 одиниць контенту, з якими Моллі взаємодіяла в Instagram за шість місяців до смерті, 2100 стосувалися самогубства, самоушкодження та депресії.

Розслідування дало новий поштовх для повторного розгляду законопроєкту. Заохочення до самогубства у Британії вже є незаконним, і законопроєкт посилить положення щодо захисту дітей від шкідливого контенту.

«Я сповнена рішучості, щоб огидні тролі, які заохочують молодь і вразливих до самоушкоджень, були притягнуті до відповідальності», — сказала міністерка Донелан. – «Тому я посилю наші закони про безпеку в інтернеті, щоб переконатися, що ці мерзенні дії припиняться, а зловмисникам загрожує в’язниця».

Запропонована поправка до законопроєкту вимагає від соціальних мереж, таких як Facebook, Instagram і Twitter, запобігати появі такого контенту, інакше їм загрожують значні штрафи. Регулятор комунікацій Ofcom матиме право стягувати штрафи в розмірі до 10% від доходу компанії.

Розробку законопроєкту про безпеку в Інтернеті двічі призупиняли з моменту його внесення до парламенту в 2021 році через занепокоєння консерваторів щодо його впливу на свободу слова.

Відзначимо, минулого тижня у Британії вже затвердили одну зміну до законопроєкту, яка криміналізує  фотографування або розповсюдження інтимних зображень людини, а також встановлення обладнання для незаконного фотографування особи.

Як писав «MS», за даними видання Wall Street Journal, компанія Facebook усвідомлює, наскільки негативно Instagram впливає на підлітків, але продовжує розробляти додаток у цьому напрямку. Журналісти виявили, що всередині Facebook є програма, яка мала б модерувати заборонений контент, але по факту вийшло так, що з’явився білий список для привілейованих осіб, яким нічого не буде за публікацію шкідливого контенту.

Фото: Моллі Рассел / Family handout, PA

ms.detector.media