ms.detector.media
Марія Спалєк
14.10.2022 15:22
Маск відмовився сплачувати за обслуговування Starlink в Україні через образу на українців. Правда чи ні?
Маск відмовився сплачувати за обслуговування Starlink в Україні  через образу на українців. Правда чи ні?
Деякі користувачі соцмереж припускають, що рішення компанії SpaceX звернутися до Пентагону, аби він оплачував послуги Україні - це реакція засновника на критику його «мирного плану» з боку українців.

Після появи інформації про звернення  SpaceX  до Пентагону з проханням взяти на себе фінансування роботи комплексів супутникового зв’язку, від яких залежить зв’язок українських військових у зоні бойових дій, соцмережі вибухнули припущеннями щодо причин цього рішення. Зокрема, згадали доволі жорстку реакцію українців на пропозицію Маска щодо закінчення війни. Нагадаємо, що «мирний план» бізнесмена пропонував Україні відмовитися від Криму та погодитись на ще один «референдум» на тимчасово окупованих територіях.

Деякі блогери вирішили, що рішення SpaceX базується саме на образах мільярдера. «Хочу звернути увагу на те, що я попереджав про можливість такого сценарію. А тепер, я впевнений, що той самий Подоляк та інша прислуга, які відверто хамили Маску у твіттері, зможуть розв'язати це питання зі своїх грошей, як раніше це робив Маск. Завжди треба думати про два кроки вперед. Але це те, що багато хто в Україні не вміє робити. І не лише у політиці. Чекаю на коментарі про те, що це інше і між собою не пов'язане», - написав в Telegram народний депутат VIII скликання Борислав Береза.

Ілон Маск, коментуючи в Twitter ситуацію з супутниковою мережею Starlink в Україні, начебто підтвердив цю версію, заявивши, що «лише слідує пораді колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника». Нагадаємо, що Андрій Мельник у відповідь на «мирний план» Маска порадив йому йти геть з використанням нецензурної лексики.

Але, виходячи з даних CNN, яка перша розповіла про ситуацію з оплатою Starlink в Україні, лист до Пентагону з повідомленням про відмову в фінансуванні був надісланий ще у вересні. Тобто задовго до появи пропозицій Маска щодо російсько-української війни, які він опубліковав в Twitter 3 жовтня і, відповідно,  коментарів українців  щодо його порад.

Вочевидь, відмова Маска викликана зовсім іншими причинами, експерти наразі називають дві найвірогідніші.

Згідно з даними SpaceX, наданими Пентагону, близько 85% із 20 000 терміналів в Україні були оплачені повністю або частково урядами США, Польщі чи іншими організаціями. Ці організації також платили приблизно 30% вартості підключення до інтернету, яке, за словами SpaceX, коштує 4500 доларів для одного терміналу. CNN повідомляє, що рішення надати найдорожчий пакет послуг прийняла сама компанія Маска, адже насправді замовники «підписалися лише на дешевшу послугу в 500 доларів на місяць».

CNN також повідомляє, що самі термінали коштують 1500 доларів США та 2500 доларів США для двох моделей, надісланих в Україну, тоді як споживчі моделі на вебсайті Starlink набагато дешевші, а їх обслуговування в Україні становить лише 60 доларів на місяць. За даними телекомпанії, це лише 1,3% від тарифу за послуги, які зараз SpaceX хоче  отримувати від Пентагону.

«Можна сказати, що він намагається отримати гроші від уряду або просто хоче сказати: «Я більше не хочу брати участь у цьому», — сказав співрозмовник CNN, знайомий із ситуацією зі Starlink в Україні. Він також нагадав, що Ілон Маск має репутацію «непередбачуваної людини».

В решті решт сам Маск підтвердив, що рішення компанії — «лише бізнес». «SpaceX не просить відшкодувати раніші витрати, але також не може нескінченно фінансувати систему, що існує, і надсилати ще кілька тисяч терміналів, які використовують дані в 100 разів більше, ніж звичайні домогосподарства. Це нерозумно», – написав він у Twitter, додавши, що  Starlink  досі намагається «не  збанкрутувати».

За даними CNN, вимога до американських військових заплатили за Starlink в Україні розлютила вище керівництво Пентагону. Неназваний високопоставлений чиновник з оборони сказав телекомпанії, що SpaceX «має нахабство виглядати героями, в той час, як інші платять так багато, а тепер виставляють їм рахунок на десятки мільйонів на місяць».
Ну а поки Пентагон та SpaceX з'ясовують відносини, українці в соцмережах вже закликають збирати на оплату послуг Starlink.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що на фронті почалися перебої зі Starlink.

Фото: fabiofaria

ms.detector.media