ms.detector.media
16.09.2022 19:20
ЄС пропонує нові правила кібербезпеки для розумних пристроїв
ЄС пропонує нові правила кібербезпеки для розумних пристроїв
Проєкт «Закону про кіберстійкість» має на меті вилучити з ринку ЄС усі продукти з цифровими елементами, які не захищені належним чином.

Виконавчий орган Європейського Союзу запропонував нове законодавство, яке змусить виробників гарантувати, що пристрої, підключені до інтернету, відповідають стандартам кібербезпеки. Це законодавче нововведення має на меті зробити країни блоку менш вразливим до кібератак. Про це повідомляє АР.

За даними Європейської комісії, атаки програм-вимагачів в Європі фіксують кожні 11 секунд, а світові втрати від кіберзлочинності у 2021 році оцінюють у 5,5 трильйонів євро. В Європі кібератаки обходяться від 180 до 290 мільярдів євро щороку.

Як повідомив комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, на більшість апаратних і програмних продуктів наразі не поширюються жодні зобов’язання щодо кібербезпеки.

«Комп’ютери, телефони, побутова техніка, пристрої віртуальної допомоги, автомобілі, іграшки — кожен із цих сотень мільйонів продуктів є потенційною точкою входу для кібератак», — сказав він.

Виконавча комісія ЄС заявила, що новий закон не тільки зменшить кількість атак, але й принесе користь споживачам, оскільки покращить захист даних і конфіденційності.

У разі ухвалення «Закону про кіберстійкість» регламент вимагатиме від виробників враховувати кібербезпеку при розробці своїх пристроїв. Компанії залишатимуться відповідальними за безпеку продуктів протягом усього очікуваного терміну експлуатації або щонайменше 5 років. Органи ринку матимуть повноваження вилучати або відкликати невідповідні пристрої та штрафувати компанії, які не дотримуватимуться правил.

Асоціація комп’ютерної та комунікаційної індустрії (CCIA), яка представляє фірми комп’ютерної, комунікаційної та інтернет-індустрії, привітала намір комісії щодо покращення кіберстійкості, але вказала на недоліки проєкту закона.

«Правила кібербезпеки мають прагнути відсіяти погані продукти з ринку ЄС, але поточна пропозиція призведе до того, що інноваційні продукти накопичуватимуться в залах очікування, перш ніж ними зможуть скористатися європейці», — сказав директор CCIA з питань публічної політики в Європі Александр Рур.

За його словами, нові правила повинні визнавати загальноприйняті стандарти та сприяти співпраці з надійними торговими партнерами, щоб уникнути дублювання вимог.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що Україна зазнала більше тисячі кібератак за пів року повномасштабної війни. 

Фото:  Рexels

ms.detector.media