ms.detector.media
Ігор Куляс
24.10.2022 10:45
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17 жовтня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17 жовтня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках ICTV з СТБ, «Інтера», «1+1» і «Ради» — стисло.

Повний моніторинг за 17 жовтня читайте тут.

Блок Суспільного не припадав на цю добу.

 

Ефірна сітка каналів

Ефірний блок каналів ICTV та СТБ складався майже із суцільних повторів і чіткої структури, як це часто буває з нічними блоками (0:00—6:00), не мав. Чергове підтвердження недолугості загальної ефірної сітки телемарафону, в якій щоразу один з учасників починає ефір о 18-й годині, а закінчує о шостій ранку наступної доби. Каналам явно бракує ресурсу на повноцінну роботу вночі. Блок медіагрупи StarLightMedia цієї ночі починався з єдиного оригінального двадцятихвилинного випуску новин, а далі були суцільні (інколи подвійні) повтори: підсумкового випуску з попередньої доби (двічі), сюжетів тижневика «Факти тижня», одного великого інтерв’ю й кількох пропагандистських фільмів проєктів «Антізомбі» і «Гражданская оборона» (один із них навіть був повтором з ефіру 10 жовтня). Ще раз повторили випуск новин опівночі. Прив’язки до «рівних годин» початки повторів не мали.

Структура ефірного блоку телеканалу «Інтер» була звичною, інформаційною. Кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин і продовжувалася гостьовою студією.

Цього разу нарешті у структурі ефірного блоку каналу «1+1» з’явилася бодай якась логіка. Перші 5 ефірних годин чергувалися годинні випуски новин і годинні ефірні студії. В останню шосту годину ефіру каналу були півгодинний випуск новин і півгодинна гостьова.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною: кожна ефірна година починалася 12–15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. О 20-й був годинний підсумковий випуск.

 

Основні теми дня

Масована ворожа атака ракетами та дронами-камікадзе по Києву та інших містах України сталася близько 7-ї години ранку, коли в ефірі телемарафону був блок каналу «Інтер». Редакція каналу доволі оперативно повідомляла про основні події усними повідомленнями в новинах і в гостьових студіях. Крім того, робили прямі ввімкнення двічі з місця влучання дрона-камікадзе в житловий будинок у Києві, а також з інших обстріляних міст і областей — Сум, Харкова, Дніпра, Одеси. Був також репортажний сюжет про наслідки обстрілу Миколаєва. У студії ці події обговорювали з головою Київської обласної військової адміністрації Олексієм Кулебою, представником «Укрзалізниці» Олександром Шевченком, радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком, речником Командування Повітряних сил Юрієм Ігнатом і з експертами. Тобто ці події були висвітлені в ефірному блоці каналу повно і якісно.

У блоці телеканалу «1+1» тему висвітлювали переважно прямими ввімкненнями. З місця влучання дрона-камікадзе в житловий будинок у Києві робили протягом ефірного блоку 7 прямих ввімкнень, одне ввімкнення було з Миколаєва. Про атаку на Київ був репортажний сюжет. І було дуже багато якісних гостей: як ньюзмейкери і речники, так і експерти, очевидці й безпосередні учасники подій. Зокрема, заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, представник «Укрзалізниці» Олександр Шевченко, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і його заступник Євген Єнін, начальник Нацполіції Ігор Клименко і перший заступник начальника Патрульної поліції Києва Сергій Білошицький, київський міський голова Віталій Кличко, голова ДСНС Сергій Крук і речниця ДСНС Світлана Водолага, представник Євросоюзу Петер Вагнер (якого ця атака застала в Києві), речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат, воєнний експерт з «Інформаційного спротиву» Олександр Коваленко, експерт із бойових дронів Павло Кащук, ведучий каналу Єгор Гордєєв, який живе по сусідству з розбомбленим будинком, і патрульні поліцейські, які збили з автоматів ворожий дрон-камікадзе. Тобто тема загалом була висвітлена каналом дуже глибоко і всебічно, особливо ж обстріл Києва, але, як на мене, поза увагою залишилися обстріли інших міст, зокрема Сумщини (де загинуло троє людей), Вінниччини і Дніпропетровщини, де вороги поцілили по інфраструктурних об’єктах. Про це коротко повідомляли в новинах.

У блоці каналу «Рада» тему висвітлювали лише одним репортажним сюжетом, який повторювали потім у всіх наступних випусках новин, і двома прямими ввімкненнями з місця вибуху дрона в Києві. Натомість тему обговорювали з міністром Кабміну Олегом Немчіновим, заступницею міністра оборони Ганною Маляр, менеджером «Укроборонрому» Олегом Болдирєвим, міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським, міським головою Борисполя Володимиром Борисенком, першим заступником начальника патрульної поліції Києва Олексієм Білошицьким, речником командування Повіряних сил Юрієм Ігнатом, речницею Нацполіції Мар’яною Ревою, речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, колишнім командувачем сухопутних військ США у Європі Беном Ходжесом, ізраїльським воєнним експертом Давидом Гендельманом і українським воєнним експертом Сергієм Грабським. Говорили також із патрульним поліцейським Олександром Кравчуком, який із товаришами збив іранський дрон-камікадзе в центрі Києва.

 

Новинна складова ефірів

В ефірі каналів ICTV та СТБ новинної складової майже не було за визначенням, адже весь ефірний блок (крім перших 20 хвилин) складався з повторів. Але навіть у повторах підсумкового випуску за 16 жовтня було лише три репортажні сюжети і жодного прямого ввімкнення. Не було і гостей-ньюзмейкерів. Репортажі (в підсумковому випуску попередньої доби) були про наслідки ворожих обстрілів Нікополя, як від постійних обстрілів рятуються жителі Комишувахи і про відновлення після окупації селища Миролюбівка на Херсонщині,

Новинна складова телеканалу «Інтер» цієї доби була така: 7 репортажних сюжетів (із 21 сюжету загалом), 11 прямих ввімкнень і двоє гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої на Донеччині, про те, як фермери Дніпропетровщини отримали гуманітарну допомогу посівною пшеницею, про благодійний собачий фестиваль на Закарпатті, про благодійну акцію волонтерів «Зігрій захисників» у Луцьку, про наслідки ракетної атаки 10 жовтня для одного із сіл Київської області, про те, як звільнений Куп’янськ оговтується після окупації, і про наслідки ранкової ракетної атаки по Миколаєву. Прямі ввімкнення робили з міст та областей, які зазнали цього дня ракетних обстрілів чи атак дронами-камікадзе (Київ, Одеса, Суми, Запоріжжя, Дніпро, Харків). Також були прямі ввімкнення з Вашингтона і Брюсселя.

Новинною складовою ефірного блоку каналу «1+1» цього дня були переважно прямі ввімкнення і гості-ньюзмейкери. Репортажних прямих ввімкнень було загалом 11, репортажних сюжетів — три. Ввімкнення були з Києва з місця влучання дрона в житловий будинок (цілих 7), із залізничного вокзалу столиці, з Миколаєва про наслідки ворожої атаки дронів, два ввімкнення були з Брюсселя про нараду міністрів закордонних справ ЄС.

Новинна складова каналу «Рада»: було два прямі ввімкнення з місця влучання дрона-камікадзе в середмісті Києва і один репортажний сюжет про це, повторений у всіх випусках новин. Крім того, в ефірі каналу побували 14 гостей-ньюзмейкерів.

 

Гостьові студії

У гостях каналів ICTV та СТБ була лише голова ГО «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук, з якою ведучий Вадим Карп’як говорив (якісно, на мою думку) про отриману організацією Нобелівську премію миру, про знакові проєкти й ініціативи Центру «Євромайдан SOS», «Save Олег Сенцов» і «Трибунал для Путіна», про безкарність російських злочинів протягом десятиліть і про роботу з порятунку з Росії українських військовополонених і в’язнів сумління. Це був повтор ефіру попередньої доби.

У гостьових студіях «Інтера» цієї доби побувало 12 гостей, із них двоє були ньюзмейкерами, решта — радниками, речниками, експертами й учасниками різних подій. Із головою Київської ОВА Олексієм Кулебою, з керівником із пасажирської комунікації «Укрзалізниці» Олександром Шевченком говорили про ракетно-дронову атаку ворога проти України. Також про це говорили з радником міністра внутрішніх справ, речником командування Повітряних сил і з експертами. З радником міського голови Маріуполя говорили про ситуацію в окупованому місті. З експертами говорили про значення резолюції ПАРЄ щодо визнання Росії державою-терористкою, про ймовірний зміст дев’ятого пакету санкцій ЄС проти Росії, про ймовірність нападу з боку Білорусі, про психологічну безпеку в умовах війни і про зростання кількості українців, які живуть за межею бідності.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» цього дня побували 26 гостей, десять із них були ньюзмейкерами, двоє речників, один радник, четверо експертів і учасників різних подій. Головну тему дня з різних боків обговорювали із заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком, представником «Укрзалізниці» Олексанром Шевченком, міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським, мером Києва Віталієм Кличком, заступником міністра внутрішніх справ Євгеном Єніним, головою ДСНС Сергієм Круком, начальником Нацполіції Ігорем Клименком і заступником начальника Поліції Києва Сергієм Білошицьким. Також із речниками командування Повітряних сил Юрієм Ігнатом і ДСНС Світланою Водолагою. З міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем говорили про організацію забезпечення людей дровами на зиму, з радницею Державного бюро розслідувань Тетяною Сап’ян — про справи проти колабораціоністів і зрадників. З експертами, крім головної теми дня, обговорювали також загрози з боку Білорусі, питання «зернового коридору» та посівної озимих, про позицію Китаю щодо війни Росії проти України.

В гостьовій студії каналу «Рада» побувало 14 ньюзмейкерів, троє речників, експерти й учасники подій. Із міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про ситуацію в місті, з мером Мелітополя Іваном Федоровим — про примусову мобілізаціюо купантами місцевих мешканців. Із міністром Кабміну Олегом Немчіновим — про роботу органів влади в умовах ворожих атак і про малу приватизацію. Про атаку дронами говорили із заступницею міністра оборони Ганною Маляр, менеджером проєктів концерну «Укроборонпром» Олегом Болдирєвим, міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським і першим заступником керівника поліції Києва Олексієм Білошицьким, міським головою Борисполя Володимиром Борисенком. Із міністром культури Олександром Ткаченком говорили про пограбування окупантами українських музеїв. Із нардепом Єгором Чернєвим говорили про неприбуття місії Червоного Хреста на лінію розмежування для відвідання українських бранців в Оленівці. З експертами говорили про український контрнаступ і про подальший перебіг бойових дій, про ядерні погрози Кремля і ймовірні відповіді США на це, про вплив на підтримку України Великою Британією можливою зміною уряду в країні і про майбутню політику ЄС щодо Росії.

 

Порушення стандартів

Порушень стандартів в ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ знову було рекордно багато, загалом 273. З них 122 були «внеском» журналістів тижневика «Факти тижня», які не авторизують свої численні суб’єктивні міркування. Втім і в новинах була завеликою кількість порушень стандарту відокремлення фактів від думок. Крім того, редакції каналів медіагрупи системно ігнорують дотримання стандарту достовірності в різні способи. Порушень інших стандартів було небагато.

Порушень стандартів в ефірному блоці телеканалу «Інтер» було менше, ніж у попередньому моніторингу, але все одно багато — 143. Найчастіше (77 разів) журналісти каналу порушували стандарт відокремлення фактів від думок, переважно висловлюючи власні суб’єктивні думки в новинах. І стандарт достовірності порушували часто (50 разів) і в усі можливі способи. Порушень інших стандартів було значно менше.

Порушення стандартів в ефірному блоці каналу «1+1» було загалом 105. Найчастіше журналісти каналу порушували стандарт достовірності (45 разів). Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 35 разів, стандарт точності — 23 рази.

Порушень стандартів у блоці каналу «Рада» загалом було 89. Найбільше грубо порушували стандарти достовірності і відокремлення фактів від думок.

 

Інші позиції

В ефірі марафону 17 жовтня не повідомлялося про такі події / теми дня:

В ефірних блоках ICTV та СТБ, каналу «Інтер» і каналу «1+1» не було проявів політичного піару. Один прояв політичного піару був в ефірі каналу «Рада»: піарили заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенко.

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ не було наративів російської пропаганди (не рахуючи їх у пропагандистських фільмах проєктів «Антізомбі» і «Гражданская оборона», де ці наративи «розвінчуються»). Не було й токсичних медійних персонажів.

В ефірному блоці каналу «Інтер» проявів російської пропаганди не було; всі випуски новин вела токсична ведуча Анастасія Даугуле.

В ефірному блоці каналу «1+1» не було ні ворожих наративів, ні токсичних персонажів.

В ефірі каналу «Рада» наративів також не було; двоє токсичних ведучих вели гостьові студії — Максим Зборовський і Назар Довгий.

ms.detector.media