ms.detector.media
27.09.2022 10:50
Український стартап синтезував голос молодого Дарта Вейдера для Disney
Український стартап синтезував голос молодого Дарта Вейдера для Disney
Актор Джеймс Ерл Джонс, який озвучував героя впродовж 45 років, відмовився від роботи через похилий вік.

91-річний Джеймс Ерл Джонс передав права на архів своєї голосової роботи Lucasfilm, що дозволило українському стартапу Respeecher використати технологію штучного інтелекту та відтворити звучання голосу актора в новому телесеріалі «Обі-Вані Кенобі» Disney Plus. Про це повідомляє The Verge.

Стартап використовує звукові фрагменти, щоб «клонувати» голос актора, дозволяючи студії записувати нові репліки без присутності актора. Після того, як Джонс дав Lucasfilm дозвіл на використання свого голосу, студія доручила Respeecher зробити Вейдера схожим на «лиходія темної сторони 45 років тому». Через це Вейдер у серіалі звучить так само, як у старих фільмах, на відміну від справжнього голосу Джонса у «Скайвокер. Сходження» 2019 року.

Нагадаємо, що відтворення голосу Вейдера — це не перший приклад співпраці Respeecher та Lucasfilms. Стартап також створив голос для молодшої версії Люка Скайвокера в серіалі «Мандолорець» та «Книга Боби Фетта» Disney Plus. Як розповіли у Respeecher, для цифрового відтворення голосу Скайвокера були використані матеріали «багатолітніх радіопередач, інтерв’ю, ADR і дубляжів» з актором Марком Хеміллом.

Фото: Lucasfilm

ms.detector.media