ms.detector.media
01.11.2022 19:08
Міноборони: Росія запустила фейк про хакерський злам системи бойового софту ЗСУ
Міноборони: Росія запустила фейк про хакерський злам системи бойового софту ЗСУ
Ця система збирає дані про розташування противника та про інші загрози.

Міністерство оборони України повідомило про інформаційну спецоперацію росіян, які поширюють фейки про злам системи ситуаційної обізнаності, яку використовують Збройні сили України. 

Як зазначає журналіст Юрій Бутусов, росіяни поширюють фейки про систему «Дельта», яка збирає дані про розташування противника та про інші загрози.

Журналіст пише, що як такого зламу не було, але у серпні було два випадки проникнення хакерів окупантів до телефонів та комп'ютерів Сил оборони. Несанкціонований доступ був швидко виявлений, витоку інформації не відбулось через обмежений рівень доступу, який має кожен користувач системи, та певний шар даних, який він може бачити.

За словами Бутусова, система «є унікальною зброєю України, подібних інформаційних систем у росіян нема».

У Міноборони зазначили, що ворожа іпсо розпочата невипадково саме зараз, адже нещодавно оновлена версія цієї системи була успішно представлена на щорічній конференції експертів та розробників NATO Tide Sprint.

«Тому невдовзі після цього ворог з метою дискредитації почав атакувати систему і поширювати мережею пропагандистських ресурсів інформацію про нібито злам та доступ до її даних», – говориться у повідомленні Міноборони.

Щоб припинити підхоплення дезінформації ворога вітчизняними інформаційними ресурсами Міністерство оборони повідомляє, що система працює стабільно, дані в ній надійно захищені, і несанкціонованих проникнень не зафіксовано.

«У Міноборони над захистом системи працюють найкращі ІТ-розробники та фахівці з кібербезпеки, які моніторять ворожу активність в режимі реального часу», – говориться у повідомленні Міноборони.

Міністерство додає, що інформаційні системи та інструменти, які застосовують наші захисники, є стратегічною ціллю для ворога, як і критична або енергетична інфраструктура країни: «Водночас, оборонне відомство констатує, що ця іпсо ворога є провальною».

Як пояснює LIGA. net, система Delta структурує всю інформацію щодо противника на фронті. Забезпечує об'ємне розуміння поля бою в режимі реального часу, інтегрує інформацію про ворога від різних сенсорів та джерел, зокрема розвідданих на цифровій мапі. Система створена фахівцями Міноборони за стандартами НАТО.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

ms.detector.media