ms.detector.media
20.09.2022 13:25
Юлія Зорій розповіла, якій інформації не можна довіряти, і порадила подкаст «Русскій фейк, іді на ***!»
Юлія Зорій розповіла, якій інформації не можна довіряти, і порадила подкаст  «Русскій фейк, іді на ***!»
«Новини із закликом діяти терміново і зараз можуть бути ознакою дезінформації. Виклад повідомлення під таким кутом має на меті спровокувати паніку, тривожність тощо», – наголосила телеведуча.

Телеведуча та дружина міністра оборони України Юлія Зорій розповіла в своєму інстаграмі, якій інформації з медіапростору не можна довіряти, і порадила подкаст  «Русскій фейк, іді на ***!».

«Як часто ви зустрічаєте новини із заголовком "Читати терміново", "Дивитись усім", "Максимальний репост"? Погодьтесь, що такої інформації сьогодні у медіапросторі дуже багато. І саме тому хочу розповісти вам, у чому небезпека таких повідомлень і як від них берегтися.

По-перше, не панікуйте одразу, коли почули негативні новини, тому що новини із закликом діяти терміново і зараз є ознакою дезінформації певною мірою, особливо якщо це якісь неперевірені джерела. Виклад повідомлення під таким кутом має на меті спровокувати паніку, тривожність тощо», – зазначила вона.

Тому, наголошує Юлія Зорій, важливо читати новини з перевірених джерел і ресурсів. Офіційні джерела та авторитетні медіа зазвичай повідомляють інформацію без емоцій, щоб після її прочитання людина змогла прийняти зважене рішення.

«Важливі повідомлення перевіряйте у першоджерелі. Навіть якщо ви прочитали інформацію, в якій повідомляється хто це сказав, це ще не гарантує точності. Якщо зміст почутого вам видався дивним, перевірте, а чи дійсно у першоджерелі про таке писали, чи не є ця новина перекрученою або вирваною з контексту. Якщо її там немає, а є тільки в анонімному телеграм-каналі або невідомому медіа, то це, погодьтесь, привід задуматися», – додала телеведуча.

Вона також нагадала, що в Україні існують організації-фактчекери, які перевіряють інформацію, а щоб не загубитися в інформаційних потоках, порадила слухати подкаст ДМ «Русскій фейк, іді на ***!» – на «Українському радіо» та 11-ти платформах для покастів.

Раніше слухати подкаст Вадима Міського порадив Валерій Харчишин і телеведучий Олександр Педан та запросили голосувати за нього на конкурсі «Слушно», який триває на платформі Megogo. В конкурсі у категорії «Журналістські розслідування» змагається подкаст «Русскій фейк, іді на ***!», а в категорії «Про історію й суспільство» – подкаст журналістки «ДМ» Ольги Білоусенко «Воєнна (не)рівність». 

Нагадаємо, подкаст Вадима Міського з розвінчуванням російських фейків «Русскій фейк, іді на***!» «Детектор медіа» запустив з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Подкаст звучить щобудня о 19:50 та 07:50 на «Українському радіо». 

ms.detector.media