ms.detector.media
18.09.2022 20:55
Adobe купує стартап Figma, що є його основним конкурентом
Adobe купує стартап Figma, що є його основним конкурентом
Це одна з найбільших угод в історії, її вартість складає 20 мільярдів доларів. Аналітики навіть сумніваються, що це вигідно.

Американська компанія Adobe, що є розробником Photoshop, Premiere, Illustrator, Lightroom, домовилася про купівлю графічного онлайн-редактора Figma, пише сайт ITC. Сума угоди склала 20 мільярдів доларів, що є  прикладом найбільшого поглинання софтверної компанії, відзначає видання Speka.

50% цієї суми Adobe сплатить розробнику програмного забезбечення для вебдизайну акціями. Закрити угоду планують у 2023 фінансовому році, але спочатку її мають схвалити регулятори та акціонери. Станом на 2 вересня Adobe мала у своєму розпорядженні $3,87 млрд грошових коштів та їх еквівалентів.

Після завершення угоди співзасновник і генеральний директор Figma Ділан Філд продовжить керувати командою, підпорядковуючись президенту Adobe Digital Media Девіду Вадхвані. До завершення угоди кожна компанія працюватиме незалежно.

За останні кілька років Figma паралельно з Lightricks Ltd. та Canva Inc. виросла до серйозного конкурента сервісу Adobe XD, який пропонує подібні можливості для UI/UX дизайну. Сервіси для дизайнерів приносять Adobe левову частку доходу — близько 60%. Саме ці два фактори відіграли ключову роль при ухваленні рішення. В Adobe розглядають Figma як цінне доповнення до власного портфоліо.

Компанія Figma у 2012 році заснували Ділан Філд та Еван Уоллес. Під час пандемії вона посилила присутність на ринку завдяки попиту на дистанційну роботу. Клієнтами Figma є такі IT-гіганти, як Airbnb, Google, Netflix і Twitter. Серед її головних інвесторів — венчурні фонди Kleiner Perkins, Index Ventures і Greylock Partners.

Однак аналітики сумніваються, що у такій дорогій угоді взагалі є сенс. Аналітик Jefferies Брент Тілл назвав її «надто дорогою», зазначивши, що $20 млрд — це у 50 разів більше, ніж очікуваний дохід Figma за 2022 рік. Анураг Рана з Bloomberg Intelligence вважає, що Figma може збільшити темпи зростання продажів Adobe менше ніж на 2% і, ймовірно, знизить маржу. Кірк Матерн з Evercore ISI, навпаки, переконаний, що за рік стратегічність такого рішення стане очевидною, адже Adobe поглинув свого основного і найперспективнішого конкурента.

Нагадаємо, у липні корпорація Microsoft ухвалила рішення придбати CloudKnox – стартап, програмне забезпечення якого допомагає компаніям зменшити обсяг доступу, який вони надають до своїх хмарних ресурсів. Умови цієї угоди не розголошуються.

ms.detector.media