ms.detector.media
Ігор Куляс
15.11.2022 09:30
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8 листопада 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  8 листопада 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Ми — Україна», «1+1», «Рада» та Суспільного — стисло.

Повний моніторинг за 8 листопада 2022 року читайте тут.

Ефірні блоки телеканалів «Інтер» та ICTV /тСТБ не припадали на цю добу. Натомість у нічному блоці дебютував телеканал «Ми — Україна». Продукт каналу робить та ж команда, яка раніше робила ефірні блоки медіагрупи «Україна» (детальніше тут).

 

Ефірна сітка каналів

Блок каналу «Ми — Україна» був розбитий на двогодинні частини, кожна з яких починалася випуском новин (30-хвилинним опівночі і 20-хвилинними о 2-й і 4-й ночі). Решту часу займали гостьові студії. Усі студії були прямоефірні (це добре, порівняно з тим, як заповнювалися ці нічні блоки іншими учасниками телемарафону), в новинах, починаючи з другого випуску, домінували повтори одних і тих же інформацій і сюжетів, оновлень було мало.

Структура блоку каналу «1+1» спочатку була логічною. Ефірні години з 6-ї по 9-ту починалися випусками новин (перший був 15-хвилинним, наступні 30-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями (з 6:15 по 7:00 був повтор гостьової студії «Нічної варти», чесно позначений як повтор титром). Потім навіщось о 9-й був цілий годинний випуск новин, який майже повністю складався з повторів сюжетів і коротких повідомлень, які вже виходили в ефір у попередніх випусках, новим у цьому випуску було єдине пряме ввімкнення із Брюсселя. Після чого була годинна ж гостьова студія. Остання година знову складалася з півгодинного випуску новин і півгодинної гостьової студії.

Структура блоку каналу «Рада» була звичною: кожна ефірна година починалася коротким випуском новин і продовжувалася гостьовою студією, в якій час від часу гостьові ж ведучі начитували «оперативні новини». Випуски новин були різної тривалості — то 15 хвилин, то 10, то 20. Переважно в цих випусках були суцільні повтори одних і тих же повідомлень і сюжетів із мінімальними оновленнями. Як я вже писав раніше, це насправді не новини, а імітація новин.

Блок Суспільного почався з півгодинного випуску новин. Далі була півторагодинна гостьова студія. О 20-й годині в ефір виходив годинний підсумковий випуск дня, після якого були гостьові студії, доповнені документальними фільмами. А о 23:45 були спортивні новини.

 

Головні теми дня

Ситуація з українським наступом на Херсон і з діями окупантів на правобережжі Херсонщини. У блоці телеканалу «Ми — Україна» тему розкривали оглядовим сюжетом про ситуацію в окупованому місті, обговорювали у студії з політкоментатором Олексієм Буряченком і з воєнними експертами Владиславом Селезньовим і Сергієм Кузаном. У блоці телеканалу «1+1» зробили репортаж із передової на півдні України, говорили про ситуацію в окупованому Херсоні з мешканцем міста і з командиром снайперів підрозділу «Хорт» Андрієм «Дєдом», який воює під Херсоном, тобто якісно показали ситуацію по обидві сторони лінії фронту. Крім того, обговорювали тему з міським головою окупованого Мелітополя Іваном Федоровим, воєнним аналітиком і учасником війни Олексієм Гетьманом. У блоці «Ради» темі не приділили уваги сюжетами чи ввімкненнями, обговорювали тему з головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом і з заступницею міністра оборони Ганною Маляр. У блоці Суспільного не розкривали в новинах і не обговорювали в гостьових студіях (це дивно, як на мене).

Американські проміжні вибори та ймовірний вплив їхніх результатів на подальшу підтримку Сполученими Штатами України. У блоці каналу «Ми — Україна» тему обговорювали з американським окружним депутатом Юрієм Рашкіним. У блоці телеканалу «1+1» про американські вибори зробили оглядовий сюжет і обговорювали тему  з директоркою центру «Нова Європа» Альоною Гетьманчук. У блоці телеканалу «Рада» тему в новинах висвітлювали багаторазовим повтором одного й того самого БЗ, а в гостьових студіях обговорювали з народною депутаткою Євгенією Кравчук, яка саме перебувала у США, і з народною депутаткою Олександрою Устіновою. У блоці Суспільного темі присвятили два оглядові сюжети, робили два прямі ввімкнення зі Сполучених Штатів. У гостьових студіях тему обговорювали з експертом Атлантичної ради Андерсом Аслундом і з колишнім послом України в США Валерієм Чалим. Тобто цю тему суспільний мовник розкривав найбільш глибоко і кваліфіковано.

 

Новинна складова ефірів

Новинна складова ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою: два репортажних сюжети, три прямі ввімкнення і троє гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про обстріли населених пунктів Сумщини і про обстріл села Кущове на Запоріжжі. Прямі ввімкнення робили з Івано-Франківська про ДТП на Прикарпатті, із Запоріжжя про нічні ракетні обстріли Запоріжжя та області і з Дніпра про нічні обстріли на Дніпропетровщині,

Новинна складова блоку каналу «1+1» була такою: на 6 годин ефіру було лише три репортажні сюжети (з 11 сюжетів загалом), 4 прямих ввімкнення і лише двоє гостей-ньюзмейкерів у студії. Репортажні сюжети були про бої на півдні, про нового посла України в Німеччині, про евакуацію людей із зони бойових дій на Донеччині. Прямі ввімкнення були з Брюсселя (два) про фінансову допомогу ЄС на покриття українського дефіциту бюджету і з Софії Київської, де цього дня встановлювали відреставрований хрест. Ще одне пряме ввімкнення було на забезпечення гостя-херсонця з окупованого міста.

Новинна складова блоку каналу «Рада» була такою: жодного репортажного сюжету (всі 4 сюжети в ефірі каналу цього дня були нарисами). Було 7 прямих ввімкнень, але більшість із них були не подієвими: про початок опалювального сезону в Чернівцях, про роботу водяних колонок у Львові, із Запоріжжя про ситуацію в Мелітополі, з Одеси про втрату посівів озимини через посуху на півдні, про встановлення хреста на Софії Київській, про роботи з розмінування Київщини і про облаштування в Миколаєві пунктів обігріву.

Новинна складова блоку Суспільного була такою: 4 репортажних сюжети (з 22 сюжетів загалом, більшість із них були нарисами), шість прямих ввімкнень. Репортажні сюжети були про роботу українських аеророзвідників на південному напрямку фронту, про толоку в ліцеї в Циркунах під Харковом після окупантів, про евакуацію з Бахмута і Слов’янська і про змагання зі спортивних танців у Києві. Прямі ввімкнення були з Дніпра про наслідки ворожого обстрілу Нікополя, з Краматорська про ситуацію на сході, із Запоріжжя про наслідки ворожих обстрілів області, про візит в Україну представниці США в ООН до Києва і два ввімкнення були зі США про перебіг проміжних виборів.

 

Гостьові студії

Гостьові студії каналу «Ми — Україна» цієї ночі були переважно «експертними»: з 15 гостей 10 були експертами. Ньюзмейкерів у студії побувало троє. Ще один гість був речником і один учасником подій. Із головою Комітету ВР з питань зовнішньої політики Олександром Мережком говорили про позиції «складних» держав щодо підтримки України і про майбутній саміт «Великої двадцятки». З головою Комітету ВР з питань енергетики Андрієм Герусом говорили про стан української енергосистеми і графіки відімкнень електрики. З головою «Укртрансбезпеки» Євгеном Зборовським говорили про цифровий додаток для водіїв «Єчерга». З експертами обговорювали роботу «зернового коридору», ситуацію в окупованому Херсоні і на фронті, передачу 5 великих підприємств в управління Міноборони, спроможності отриманої Україною батареї протиповітряної оборони NASAMS, загрози наступу на Україну білоруських військ, воєнну допомогу Ірану Росії, позицію Китаю щодо російсько-української війни, зміни у кремлівській верхівці тощо.

У гостьових студіях телеканалу «1+1» цього дня побувало 10 гостей. Із них двоє були ньюзмейкерами, троє експертами і ще п’ятеро — учасниками різних подій. З міським головою окупованого Мелітополя Іваном Федоровим говорили про воєнну і гуманітарну ситуацію в місті. З мером Львова Андрієм Садовим говорили про готовність міста до проблем із постачанням електроенергії і з опаленням. З експертами обговорювали воєнну ситуацію в Херсоні, росіян-втікачів у пострадянських країнах, американські вибори тощо.

У гостях у телеканалу «Рада» цього дня побувало 14 ньюзмейкерів, 3 речники, 2 радники і 2 експерти. Про ситуацію в регіонах говорили з головою Запорізької ОВА Олександром Старухом, головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим і з першим заступником міністра внутрішніх справ Євгеном Єніним. Про постачання західної зброї говорили з керівницею парламентської тимчасової слідчої комісії Олександрою Устіновою. З міністром Кабміну Олегом Немчіновим говорили про передачу в управління Міноборони п’яти стратегічних підприємств. З віцепрем’єркою Іриною Верещук говорили про виплати переселенцям. З першим заступником голови ВР Олександром Корнієнком обговорювали його участь у форумі у Франції. Про ситуацію на фронтах говорили із заступницею міністра оборони Ганною Маляр. З народною депутаткою Євгенією Кравчук говорили про вибори в США. Народна депутатка Юлія Тимошенко чомусь виступала в ролі експертки з міжнародної політики. З речниками, радниками і експертами обговорювали теми відновлення енергетичної інфраструктури, втрати ворога і його подальшу тактику, способи захисту від іранських балістичних ракет, російські міни в Чорному морі, настрої в російському суспільстві, участь президента Зеленського в саміті «Великої двадцятки» тощо.

В гостях у Суспільного побувало загалом 17 людей. Із них 5 були ньюзмейкерами, 3 речники, один радник і 8 експертів. Із головою Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федором Веніславським говорили про продовження воєнного стану і мобілізації і про перспективи боротьби з іранськими балістичними ракетами. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про ситуацію в Харкові, з головою Донецької ОВА Павлом Кириленком — про ситуацію в області. З першим заступником міністра аграрної політики Тарасом Висоцьким обговорювали результати роботи «зернового коридору» і втрати українського агросектору від війни. Із заступницею міністра юстиції Валерією Коломієць — покарання російських воєнних злочинців. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, питання кібербезпеки, переваги систем NASAMS, перспективи фінансування дефіциту бюджету в наступному році і повоєнне відновлення України, загрози і варіанти протидії іранським балістичним ракетам, проблеми енергосектору, можливі впливи результатів виборів у США на подальшу підтримку України тощо.

 

Порушення стандартів

Порушень стандартів в ефірному блоці телеканалу «Ми — Україна» було 155. Найчастіше журналісти каналу порушували стандарт відокремлення фактів від думок (82 рази), найбільше з цих порушень було суб’єктивних міркувань журналістів у новинах (де цих міркувань не повинно бути за визначенням). Стандарт достовірності також порушували дуже багато — 44 рази, і це були новини, без перевірки ретрансльовані із соцмереж і телеграм-каналів, узагальнені розмиті посилання на джерела фактичної інформації і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 21 раз, переважно це були невідповідності між картинкою і текстом. Інші стандарти порушували небагато.

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» було знову дуже багато — загалом 173. Найчастіше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок (105 порушень), найбільше цим «грішили» журналісти новин. З часом вони дедалі більше схильні висловлювати в новинах власні думки. Стандарт достовірності в різні способи порушували 39 разів, із них третину становили узагальнені посилання на авторство суб’єктивних думок. Із 22 порушень стандарту точності майже всі були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром.

Порушень стандартів в ефірі каналу «Рада» було загалом цього дня 117. Найчастіше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок (43 рази). З них найбільше порушень було пов’язано із суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушили 41 раз у всі можливі способи. З 26 порушень стандарту точності інформації більшість стосувалася некоректного використання картинки, як у коротких новинних формах, так і в прямих ввімкненнях, і у спробах «ілюстрування» розмов із гостями. Порушень інших стандартів було порівняно небагато.

У блоці Суспільного порушень стандартів цієї доби було багато — 59. Переважно порушували стандарт достовірності (26 разів), більшість цих порушень становили інформації і відео, які подавали без перевірки зі сторінок в соцмережах чи з телеграм-каналів. 21 раз грубо порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Щоправда, 17 із цих порушень були суб’єктивними міркуваннями журналістів спортивних новин (це окрема розмова). Несподівано багато (4 випадки) було фактичних помилок.

 

Інші позиції

В ефірі марафону 8 листопада не повідомляли про такі події / теми дня:

 

Прояви політичного піару

У блоці телеканалу «Ми — Україна» проявів політичного піару цієї доби не було.

У блоці каналу «1+1» був один прояв політичного піару — типовий «паркетний» матеріал про робочу поїздку першого віцеспікера Корнієнка до Франції.

У блоці телеканалу «Рада» цього дня було 6 проявів політичного піару. Два повідомлення були присвячені робочій поїздці першого заступника голови ВР Олександра Корнієнка до Франції, два — керівнику Офісу президента Андрієві Єрмаку (його допис у соцмережі і повідомлення про засідання робочої групи). Крім того, канал знову надав трибуну для самопіару лідерці «Батьківщини» Юлії Тимошенко і абсолютно невиправдано транслював рутинний брифінг заступника керівника ОП Кирила Тимошенка.

У блоці Суспільного проявів політичного піару цієї доби не було.

 

Російські наративи й токсичні медіаперсонажі

В ефірних блоках «Ми — Україна», «1+1» і Суспільного цієї доби не було ні проросійських наративів, ні токсичних медійних персонажів.

У блоці телеканалу «Рада» російських наративів не було. Гостьові студії вели Ольга Нємцева і Максим Зборовський, які раніше працювали на каналах Медведчука.

 

ms.detector.media