ms.detector.media
Ігор Куляс
07.11.2022 09:57
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 31 жовтня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 31 жовтня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках «1+1», «Ради», Суспільного та ICTV / СТБ — стисло.

Повний моніторинг за 31 жовтня 2022 року читайте тут.

Ефірний блок телеканалу «Інтер» не припадав на цю добу.

 

Ефірна сітка каналів

Ефірний блок каналу «1+1» починався 15-хвилинним випуском новин, до кінця першої години ефіру йшла гостьова студія «Нічна варта». Потім був повтор підсумкового випуску за 30 жовтня, документальний фільм про битву за село Мощун, година «Нічної варти», повтор документального фільму (який показували ще 11 вересня) і знову повтор підсумкового випуску за 30 жовтня. Тобто мінімум половина ефіру була заповнена повторами, в тому числі дуже давніми. Телеканалу «1+1» традиційно не вистачає ресурсу на заповнення нічного блоку мовлення.

У блоці каналу «Рада» кожна ефірна година починалася з коротких випусків новин, а продовжувалася гостьовими студіями. У гостьових студіях були так звані оперативні новини. Майже нічого справді оперативного в цих випусках зазвичай не було, натомість були ті ж усні повідомлення, які у випуску новин уже не раз розповідав новинний ведучий. І ще там були повідомлення про дописи у твітері діячів Офісу президента (Єрмака, Подоляка і Тимошенка), 90% із яких були просто рефлексіями, а не бодай якоюсь реальною новинною інформацією.

Структура блоку Суспільного була такою ж, як і зазвичай. 30-хвилинний випуск новин і 2,5 години гостьової студії. Повторюся, це не найкраща сітка для інформаційного каналу, яким є телемарафон. Замало випусків новин, а значна частина аудиторії на інформаційних каналах не слухає довгих розмов із гостями, а шукає саме новини.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була стандартною, більшість ефірних годин була розбита на півгодинні блоки, які складалися з 15-хвилинних випусків новин і 15-хвилинних гостьових студій. З 20-ї години в ефірі був підсумковий випуск новин, у наступну ефірну годину випусків новин не було.

 

Основні теми дня

Масована ракетна атака на об’єкти енергетичної інфраструктури. Розпочалася близько сьомої ранку, тож припала на блок телеканалу «Рада». В новинній лінійці каналу відпрацювали топову тему надзвичайно слабко. У випусках були лише короткі усні (з низьким рівнем достовірності) повідомлення, при цьому суцільні повтори. Не відмовилися від величезного блоку міжнародки, де були повідомлення про міст в Індії і про найдовший потяг у Швейцарії. Це в умовах, коли після потужної атаки в Україні виникли серйозні проблеми із забезпеченням великих міст електрикою. Набагато краще відпрацювали тему в гостьових студіях: обговорювали тему з одним із керівників «Укрзалізниці», з головами Харківської, Київської і Хмельницької ОВА, з першим заступником голови КМДА, з речником Повітряних сил і з виконавчим директором концерну «ДТЕК». Суспільне для висвітлення головної (і дуже розгалуженої) теми дня вибрав як основні інструменти прямі ввімкнення (їх робили кореспонденти каналу з Києва, Запоріжжя, Харкова, Дніпра і Вінниці, тобто майже з усіх областей, які постраждали від обстрілу найбільше). І спілкувалися з представниками регіонів, із головами ОВА (Черкаської, Харківської, Чернівецької, Запорізької, Київської і Миколаївської). Крім того, спілкувалися з поінформованими речниками Повітряних сил, «Укрзалізниці» і Сил оборони півдня. Обговорювали тему також із депутатом парламенту Молдови (про падіння уламків ракети на її територію і загалом про політику нейтралітету Молдови щодо російсько-української війни), з радником керівника ОП Михайлом Подоляком і з експертами. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ зробили лише один репортажний сюжет із Черкас і загальний оглядовий сюжет по всіх інших областях (це при тому, що на ефірний блок медіагрупи припадав підсумковий випуск новин). У студії на цю тему спілкувалися з головами Криворізької РВА, Харківської ОВА і Чернівецької ОВА. Про інцидент із Молдовою говорили з послом України в Молдові. Про різні наслідки атаки говорили з виконавчим директором концерну «ДТЕК» і керівником пасажирських комунікацій «Укрзалізниці». Про роботу протиповітряної оборони говорили з речником командування Повітряних сил, про роботу з ліквідації наслідків ракетного удару — з пресофіцером Державної служби з питань надзвичайних ситуацій.

«Зерновий коридор» починає діяти без участі держави-агресорки. В ефірі телеканалу «1+1» по темі робили оглядовий сюжет і доволі докладно у студії обговорювали з двома якісними експертами: директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом і послом України в Австрії (2014–2021) Олександром Щербою. В ефірі телеканалу «Рада» тему обговорювали із членкинею Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури, речником Одеської ОВА і з експертами. На Суспільному тему висвітлювали переважно короткими формами в новинах, у гостьовій студії обговорювали з Василем Боднаром, послом України в Туреччині. В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ зробили оглядовий сюжет і обговорювали тему з послом України в Туреччині і з міністром аграрної політики та продовольства.

 

Новинна складова ефірів

В нічному блоці каналу «1+1» новинної складової як такої не було. Жодного репортажного сюжету (із 7 сюжетів загалом), в тім числі й у повтореному підсумковому випуску попередньої доби, лише одне репортажне пряме ввімкнення (з Чикаго з благодійного марафону морської піхоти) з двох ввімкнень загалом. І жодного гостя-ньюзмейкера не було в студії каналу цієї доби.

Новинна складова телеканалу «Рада» у випусках новин не була представлена майже взагалі. Був лише один репортажний сюжет, і той про спортивне змагання батьків юних спортсменів у Полтаві (і це в день такої потужної ракетної атаки ворога, яка зашкодила всій країні), було ще два прямі ввімкнення із Запоріжжя. Трохи це компенсували ньюзмейкери в гостьових студіях. Лінійку новин каналу, який претендує нині на звання інформаційного, та ще й провідного (про що не втомлюється в кожному випуску новин говорити ведучий Андрій Сініцин), я оцінюю як погану імітацію. Де репортажної складової нема як такої, а майже всі інформаційні повідомлення є ретрансляцією дописів із соцмереж і з телеграм-каналів.

Новинна складова цього дня у блоці Суспільного меншою мірою забезпечувалася репортажними сюжетами (їх було лише два). Натомість було 8 прямих ввімкнень. Сюжети були про те, як кияни запасаються водою з бюветів, і про видачу гуманітарної допомоги мешканцям прифронтових сіл Миколаївщини. Прямі ввімкнення робили переважно про наслідки ракетної атаки — з Києва, Запоріжжя, Харкова, Дніпра й Вінниці. Крім того, було ввімкнення про підсумки візиту чеської урядової делегації в Україну, із Брюсселя про майбутнє засідання Радбезу ООН і ввімкнення з попереднього відбору до «Євробачення».

Новинна складова ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 6 репортажних сюжетів, жодного прямого ввімкнення. Репортажі були про наслідки нічних ворожих обстрілів Марганця і Нікополя, про бої на Луганщині і роботу українських аеророзвідників, про фестиваль інноваційних проєктів Sikorsky Challenge, про наслідки ракетного удару по Черкасах, і два спецрепортажі — про звільнене селище Архангельське Херсонської області і про життя прифронтового Миколаєва.

 

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «1+1» цієї доби було лише троє гостей. Із двома експертами обговорювали вихід Росії із «зернової угоди» і позицію Туреччини в зв’язку з цим, роль Ірану у війні, про прогнози щодо майбутнього саміту «Великої двадцятки» та інші питання міжнародної політики. З директором Національного інституту серцево-судинної хірургії говорили про роботу інституту в умовах війни.

У гостях телеканалу «Рада» цього дня були 13 ньюзмейкерів, 5 речників і 6 експертів. З нардепом Олегом Дундою говорили про конфіскацію заморожених російських активів, про створення фонду для України. Про «зерновий коридор» говорили з народною депутаткою Оксаною Савчук. Із народною депутаткою Наталією Піпою говорили про дистанційне навчання українських дітей. Із головою Комітету ВР Данилом Гетманцевим говорили про проєкт бюджету на 2023 рік. Із представником «Укрзалізниці» Олександром Шевченком — про готовність «УЗ» працювати в умовах знеструмлення. Наслідки ранкової ракетної атаки обговорювали з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим, головою Київської ОВА Олексієм Кулебою, головою Хмельницької ОВА Сергієм Гамалієм, із першим заступником КМДА Миколою Поворозником і виконавчим директором концерну «ДТЕК». Із Головою Нацполіції Ігорем Клименком говорили про зменшення кількості кримінальних злочинів в Україні під час війни.

У блоці Суспільного цього дня була чи не рекордна кількість гостей — 30. Із них 16 були ньюзмейкерами, 5 речників, 2 радника, 5 експертів і 2 учасника подій. Про наслідки масованої ворожої ракетної атаки по енергетичній інфраструктурі України говорили з головою Черкаської ОВА Ігорем Табурцем, заступником голови Харківської ОВА Романом Семенухою, головою Чернівецької ОВА Русланом Запаранюком, Запорізької ОВА Олександром Старухом, Київської ОВА Олексієм Кулебою, Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, із речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом, речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, речницею «Укрзалізниці» Анастасією Золотарьовою та з експертами. Крім того з депутатом парламенту Молдови Оазу Нантоєм і з радником керівника Офісу президента Михайлом Пододляком. Із головою і членкинею Комітету ВР з питань фінансів Данилом Гетманцевим і Ніною Южаніною обговорювали нові правила на ринку нерухомості. Ситуацію на фронтах обговорювали з керівником Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм, речником Головного управління розвідки Андрієм Юсовим і з експертами. З послом України в Туреччині Василем Боднаром говорили про «зерновий коридор». Із заступником міністра реінтеграції окупованих територій Павлом Козирєвим говорили про нову грошову допомогу мешканцям щойно звільнених територій. Із міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем — про збитки, завдані ворогом екології Чорного моря. З першим заступником голови Департаменту патрульної поліції Олексієм Білошицьким — про безпеку пішоходів в умовах відсутності освітлення вулиць. Ще кілька гостей були організаторами й учасниками попереднього відбору до «Євробачення».

У блоці каналів ICTV та СТБ цієї доби було загалом 17 гостей. Із них 12 були ньюзмейкери, 3 речники і 2 експерти. Про наслідки ракетної атаки говорили з головою Криворізької РДА Євгеном Ситниченком, головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим, головою Чернівецької ОВА Русланом Запаранюком, виконавчим директором концерну «ДТЕК» Дмитром Сахаруком, послом України в Молдові Марком Шевченком, керівником пасажирських комунікацій «Укрзалізниці» Олександром Шевченком, пресофіцером ДСНС Олександром Хорунжим і речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом. Про спроби зриву Росією «зернового коридору» говорили з послом України в Молдові Василем Боднаром і міністром аграрної політики та продовольства Миколою Сольським. Із міністром культури Олександром Ткаченком говорили про забезпечення культурних об’єктів електрикою й українську контрпропаганду. Було велике інтерв’ю з послом України в ООН Сергієм Кислицею про можливість видворення Росії з ООН і про майбутнє цієї організації.

 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» було рекордно багато (загалом 153), Більшість із них —порушення стандарту відокремлення фактів від думок (104), причому більшість із цих грубих порушень були суб’єктивними міркуваннями журналістів у новинах. В останні тижні спостерігається тенденція зростання кількості суб’єктивних міркувань ведучих і репортерів каналу в новинах. Стандарт достовірності порушили цієї доби 33 рази. Інші стандарти майже не порушували.

Порушень стандартів у блоці телеканалу «Рада» теж було багато, загалом 139. Найчастіше порушували в різні способи стандарт достовірності подачі інформації (84 рази), найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань і подачі інформації взагалі без посилань на її джерела. 27 разів порушували стандарт відокремлення фактів від думок, переважно гостьові ведучі не авторизували власних суб’єктивних думок. Більшість із 21 порушення стандарту точності були некоректним використанням картинки, хоча й очевидних фактичних неточностей було чимало (4 випадки).

Порушень стандартів у блоці Суспільного загалом було 33. Найчастіше журналісти порушували стандарт достовірності (13 разів). Із позитиву: цього дня не було інформацій, узятих без перевірки в соцмережах чи телеграм-каналах. Натомість було багато узагальнених розмитих посилань на джерела. Стандарт точності порушували 10 разів, стандарт відокремлення фактів від думок — 7.

Порушень стандартів у блоці телеканалів ICTV та СТБ було багато, загалом 148. Найчастіше порушували стандарти відокремлення фактів від думок і достовірності (відповідно 60 і 59 разів). Стандарт точності порушували 27 разів, переважно некоректно використовуючи картинку. Інші стандарти майже не порушували.

 

Інші позиції

В ефірі марафону 31 жовтня не повідомлялося про такі події / теми дня:

 

Прояви політичного піару

Проявів політичного піару у блоках «1+1» та Суспільного цієї доби не було.

У блоці каналу «Рада» цієї доби було 11 проявів політичного піару. Більшість із них — цитування дописів у твітері керівника Офісу президента Андрія Єрмака, його заступника Кирила Тимошенка й радника Михайла Подоляка. Крім того, було не новинне повідомлення про партію «Слуга народу» і типове «паркетне» повідомлення про обговорення допомоги дітям за участі першої леді Олени Зеленської.

В ефірному блоці ICTV та СТБ цієї доби було три прояви політичного піару: два «паркети» про прем’єра Дениса Шмигаля і про міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського. Крім того, в одному із сюжетів позитивно згадували Фонд Леоніда Кучми — тестя власника медіагрупи Віктора Пінчука.

 

Наративи та персонажі

Ворожих наративів і токсичних медіаперсонажів у блоках «1+1», Суспільного і каналів ICTV та СТБ цієї доби не було.

Наративів ворожої пропаганди у блоці каналу «Рада» цієї доби не було; гостьові студії вели двоє токсичних ведучих — Тетяна Гончарова і Максим Зборовський, колишні ведучі каналів Медведчука і Деркача.

ms.detector.media