ms.detector.media
05.11.2022 09:15
CNN: В Україні відключили 1300 терміналів Starlink
CNN: В Україні відключили 1300 терміналів Starlink
За даними SpaceX в Україні знаходиться майже 20 тисяч терміналів Starlink.

В Україні з 24 жовтня відключили частину терміналів супутникового зв'язку Starlink компанії SpaceX Ілона Маска. Про це повідомляє CNN з посиланням на два джерела, обізнаних із ситуацією.

За повідомленням телеканалу, йдеться про 1300 пристроїв, придбаних у березні у британської компанії, вони були важливим джерелом зв'язку для української армії. 

В Україні знаходиться майже 20 тисяч терміналів Starlink, більшість з них були повністю або частково придбані за рахунок зовнішнього фінансування, зокрема від урядів США, Польщі та Великої Британії. 

CNN пише, що українські військові платили SpaceX 2500 доларів на місяць за підтримання зв'язку з кожним з 1300 терміналів, що збільшило загальну вартість до вересня майже до 20 млн доларів. Зрештою, можливість сплачувати за послуги закінчилася.

Як пише телеканал, напередодні відключення цих терміналів Міноборони України звернулося до британських колег з проханням оплатити місячний рахунок у 3,25 млн. доларів. Британський чиновник заявив, що після обговорень «було вирішено, що існують більш пріоритетні військові можливості». 

«Ми підтримуємо низку терміналів, які мають пряму тактичну користь для українських військових у відбитті російського вторгнення. Ми розглядаємо і визначаємо пріоритетність усіх нових запитів з точки зору впливу, який внесок може мати на підтримку України в захисті свого народу від жахливого вторгнення Путіна», — сказав британський чиновник в коментарі CNN.

Високопосадовий український чиновник підтвердив CNN факт відключення, назвавши апарати Starlink дуже важливими у війні проти Росії.   

14 жовтня SpaceX Ілона Маска звернулася до Пентагону з проханням взяти на себе фінансування роботи комплексів супутникового зв’язку, від яких залежить зв’язок для українських військових у зоні бойових дій. Йдеться про понад 120 мільйонів доларів до кінця цього року і близько 400 мільйонів доларів на наступні 12 місяців.

Також Маск заявив, що Росія намагається знищити роботу системи Starlink в Україні.

У Пентагоні після заяви Маска заявили, що не відкидають залучення для роботи в Україні інших операторів супутникового зв'язку. 

Однак 15 жовтня Маск заявив, що Starlink «продовжить безкоштовно фінансувати уряд України». SpaceX офіційно наразі не повідомляла про продовження надання Україні послуг Starlink безкоштовно.   

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що проблем із роботою станцій Starlink в Україні не буде. За словами Резнікова, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та Маск постійно підтримують комунікацію: «У них особисте спілкування, і Михайло дуже позитивно оцінив ситуацію під час останнього обговорення питання».

Голова Міноборони додав, що Україна має мінімум три джерела фінансування роботи Starlink. Зокрема, кошти можуть взяти з пакету допомоги від Пентагону, ЄС або ж від приватних донорів. 

Фото: Михайло Федоров/Мінцифри

ms.detector.media