ms.detector.media
05.10.2022 15:50
Постійний безплатний роумінг між Україною та ЄС планують затвердити в жовтні
Постійний безплатний роумінг між Україною та ЄС планують затвердити в жовтні
Зараз для українських переселенців в ЄС працює тимчасовий безплатний роумінг, умови якого дещо гірше за постійний.

Рішення про введення для України безоплатного роумінгу з ЕС планується затвердити на конференції з відбудови України у жовтні. Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на віцепрем'єр-міністра, міністра цифрової трансформації України Михайло Федорова.

За його словами, послуга гарантує значне зниження тарифів на мобільний зв’язок (порівняно з вартістю послуг до 24 лютого), захист прав споживачів за законами ЄС, а також можливість користуватися українськими SIM-картами.

Фактично українські переселенці в Європі вже використовують для зв’язку з Україною картки українських мобільних операторів, сплачуючи при цьому лише за звичний пакет послуг мобільного зв’язку свого оператора (абонплату). Підставою для цього стала підписана у квітні спільна заява між українськими та європейськими операторами за сприяння Національної комісії з електронних комунікацій, Єврокомісії, Європарламенту та BEREC. До заяви долучилися три українських мобільних оператори: «Київстар», «ВФ Україна» та «Лайфселл», а також 52 мобільних і 19 фіксованих європейських операторів. Але, за даними видання, умови тимчасового безплатного роумінгу відрізняються від умов постійного. Наприклад, кількість безплатних хвилин оператори обмежують на власний розсуд, а якість зв’язку (швидкість Інтернету) часто не відповідає місцевим стандартам.

За словами Федорова, щоб впровадити для України безплатний роумінг, ЄС доведеться змінити процедуру, адже країна не є членом союзу.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що Євросоюз продовжив безоплатний роумінг для українських біженців.

Фото: Рexels

ms.detector.media