ms.detector.media
20.10.2022 09:58
У Вікіпедії викрили мережу тіньових редакторів, що просували російську пропаганду
У Вікіпедії викрили мережу тіньових редакторів, що просували російську пропаганду
Британські аналітики дослідили деякі правки до статті про російсько-українську війну та виявили спробу вплинути на суспільний дискурс про Україну.

Дослідження двох британських аналітичних центрів — Інституту стратегічного діалогу (ISD) і Центру аналізу соціальних медіа (CASM) викрило мережу тіньових редакторів, які намагалися вплинути на наратив про російсько-українську війну, вносячи зміни до статей вебсайту. Про це повідомляє Gizmodo.

У звіті аналізується діяльність 86 редакторів, які були внесені до чорного списку через різні порушення етичного кодексу Вікіпедії. Серед багатьох сторінок, до яких вони внесли правки, дослідники звернули увагу на статтю Wiki про російсько-українську війну та вивчили історію внесення змін. Аналіз показав навмисні спроби маніпулювати наративом і хоча б трохи схилити його в бік «проросійського» наративу.

За словами авторів звіту, ці спроби включали зміну мови, «щоб мінімізувати об’єктивність прозахідних версій і максимізувати об’єктивність прокремлівських версій», запровадження тем, «які схиляють історичний фон у бік проросійських наративів» і додавання кремлівських цитат і пресрелізів, «щоб підсилити помітність проросійських аргументів і точок зору». Також ці редактори постійно вставляли посилання на російські державні ЗМІ.

У звіті зазначається, що довести координацію між забороненими редакторами, а також з’ясувати, хто насправді керував обліковими записами, складно. Тобто поки що немає вагомих доказів того, що за мережею тіньових редакторів стояв російський уряд. Але, як зазначає видання, хоч дослідження остаточно це не доводить, все ж виявляє багато причин для занепокоєння.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що у вересні російська Вікіпедія втратила в Україні 15 мільйонів переглядів.

Фото: en.wikipedia.org

ms.detector.media