ms.detector.media
16.10.2022 12:28
Радіоведучий із США, конспіролог Алекс Джонс має сплатити 965 млн доларів за висловлювання про вбивство дітей
Радіоведучий із США, конспіролог Алекс Джонс має сплатити 965 млн доларів за висловлювання про вбивство дітей
Алекс Джонс широко відомий США своїми ультраправими поглядами. Він шанувальник російського філософа Олександра Дугіна та частий гість пропагандистського телеканалу «Царград».

Відомий американський радіоведучий, блогер, власник ультраправого сайту Infowars Алекс Джонс має виплатити 965 млн доларів за свої висловлювання. Про це повідомляє ВВС.

Рішенням суду, кошти будуть спрямовані сім'ям дітей, які загинули в результаті стрілянини в школі Сенді-Хук у 2012 році як компенсацію за моральну, психологічну та іншу шкоду. Джонс запевняв, що весь цей трагічний інцидент був нібито лише постановкою.

Його адвокат Норм Паттіс повідомив журналістам, що оскаржуватиме це рішення.

А кореспондентка відділу Бі-бі-сі по боротьбі з дезінформацією Маріанна Спрінг вітає правосуддя: «Ця справа знаменує момент розплати за шкідливі, небезпечні конспірологічні теорії. Ані Джонса, ані іншого розповсюджувача подібних теорій ніколи раніше не змушували відшкодувати збитки в такому масштабі, і це створює дуже важливий прецедент».

Позов до суду в Коннектикуті подали сім'ї восьми жертв та агент ФБР, який одним із перших зайшов до класу з убитими дітьми. Вони стверджують, що через дезінформацію, яку поширював блогер та радіоведучий, були випадки переслідування та погроз убивством.

Трагедія у початковій школі Сенді-Хук трапилася у 2012 році. Тоді було вбито 20 дітей та шестеро дорослих. Після цього Джонс почав поширювати на своїх платформах брехню про те, що все це було нібито інсценовано, що дійові особи були акторами, а за інсценуванням буцімто стояла влада США заради заборони в країні.

У серпні Джонс програв суд у Техасі сім'ї одного із загиблих дітей. Батьки шестирічного Джессі Льюїса звинуватили блогера в тому, що після його публікацій їх почали жорстоко переслідувати читачі його сайту і блогу. Джонс тоді визнав, що напад був «на 100% реальним», проте заявив, що не може відповідати за дії своїх передплатників. Суд засудив його до виплати майже 50 млн доларів як компенсацію сім'ї, зокрема, за оплату послуг найнятої приватної охорони.

У день оголошення вердикту про компенсацію 12 жовтня Джонс вийшов у прямий ефір, показуючи як він спостерігає за судом і глузує з розгляду. Він назвав розгляд показовим процесом, що проводиться «суддею-тираном», і наполягав на тому, що не винен у діях своїх послідовників та прихильників. Він також закликав своїх послідовників зробити термінові пожертвування та пообіцяв, що кошти нібито підуть на боротьбу із шахрайством та на стабілізацію компанії.

Нагадаємо, у 2018 році компанія Apple назавжди заблокувала додаток Infowars у своєму магазині AppStore. Сайт Джонса відомий поширенням неперевірених та фейкових новин і теорій змови. 

Фото з онлайн-трансляції

ms.detector.media