ms.detector.media
23.09.2022 18:50
Лише третина українських школярів мають уроки з медіаграмотності – дослідження
Лише третина українських школярів мають уроки з медіаграмотності – дослідження
Між тим дослідження показало, що усі діти до 18 років потребують додаткових знань для якісного протистояння маніпуляціям в інтернеті.

Команда програми «Мріємо та діємо» дослідила індекс взаємодії української молоді з інформацією. Під час дослідження виявилось, що лише 30% респондентів віком від 10 до 17 років зазначили, що в їх навчальній програмі присутні заняття з медіаграмотності. Про це повідомляється на сайті програми.

Як зазначили дослідники, деякі аспекти медіаграмотності все ж висвітлюються на курсах інформатики, але висвітлення є нерегулярним і несистематичним.

Одним із ключових висновків дослідження було те, що здатність ідентифікувати наративи, які розділяють суспільство, і протистояти маніпуляціям значно відрізняється між різними віковими групами:

• 10–12-річні діти довіряють майже всім і їм важко протистояти маніпуляціям.

• У віці 13–15 років більшість дітей мають навички комп’ютерної грамотності та розуміють, як працюють цифрові технології, але не вміють аналізувати повідомлення чи контент.

• Молоді люди у віці 16–17 років переважно можуть розпізнавати маніпуляції та дезінформацію, але лише деякі можуть відстоювати свою точку зору.

Більш ніж половина (60%) респондентів, які стикалися з мовою ворожнечі в інтернеті, заявили, що просто ігнорували її. Інші форми протидії мові ворожнечі, такі як блокування особи, яка поширила такий контент, дизлайк або ж повідомлення у підтримку самої платформи про мову ворожнечі є менш розповсюдженими серед молоді.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що академія української преси створила тулбокс для вчителів з уроками та вправами, в які інтегровані елементи медіаграмотності.

Фото: Karolina Grabowska/ Рexels

ms.detector.media