ms.detector.media
22.10.2022 10:57
Резніков: В Україні не буде проблем із роботою Starlink
Резніков: В Україні не буде проблем із роботою Starlink
Олексій Резніков: Україна має мінімум три джерела фінансування роботи Starlink.

Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю виданню Politico заявив, що проблем із роботою станцій Starlink в Україні не буде. 

За словами Резнікова, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та бізнесмен Ілон Маск постійно підтримують комунікацію: «У них особисте спілкування, і Михайло дуже позитивно оцінив ситуацію під час останнього обговорення питання».

Голова Міноборони додав, що Україна має мінімум три джерела фінансування роботи Starlink. Зокрема, кошти можуть взяти з пакету допомоги від Пентагону, ЄС або ж від приватних донорів. 

14 жовтня SpaceX Ілона Маска звернулася до Пентагону з проханням взяти на себе фінансування роботи комплексів супутникового зв’язку, від яких залежить зв’язок для українських військових у зоні бойових дій. Йдеться про понад 120 мільйонів доларів до кінця цього року і близько 400 мільйонів доларів на наступні 12 місяців.

Також Маск заявив, що Росія намагається знищити роботу системи Starlink в Україні.

У Пентагоні після заяви Маска заявили, що не відкидають залучення для роботи в Україні інших операторів супутникового зв'язку. 

Однак 15 жовтня Маск заявив, що Starlink «продовжить безкоштовно фінансувати уряд України». SpaceX офіційно наразі не повідомляла про продовження надання Україні послуг Starlink безкоштовно.   

З початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну було поставлено близько 20 000 Starlink. Як зазначає CNN, попри те, що Маск отримав широке визнання та подяку за те, що він відгукнувся на запити про надання послуг Starlink Україні на початку війни, насправді переважна більшість терміналів отримали повне або часткове фінансування із зовнішніх джерел, включаючи уряд США, Великої Британії та Польщі, згідно з інформацією у листі SpaceX до Пентагону. Своїм коштом SpaceX забезпечувала пільгове обслуговування комплексів. Минулого тижня Маск поскаржився в Twitter, що допомога «коштувала SpaceX 80 млн доларів і до кінця року перевищить 100 млн».

Фото: Михайло Федоров/Мінцифри

ms.detector.media