ms.detector.media
Ігор Куляс
17.10.2022 11:45
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 10 жовтня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 10 жовтня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Суспільного, ICTV та СТБ, «Інтера» і «1+1» — стисло.

Повністю моніторинг марафону «Єдині новини» за 10 жовтня читайте тут.

Попередні резюме щотижневих моніторингів телемарафону «Єдині новини» читайте тут. 

Ефірний блок телеканалу «Рада» не припадав на цю добу. 

Загалом доба 10 жовтня через масовану терористичну атаку російськими ракетами була надзвичайно складною для роботи редакцій, але всі, на кого припадали ефіри під час і після цієї атаки, впоралися з оперативним висвітленням подій. Особливо медіагрупа StarLightMedia, на блок якої саме припав час ракетної атаки. Натомість цього дня в ефірах каналів була безпрецедентно велика кількість порушень стандартів інформаційної журналістики. 

Ефірна сітка каналів

Як і раніше, в нічний час ефірний блок Суспільного не мав якоїсь логічної структури і його окремі елементи не були прив’язаними до «рівного часу». Починався блок із півгодинного оригінального випуску новин, а далі йшли записані інтерв’ю, документальні фільми й повтори великої гостьової студії та підсумкового випуску новин із попередньої доби. Відсутність прямоефірних студій у блоці прогнозовано призвела до критичної втрати оперативності. Тож нічні глядачі телемарафону не довідалися своєчасно про ракетний обстріл Запоріжжя (який стався близько другої години ночі). Дізнатися про нього глядачі змогли лише з першого випуску новин наступних учасників телемарафону о шостій ранку.

Структура блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: ефір був поділений на півгодинні блоки, кожний із яких складався з 15-хвилинного випуску новин (крім 6:30, де випуску новин не було), в інші 15 хвилин були гостьові студії, сюжети тижневика «Факти тижня» або фільми.

Структура блоку каналу «Інтер» була такою ж, як зазвичай. Кожна ефірна година починалася з 15-хвилинного випуску новин і продовжувалася гостьовою студією. Приблизно посередині гостьових студій їхні ведучі давали заголовками короткі усні «оперативні новини» (не знаю, чи це тепер постійний елемент ефіру, чи він був запроваджений редакцією у зв’язку з надзвичайними подіями цієї доби).

Структура блоку «1+1» знову була інакшою, ніж раніше. Спочатку все було погодинно: година новин, година гостьової студії, година новин (підсумковий випуск). Далі було 45 хвилин гостьової студії і 15-хвилинний випуск новин. Далі 15 хвилин гостьової, 15 хвилин проєкту Осадчої і 30 хвилин новин. В кінці — година гостьової студії. Як і раніше, канал «експериментаторством» і алогічністю сітки суперечить функціям інформаційного каналу. 

Основні теми дня

Ключовою темою дня, яка складалася з величезної кількості подій, була масована ракетна атака Росії по більшості областей України ранком 10 жовтня. Вона припала на блок телеканалів ICTV та СТБ. Медіагрупа зуміла надзвичайно оперативно перепланувати ефір і організувала багато прямих ввімкнень власних кореспондентів із різних міст країни (Київ, Харків, Дніпро, Миколаїв, Львів, Одеса). Там, де були проблеми з інтернетом, ввімкнення робилися телефоном. Крім того, спільна редакція медіагрупи оперативно перепланувала свої розмовні студії і майже всі гості коментували головну тему дня: керівники Житомирської й Сумської ОВА, міський голова Харкова, керівник пасажирського департаменту «Укрзалізниці», безумовно «новинні» речники — Східного угруповання військ, командування Повітряних сил, Держслужби з надзвичайних ситуацій і Одеської ОВА, два радники міністра внутрішніх справ. Усі гості були інформативними. Медіагрупа відпрацювала висвітлення цієї складної й екстремально-оперативної теми відмінно.

В ефірному блоці «Інтера» був лише один репортажний сюжет про наслідки ракетного удару по Києву. Натомість була рекордною кількість прямих ввімкнень із різних міст країни (загалом 13). Власні кореспонденти вмикалися з Києва (двічі), Дніпра (двічі), Івано-Франківська (двічі), Харкова (двічі), Одеси, Львова, Кропивницького, Рівного. І навіть було ввімкнення із Закарпаття, де нічого не відбувалося. У студії різні аспекти ракетної атаки обговорювали з керівниками Київської та Харківської ОВА, заступником керівника Офісу президента, заступницею міністра та іншими представниками Міноборони і, зокрема, Головного управління розвідки, міністром охорони здоров’я, з речниками ДСНС і Нацполіції, радницею міністра внутрішніх справ і навіть із заступницею міністра оборони Латвії, яка була в момент ракетного удару в Києві. Тобто тему телеканал розкрив якісно як у новинному, так і в експертному сенсі.

В ефірі каналу «1+1» тему розкривали, по-перше, численними прямими ввімкненнями з різних міст України, зокрема з Києва, Дніпра, Львова, Харкова, Сум (протягом ефіру робили повторні ввімкнення, відстежуючи ситуацію з ліквідацією наслідків ворожої атаки в динаміці). Крім того, був репортажний сюжет про ситуацію в Києві й оглядовий сюжет про ситуацію в регіонах. У гостьових студіях різні аспекти теми обговорювали із секретарем РНБО й головою Верховної Ради, міністром закордонних справ, міністром культури, міністром внутрішніх справ, заступником керівника Офісу президента, міськими головами Харкова і Львова, керівником Київської ОВА, міністром енергетики й головою Укренерго, заступником міністра охорони здоров’я, радником керівника Офісу президента, амбасадоркою Німеччини в Україні, речником командування Повітряних сил і воєнним експертом. Тобто тему висвітлили надзвичайно якісно як в оперативному сенсі, так і в сенсі студійного обговорення. У студіях каналу були представлені топові ньюзмейкери.

Реакції світової спільноти на російську ракетну атаку. На момент ефірного блоку телеканалів ICTV та СТБ перші реакції лише з’являлися, тож медіагрупа висвітлювала їх усними повідомленнями у випусках новин. В ефірному блоці «Інтера» було два прямі ввімкнення кореспондентки з Брюсселя й одне кореспондентки з Берліна. Але в цих ввімкненнях значну частину займали огляди реакцій різних європейських політиків у твітері. У студії тему можливих реакцій Заходу на черговий теракт Росії обговорили з членкинею українських делегацій в ПАРЄ і в парламентській асамблеї ОБСЄ Євгенією Кравчук. В ефірному блоці «1+1» робили прямі ввімкнення кореспондентів із Брюсселя, Вашингтона, Берліна й Варшави, оглядовий сюжет. У гостьових студіях тему обговорювали з міністром закордонних справ України, пані послом України у США, головою Верховної Ради та іншими гостями.

Нічна ракетна атака на житлові квартали Запоріжжя. У нічному блоці (сама атака сталася близько 2-ї ночі 10 жовтня) Суспільне провалило тему, оскільки заповнювало ефір суцільними повторами. Телеканали ICTV та СТБ у блоці марафону з 6.00 до 12.00 оперативно і якісно висвітлювали подію прямим ввімкненням, а згодом репортажним сюжетом власного кореспондента із Запоріжжя. «Інтер» висвітлював тему двома прямими ввімкненнями власної кореспондентки із Запоріжжя й одним репортажним сюжетом. В ефірному блоці каналу «1+1» тему висвітлювали двома прямими ввімкненнями з місця події у Запоріжжі й одного репортажного сюжету. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова блоку Суспільного (навіть без урахування самого фактору повторів) була слабкою: лише три репортажні сюжети і три прямі ввімкнення на 6 годин ефіру, — вважаю, це дуже мало як для інформаційного каналу. Небагато — лише 4 — було і гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про наслідки ракетного удару по Запоріжжю напередодні, про ексгумацію у звільненому Лимані тіл убитих окупантами людей і про відкриття чемпіонату України з хокею. Прямі ввімкнення робили про ситуацію на Донеччині, з Херсона про ситуацію в окупованому місті і з Будапешта про підготовку Угорщини до опалювального сезону.

Новинна складова медіагрупи StarLightMedia цієї доби була потужною: 7 репортажних сюжетів і рекордна для медіагрупи кількість прямих ввімкнень — 12. Причому ці ввімкнення були організовані спільною редакцією оперативно після початку масової ракетної ворожої атаки. Так само оперативно редакція перепланувала гостьові студії і мінімум 10 кваліфікованих гостей говорили в ефірі про головну тему дня. Репортажні сюжети оповідали, як кияни ховалися у підземці від ракетної атаки на столицю, про наслідки ворожого ракетного обстрілу Запоріжжя напередодні і про наслідки нічного ракетного удару по Запоріжжю, про ексгумацію тіл загиблих у звільнених Лимані та Святогірську, спецрепортаж про те, як оговтується від окупації звільнена Балаклія, про випробовування черкаськими рятувальниками комплексів зі знезараження в разі застосування ворогом хімічної чи ядерної зброї. Майже всі прямі ввімкнення були присвячені масованому ракетному обстрілу, його наслідкам і їхній ліквідації. Кореспонденти медіагрупи робили включення з місця влучання ракет у центрі Києва, по три ввімкнення з Дніпра і Харкова, ввімкнення з Миколаєва, Львова й Одеси. Крім того, було два прямих ввімкнення із Запоріжжя про нічний ракетний обстріл міста.

Новинна складова блоку каналу «Інтер» була забезпечена насамперед великою кількістю прямих ввімкнень із різних міст України, загалом їх було 19 (рекордна кількість для марафону за понад півроку). Також було 8 репортажних сюжетів. У студії каналу побувало 11 ньюзмейкерів і 5 «ньюзових» за головною темою дня речників. Більшість прямих ввімкнень була про масований ракетний обстріл України: з Києва, Одеси, Дніпра, Івано-Франківська, Харкова, Львова, Кропивницького, Рівного. Два прямі ввімкнення із Запоріжжя були про наслідки нічної ракетної атаки на житлові квартали міста. Ще одне ввімкнення було про обстріли прифронтових міст Донеччини. Три ввімкнення закордонних корпунктів каналу (з Брюсселя і Берліна) були присвячені реакціям європейських держав на масовану атаку України. Репортажні сюжети були про наслідки нічного ракетного обстрілу Запоріжжя, про наслідки ракетного обстрілу Києва, про ворожий обстріл Слов’янська, про навчання українських військових біля кордонів із Білоруссю, про навчання в Черкасах рятувальників на новому обладнанні від шотландців для знезараження в разі хімічної чи радіаційної атаки ворога, про відновлення водогону в звільненому селі Горенка на Київщині, про прощання із загиблим захисником В’ячеславом Зайцевим у Запоріжжі і спецрепортаж про повернення звільненої Балаклії до мирного життя.

Новинна складова каналу «1+1» була представлена переважно прямими ввімкненнями (їх було 17) і гостями-ньюзмейкерами (їх було 14). Репортажних сюжетів було лише два. Прямі ввімкнення робили з Києва, Дніпра, Львова, Харкова, Сум. Усі — про наслідки ракетної атаки ворога. Крім того, було два прямі ввімкнення із Запоріжжя про наслідки нічного ракетного обстрілу міста, пряме ввімкнення із Брюсселя, Вашингтона, Берліна і Варшави про реакції міжнародної спільноти на ракетну атаку по Україні і про проукраїнські акції в різних країнах. Сюжети-репортажі були про обстріл Києва і про наслідки ракетного удару по житловому кварталу Запоріжжя. 

Гостьові студії

В ефірному блоці Суспільного цієї доби було загалом 13 гостей, із них 4 ньюзмейкери, 6 експертів, один журналіст і два учасники подій. Про ситуацію в окупованих містах говорили з депутатом Херсонської облради Сергієм Хланем і керівником Сіверськодонецької районної військової адміністрації Романом Власенком. Із Самантою Пауер, головою USAID і колишньою представницею США при ООН, говорили про фінансову допомогу Україні, подолання світової продовольчої кризи і про бездіяльність Ради безпеки ООН через право вето Росії. З головою місії України при НАТО Наталією Галібаренко обговорювали перспективи швидкого вступу України до Альянсу. З експертами обговорювали судову реформу й роботу антикорупційних органів, реальність ядерних погроз Путіна, про зміни керівництва російської армії про можливі зміни російських політичних еліт, про першу для України Нобелівську премію миру, про подальше співіснування України з Росією та Білоруссю тощо.

В ефірному блоці ICTV та СТБ загалом цієї доби побувало 12 гостей, із яких лише двоє були раніше заплановані редакцією. Натомість 10 гостей редакція зуміла дуже оперативно організувати для обговорення всіх подробиць масованої ракетної атаки ворогом більшості областей України. Це були керівник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, міський голова Харкова Ігор Терехов, керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький, керівник пасажирського напрямку «Укрзалізниці» Олександр Перцовський, речник Східного угруповання військ Сергій Череватий, речник Одеської ОВА Сергій Братчук, речник Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий, речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат, і два радники міністра внутрішніх справ — Вадим Денисенко і Ростислав Смирнов.

Гостями ефіру телеканалу «Інтер» цього дня загалом було 19 людей. Із них 11 ньюзмейкерів, решта — речники, радники і експерти. З більшістю з них говорили на основну тему дня — масовану ракетну атаку України ворогом: із керівником Київської ОВА Олексієм Кулебою, керівником Харківської ОВА Олегом Синєгубовим, заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком, заступницею міністра оборони Ганною Маляр, заступницею міністра оборони Латвії Байбою Блоднієце, представником Міноборони Олександром Гайном, міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком, радницею міністра внутрішніх справ Мар’яною Ревою, речницею ДСНС Світлана Водолага, заступником начальника управління зв’язків із громадськістю Збройних сил України Юзефом Венсковичем, речником ДСНС Олександром Хорунжим, представником пресслужби Головного управління розвідки Міноборони Андрієм Юсовим, речницею Нацполіції Мар’яною Ревою і з експертом Міноборони Олександром Мотузяником. Крім того, говорили з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським і з міським головою Мелітополя Іваном Федоровим про ситуацію на окупованих землях. Із народною депутаткою Євгенією Кравчук говорили про ймовірну міжнародну реакцію на масовану ракетну атаку, про можливості надання Україні сучасних систем ППО і про визнання Росії державою — спонсоркою тероризму. З нардепом Олексієм Жмеринецьким обговорювали результати «африканського турне» міністра закордонних справ Кулеби.

В ефірі телеканалу «1+1» загалом цієї доби побувало 18 гостей, із них 14 були ньюзмейкерами, один радник, один речник і два експерти. З більшістю гостей обговорювали основну тему дня — масований ракетний обстріл України російськими терористами. Говорили про це з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком, секретарем Ради національної безпеки і оборони Олексієм Даніловим, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, міністром енергетики Германом Галущенком, міністром культури та інформполітики Олександром Ткаченком, міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським, міським головою Львова Андрієм Садовим, міським головою Харкова Ігорем Тереховим, керівником Київської ОВА Олексієм Кулебою, пані послом України в США Оксаною Маркаровою, пані послом Німеччини в Україні Анкою Фельдгузен, головою правління Укренерго Володимиром Кудрицьким, заступником міністра охорони здоров’я Богданом Боруховським, заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком, радником керівника ОП Михайлом Подоляком, речником командування Повітряних сил Юрієм Ігнатом і воєнним експертом Михайлом Самусем. 

Порушення стандартів

В ефірному блоці Суспільного порушень стандартів було 59. Це дуже багато, особливо як для суспільного мовника, який мав би бути взірцем для всього медіапростору. Найчастіше (39 разів) журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Це були як суб’єктивні думки в новинах, так і не авторизовані як слід міркування в авторських елементах ефіру. Багато було також порушень стандарту достовірності — 11. Цей стандарт порушували в різні способи. Порушень інших стандартів було небагато.

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ цього разу була рекордна кількість грубих порушень стандартів — 265. Набагато більше, ніж зазвичай у медіагрупи, було порушень стандарту достовірності (81), який журналісти порушували в усі можливі способи. І різко зросла кількість порушень стандарту відокремлення фактів від думок (загалом 164 порушення). Особливо ж багато цей стандарт порушувався у студіях і сюжетах тижневика «Факти тижня» — 114 разів, що становило майже половину всіх порушень стандартів цієї доби. Інші стандарти порушували набагато менше: стандарт точності 16 разів, повноти інформації — тричі.

Порушень стандартів в ефірному блоці каналу «Інтер» цього разу теж було рекордно багато, загалом 178. Особливо часто журналісти «Інтера» нехтували стандартом достовірності, порушуючи його в усі можливі способи (102 порушення на 6 годин ефіру). Це занадто багато, тим більше для телемарафону, який самі ж ведучі каналу промотують як «достовірний». Крім того, вже не перший тиждень в ефірі «Інтера» забагато порушень стандарту відокремлення фактів від думок. Цього разу їх було 60. Інші стандарти порушувалися менше: точність — 11 разів, повнота — один раз.

Порушень стандартів у блоці телеканалу «1+1» було загалом 115. Майже половина з них (55) — це були порушення в різні способи стандарту достовірності. Стандарт точності порушували 33 рази, переважно некоректною роботою з картинкою. Більшість порушень стандарту відокремлення фактів від думок становили оцінки та інші судження журналістів у новинах, загалом стандарт порушували 25 разів. 

Інші позиції

В ефірі марафону 10 жовтня не повідомляли лише про такі події / теми дня:

Проявів політичного піару в ефірному блоці Суспільного цієї доби не було.

У блоці каналів ICTV та СТБ було три прояви політичного піару — тричі повідомляли про допис радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка в соцмережі.

В блоці «Інтера» було два прояви політичного піару — обидва присвячені заступнику керівника Офісу президента Кирилові Тимошенку типові «паркетні» матеріали.

У блоці каналу «1+1» був один прояв політичного піару — ведуча гостьової студії вихваляла президента Зеленського.

Наративів російської пропаганди та токсичних медіаперсонажів у ефірних блоках всіх учасників марафону цієї доби не було.

ms.detector.media