ms.detector.media
05.10.2022 19:09
Росія винайшла новий спосіб поширення дезінформації про Україну через Telegram та Twitter
Росія винайшла новий спосіб поширення дезінформації про Україну через Telegram та Twitter
Російські пропагандисти завантажують відео про війну відразу в соцмережі, що дозволяє обходити обмеження, накладені урядами та технологічними компаніями.

Облікові записи, пов’язані з російськими державними ЗМІ, використовували новий метод для розповсюдження десятків відео без помітних ознак, які б видавали джерело. Про це повідомляє АР із посиланням на новий звіт американської розвідувальної компанії Nisos, яка відстежує дезінформацію та кіберзагрози.

За даними дослідників, виявлені ролики просувають теорії змови Кремля, які звинувачують Україну в жертвах серед цивільного населення, а також стверджують, що жителі територій, насильно анексованих Росією, вітали окупантів. Версії пропагандистських відеозаписів були створені загалом 18 різними мовами, зокрема англійською, іспанською, італійською, німецькою та ін.

Як з’ясували аналітики Nisos, російські пропагандисти почали завантажувати пропаганду безпосередньо в Telegram, що має обмежену модерацію. У деяких випадках водяні знаки, які ідентифікували відео як роботу заборонених в ЄС пропагандистів, були видалені. Після потрапляння в Telegram відео було завантажено та повторно опубліковано на інших соціальних платформах, включаючи Twitter, без вказівок на те, що відео створено російськими державними ЗМІ. Сотні облікових записів, які пізніше опублікували або повторно розмістили відео, дослідники Nisos пов’язали з російськими військовими, посольствами чи державними ЗМІ.

Англомовні версії російських пропагандистських відео зараз циркулюють у Telegram, Twitter і на менш відомих платформах, популярних серед американських консерваторів, зокрема Gab і Truth Social, створених колишнім президентом Дональдом Трампом, які за сукупністю мають багатомільйонну авдиторію. 

Нагадаємо, що Європейський Союз ухвалив рішення про заборону найвідоміших державних пропагандистів RT і Sputnik після вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого. Великі технічні компанії, такі як YouTube від Google і Facebook і Instagram від Meta, також оголосили, що заборонять російський пропагандистський контент у 27 країнах ЄС, підриваючи здатність Росії поширювати дезінформацію. Як зазначають дослідники, практично відразу почалися спроби Росії обійти нові правила. Було створено нові вебсайти для розміщення відео, частину роботи взяли на себе російські дипломати.

Раніше «MediaSapiens» також повідомляв, що Meta заблокувала мережі ботів з Росії та Китаю.

Фото: Алесь Усцінаў/ Рexels

ms.detector.media