ms.detector.media
14.10.2022 10:22
SpaceX Маска відмовляється безоплатно обслуговувати Starlink в Україні – CNN
SpaceX Маска відмовляється безоплатно обслуговувати Starlink в Україні – CNN
Компанія попередила Пентагон, що може припинити фінансування служби в Україні.

SpaceX Ілона Маска звернулася до Пентагону з проханням взяти на себе фінансування роботи комплексів супутникового зв’язку, від яких залежить зв’язок для українських військових у зоні бойових дій. Про це повідомляє CNN із посиланням на документи, що опинились у розпорядженні редакції.

Супутникові інтернет-термінали Starlink, виготовлені компанією, стали життєво важливим джерелом зв’язку для української армії в умовах повної відсутності покриття. Starlink використовується не лише для голосового та електронного зв’язку, але й для керування безпілотними літальними апаратами та передачі відео для корекції артилерійського вогню.

З початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну було поставлено близько 20 000 Starlink. Як зазначає CNN, попри те, що Маск отримав широке визнання та подяку за те, що він відгукнувся на запити про надання послуг Starlink Україні на початку війни, насправді переважна більшість терміналів отримали повне або часткове фінансування із зовнішніх джерел, включаючи уряд США, Великої Британії та Польщі, згідно з інформацією у листі SpaceX до Пентагону. Своїм коштом SpaceX забезпечувала пільгове обслуговування комплексів. Минулого тижня Маск поскаржився в Twitter, що допомога «коштувала SpaceX 80 млн доларів і до кінця року перевищить 100 млн».

За даними CNN, минулого місяця компанія SpaceX надіслала листа до Пентагону, в якому говориться, що вона більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink. У листі є прохання до Пентагону взяти на себе фінансування урядового та військового використання Starlink в Україні, що, як стверджує SpaceX, коштуватиме понад 120 мільйонів доларів до кінця року та може коштувати близько 400 мільйонів доларів протягом наступних 12 місяців.

«Ми не в змозі надалі дарувати Україні термінали або фінансувати наявні термінали протягом невизначеного періоду часу», — наводить видання цитату з листа директора з державних продажів SpaceX, адресованого Пентагону.

Листи надійшли на тлі нещодавніх повідомлень про масштабні збої в роботі Starlink на деокупованих територіях в східній і південній частинах України. Джерела, знайомі з ситуацією, сказали CNN, що відключення раптово вплинули на всю лінію фронту. Попереджень про відключення не було.

SpaceX відхилила неодноразові прохання CNN прокоментувати як збої, так і запит до Пентагону. Адвокат Маска також не відповів на запит про коментар. Речник Міністерства оборони Боб Дітчі сказав CNN: «Міністерство продовжує співпрацювати з промисловістю, щоб вивчити рішення для Збройних сил України, оскільки вони відбивають жорстоку та неспровоковану агресію Росії. Наразі нам більше нічого додати».

Між тим, за даними телекомпанії, насправді вимога до американських військових заплатити за Starlink в Україні розлютила вище керівництво Пентагону. Якою буде його відповідь, наразі невідомо. 

Нагадаємо, нещодавно Маск зіткнувся зі шквалом критики в Twitter, зокрема з боку президента України Володимира Зеленського, після того, як у серії твітів представив свій мирний план із припинення війни. На його думку, Україні варто було б передати Крим Росії та повторно провести референдуми, цього разу під наглядом ООН, у чотирьох регіонах, які Росія нещодавно анексувала.

Фото: YouTube

ms.detector.media