ms.detector.media
Ігор Куляс
27.09.2022 11:02
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за шість місяців (березень — вересень 2022 року). Перша частина — стисло
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за шість місяців (березень — вересень 2022 року). Перша частина — стисло
Як телеканали / медіагрупи будували ефірну сітку своїх блоків, кого і як часто запрошували в ефір, які політичні сили отримали перевагу, про що ведучі розмовляли з гостями.

Повний текст першої частини підсумків шести місяців моніторингу читайте тут.

У цьому моніторингу автор аналізував одну добу ефіру спільного телемарафону «Єдині новини» на тиждень — загалом 25 діб протягом пів року. Підрахунки, наведені в цьому матеріалі, зроблені на підставі аналізу саме цих днів. Результати щоденних підрахунків гостей ефіру марафону дивіться у підсумках травнячервнялипня і серпня 2022 року.

 

Ефірна сітка телемарафону

Ефірна сітка телемарафону і розподіл ефіру між телеканалами / медіагрупами протягом першої половини року його роботи істотно змінювалися двічі. З початку ефір телемарафону був розбитий між телеканалами / медіагрупами на п’ятигодинні блоки. На початку травня цей поділ було змінено на шестигодинні блоки. 22 липня з марафону вийшла медіагрупа «Україна» (яку ліквідував її власник Рінат Ахметов). З цього моменту добовий ефір був поділений на чотири шестигодинні блоки. Канал / група, на яку припадає остання чверть доби, продовжує мовлення в блоці 0:00—6:00 наступної доби. Це призвело до зниження якості нічного ефіру, оскільки всі учасники марафону неспроможні якісно відпрацьовувати по 12 годин і змушені «заповнювати» нічний ефір повторами. Відповідно, в нічні години також ламається й усталена ефірна сітка кожного каналу / групи.

Ефірні ж сітки учасників телемарафону були і є різними. Глядач ніколи точно не знає, в який момент він може ввімкнути марафон і отримати саме новини (припускаю, що велика частина аудиторії не дивиться розмовні студії) на телеканалі, який позиціонується як інформаційний.

Найбільш наближеними до інформаційного каналу були і нині є ефірні сітки телеканалів «Інтер» і «Рада», на яких кожна ефірна година починається з випуску новин, а продовжується гостьовою студією. На каналі «Рада» із середини липня додали ще й «оперативні новини», які між розмовами з гостями зачитують ведучі гостьової студії. Але насправді в них часто повторюють інформації, які вже було озвучено в основних випусках новин. А останніми тижнями більшість цих «оперативних новин» становлять піарні матеріали.

З нормальної інформаційної сітки (новини на початку кожної години і гостьова студія до її кінця) починало свою роботу в телемарафоні й Суспільне, але з кінця травня перейшло на неновинну сітку: 30-хвилинні новини і 2,5 години гостьової студії. У тих випадках, коли на Суспільне припадає черга робити підсумкові новини о 20-й, останні три години йдуть без новин. І це в праймтаймі, в який чимало глядачів шукають новини.

Медіагрупа «Україна» (допоки існувала і була в телемарафоні) починала теж із нормальної інформаційної сітки, з початку травня теж перейшла на сітку 30 хвилин новин і 2,5 години гостьової.

Сталою (за незначними винятками) є ефірна сітка медіагрупи StarLightMedia (телеканали ICTV та СТБ). За нею ефір поділений на півгодинні блоки, кожний із яких складається з 15-хвилинного випуску новин і 15 хвилин гостьової студії або ж показу сюжетів тижневика «Факти тижня» чи документальних фільмів. У новинах групи багато повторів.

Програмна сітка каналу «1+1» постійно змінюється. Описати всі ці зміни стисло неможливо, бо їх було дуже багато. В останніх варіантах це були нерівномірні блоки, де новини і гостьова студія були то по 30 хвилин, то по годині.  Взагалі – у «плюсів» хаотична та нелогічна сітка від початку мовлення телемарафону й до сьогодні. 

Гостьові студії телемарафону 

Більшість гостьових студій відбувалася і відбувається в режимі відеозв’язку. Гості безпосередньо у студії марафону бували нечасто. Найбільше гостей наживо за цих пів року побувало у блоках телеканалів «1+1» і «Рада». Крім того, бувають заздалегідь записані інтерв’ю — найчастіше цим користувалося Суспільне.

Загалом у телемарафоні я аналізував 25 добових ефірів. Ось порівняння активності різних учасників марафону в запрошенні гостей:

Як бачимо, найбільша кількість гостей була в ефірних блоках медіагрупи «Україна» (якої в марафоні вже нема). Не набагато від неї відстали редакції телеканалу «Рада» і Суспільного. Трохи менша кількість гостей в ефірі телеканалів ICTV та СТБ пояснюється тим, що блок медіагрупи складається наполовину з випусків новин, а частку розмовних студій сильно зменшують інші елементи — сюжети тижневика «Факти тижня» і пропагандистські фільми. У блоці «1+1» середня кількість гостей відчутно нижча за попередні канали також за рахунок великої складової новин в ефірних блоках і великих розмовних студій, де ведучі спілкуються між собою. Найменше гостей — в ефірних блоках «Інтера», де гостьові студії значною мірою заповнюються, крім гостей, численними сюжетами.

У проаналізованих моніторингом ефірах у гостьових студіях телемарафону за 25 днів побувало загалом 1502 гостя. Я їх розбив по наступних категоріях (у відсотках):

Отже, загалом в ефірі телемарафону домінують посадовці різного рівня й експерти з різних питань (це майже 2/3 всього гостьового ефіру). Третю позицію утримують народні депутати, далі йдуть учасники різноманітних подій (серед яких багато військових, волонтерів, біженців і переселенців, людей, які пережили окупацію тощо) і представники місцевої влади (міські голови і голови громад, місцеві депутати).

Присутність нардепів в ефірі марафону — трохи більше 9% від усіх гостей. Виглядає розподіл ефіру між представниками різних політичних таборів за моїми спостереженнями за пів року ось так (у відсотках):

Тут видно абсолютну перевагу «слуг народу» над іншими політичними силами. По різних каналах / групах ця перевага є різною: від 100 відсотків «слуг» у блоках каналу «Інтер» до 25 відсотків на «1+1». Високий середній відсоток «слуг» в ефірі, звісно, може пояснюватися їхнім значним представництвом у профільних комітетах парламенту. Але в комітетах є й представники інших політсил.

В ефірах «1+1» дві третини гостей-нардепів становили представники депутатської групи «За майбутнє», спонсором якої є власник каналу Ігор Коломойський. За рахунок цього невелика депутатська група посіла в підсумку за представленістю в телемарафоні друге місце після партії влади.

Телеканал «Рада» в аналізованих мною ефірах надавав слово маргінальним депутатським групам типу «Довіри» і, що ще гірше, «Відновлення України» (де зібралася частина недобитків з «ОПЗЖ»). Опозиційним силам у парламенті («Голосу» і «Європейській солідарності») слово надавали лише два учасники телемарафону: ICTV з СТБ і Суспільне. Ще по одному разу представників «Голосу» кликали на «1+1» і на «Україну», під конкретні події. Чотири рази в ефірах ICTV та СТБ і двічі в ефірах «Ради» гостею була лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

В плані персонального представлення народних депутатів картина за пів року була такою:

Більшість редакцій, що співтворять марафон, віддають перевагу партії влади. Навіть у дискусійних питаннях, які не стосуються війни, слово опонентам влади майже не дають.

З гостей абсолютним лідером моїх переглядів виявився голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай (24 включень на всіх без винятку каналах). Численними були і ввімкнення інших представників місцевої влади окупованих і прифронтових територій.

Серед речників незмінно популярним залишається представник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук — 16 ввімкнень у телемарафон. Із держслужбовців найчастіше кликали в марафон міністра Кабінету Міністрів Олега Немчинова (12 ввімкнень). Це дивно, адже міністр «без портфелю» коментує найрізноманітніші теми, що не належать до сфери його відповідальності в уряді.

Серед воєнних експертів «найпопулярнішим» у майже всіх каналів був директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко (10 разів на 5 каналах).

Тематика гостьових студій виглядає так (у відсотках):

Події, безпосередньо пов’язані з війною, обговорювали найчастіше — в середньому 54,6% і не менше 50% на всіх, без винятку, каналах. На темі війни в розмовах із гостями були більше зосереджені телеканали «Інтер» і «Рада». Найменше з гостями про війну говорили на «1+1» і в блоках медіагрупи «Україна». Натомість непропорційно багато уваги в блоках «України» приділяли міжнародній політиці (майже третина всіх розмов із гостями).

Економічна тематика в марафоні загалом займала чимало розмов із гостями (11,5%). Найбільше уваги економічній тематиці приділяв канал «1+1». Питанням внутрішньої політики, соціальним, медицині й освіті, вважаю, канали приділяли недостатньо уваги. Про культуру з гостями говорили найбільше в гостьових студіях каналів ICTV та СТБ, «1+1» і Суспільного.

Далі буде.

 Фото: forbes.ua

ms.detector.media