ms.detector.media
26.09.2022 18:44
Після паніки експерти пояснили, що насправді трапиться у разі прориву київської дамби
Після паніки експерти пояснили, що насправді трапиться у разі прориву київської дамби
Соціальні мережі сколихнули апокаліпсичні прогнози щодо можливого руйнування греблі Київського водосховища.

Через те, що росіяни свідомо б'ють по критичній інфраструктурі України з наміром спричинити техногенну катастрофу, серед киян ширяться панічні чутки про масштабну повінь через можливий прорив київської дамби. Як повідомляє «Укрїнформ», деякі користувачі посилаються на київського еколога Василя Кредо, за 3 хвилини після прориву київської дамби 4-метрова хвиля дійде до Оболоні, за 5 хвилин вода дістанеться Троєщини, за 10 – Подолу, а за 15 – Русанівки. Окрім того, будуть підтоплені майже 30 прибережних міст та, сотні селищ.

Професор Інституту радіології довкілля Фукусімського університету, лауреат Державної премії України в галузі науки й техніки Марк Железняк назвав ці прогнози «маячнею». «Апокаліпсис скасовується», - написав Марк Железняк на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, ще навесні команда науковців Інституту проблем математичних машин і систем НАН України за його участю зробила докладні розрахунки й спрогнозувала характер підтоплення територій Київщини у випадку руйнування греблі Київського водосховища.

«Так, через руйнування греблі значні території можуть бути затоплені. Але чотириметрового водяного валу, що змітає все, не буде. У разі цього теракту піде поступове підтоплення прирічкових районів Києва. З зон житлової забудови Києва понад усе постраждають Русанівські сади, висота підйому води – до 3 метрів. Оболонь – несуттєве підтоплення. Щодо Русанівських садів – хто не встигне виїхати, хоч підйом до максимуму триватиме годинами, має піднятися на другий поверх свого чи сусідського будинку», – попередив Марк Железняк.

Прорахунки результатів прориву дамби були зроблені для двох показників: руйнація розміром 100 метрів та 280 метрів (це довжина бетонної частини дамби, тобто максимально припустима руйнація). Підйом води до 3 метрів на Русанівських садах трапиться лише у разі повної руйнації греблі, яка, на думку експертів, малоймовірна навіть при масованому обстрілі.

З повним прогнозом підтоплення можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв про те, що робити, якщо через обстріли зникає мобільний зв'язок.

Фото: nas.gov.ua

ms.detector.media