ms.detector.media
21.09.2022 12:27
Фейк: від мРНК-вакцин помирають протягом п’яти років
Фейк: від мРНК-вакцин помирають протягом п’яти років
В соцмережах знову поширюється інформація, що вакцини на основі мРНК, зокрема ті, що використовуються для боротьби з COVID-19, надзвичайно небезпечні.

Новий фейк антивакцинаторів, що набирає популярності в соцмережах, стверджує, що будь-яка людина, якій зробили щеплення вакциною мРНК, помре протягом п’яти років. Про це повідомляє АР.

«Жоден ссавець, якому ввели мРНК, ніколи не виживав довше 5 років. Вимирання почалося», – наводить АР приклад відповідного посту з Twitter. Станом на вівторок користувачі поставили «подобається» цьому допису понад 17 000 разів.

Експерти, до яких звернулося видання, повідомили, що немає жодних наукових доказів того, що вакцинація мРНК скорочує тривалість життя або призвела до масової загибелі людей чи інших ссавців відтоді, як на них почалися дослідження десятиліття тому.

«Нічого такого масштабу не сталося», — сказав Деніел Куріцкес, завідувач відділу інфекційних захворювань у лікарні Бригама в Бостоні.

Вакцини, що використовують месенджер РНК, або мРНК, навчають клітини, як виробляти білок, який запускатиме імунну відповідь, що захищає людину від захворювання, згідно з Центрами контролю та профілактики захворювань.

Молекулу вперше виявили на початку 1960-х років, а дослідження щодо її застосування в медичному лікуванні розгорнулися в 1970-х і 1980-х роках, згідно з даними Школи громадської охорони здоров’я Університету Джонса Хопкінса.

Вакцина проти грипу на основі мРНК була випробувана на мишах у 1990-х роках, але перші вакцини проти сказу та грипу не випробували на людях донедавна. Куріцкес зазначив, що в ході цих випробувань не було повідомлено про смертельні випадки від цих вакцин.

Куріцкес також підкреслив, що мРНК зберігається в організмі лише протягом короткого періоду часу, перш ніж швидко розкладається, що робить малоймовірним, що це спричинить довгострокові наслідки.

«Той факт, що ми тільки зараз підходимо до п’ятирічної позначки для деяких із найперших досліджень, не є доказом того, що люди помирають від вакцин», — сказав він.

Доктор Стюарт Рей, помічник декана Школи медицини Університету Джона Гопкінса в Балтіморі, припускає, що користувачі соціальних мереж можуть плутати той факт, що піддослідних тварин зазвичай присипляють після завершення наукового експерименту. За його словами, миші, які зазвичай є першими ссавцями, яких використовують у клінічних дослідженнях, також живуть лише близько трьох років.

«У нас є достатньо доказів того, що мРНК-вакцини проти COVID-19, зокрема, врятували незліченну кількість життів», — запевнив він.

На сьогодні сотні мільйонів людей у всьому світі отримали щеплення від COVID-19 за останні пару років, і повідомлення про смерть після вакцинації залишаються рідкісними.

Постачальники медичних послуг зобов’язані повідомляти про будь-яку смерть після щеплення від COVID-19 до Федеральної урядової системи звітності про побічні події вакцинації (VAERS), навіть якщо незрозуміло, чи була вакцина причиною.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань у США (CDC), з грудня 2020 року до минулого тижня в США було введено понад 600 мільйонів доз вакцини проти COVID-19. За цей час надійшло понад 16 500 попередніх повідомлень про смерть, або 0,0027% тих, хто отримав вакцину від COVID-19. З них CDC виявив лише дев’ять смертей, причинно-наслідкових зв’язків із рідкісними тромбами, спричиненими вакциною Johnson & Johnson, яка не базується на мРНК, як ті, які виробляють Pfizer і Moderna.

Раніше «MediaSapiens» розповідав про те, як пропаганда впливає на COVID-вакцинацію та чому винна не лише Росія.

Фото: Markus Spiske/ Рexels

ms.detector.media