ms.detector.media
15.09.2022 15:10
Кожне п’яте відео у TikTok містить дезінформацію — дослідження
Кожне п’яте відео у TikTok містить дезінформацію — дослідження
Найчастіше у соцмережі з’являються фейки про COVID-19, зміну клімату чи вторгнення Росії в Україну.

Дослідники з NewsGuard - компанії, яка стежить за дезінформацією у соцмережах, виявили, що майже 1 із 5 відео, автоматично запропонованих TikTok, містило дезінформацію. Про це повідомляє Snopes.

Дослідники шукали контент на найгарячіші теми, а потім оцінювали відео на наявність неправдивих даних. Пошуки інформації про «мРНК-вакцину», наприклад, дали п’ять відео (з перших 10), які містили дезінформацію, зокрема безпідставні твердження про те, що вакцина від COVID-19 спричиняє «постійне пошкодження критично важливих органів дітей».

Також представники NewsGuard перевірили інформацію про аборти, вибори в США 2020 року, повстання 6 січня в Капітолії США, зміну клімату чи вторгнення Росії в Україну і знайшли в TikTok такі ж оманливі відео, розкидані серед більш точних кліпів.

За словами Стівена Бріла, засновника NewsGuard, кількість дезінформації — і легкість, з якою її можна знайти — викликає особливе занепокоєння, враховуючи популярність TikTok серед молоді.

Бріл поставив під сумнів те, чи ByteDance, китайська компанія, яка володіє TikTok, робить достатньо, щоб зупинити дезінформацію, чи вона навмисно дозволяє дезінформації поширюватися як спосіб посіяти плутанину в США та інших західних демократіях.

«Це або некомпетентність, або щось гірше», — поділився думкою він.

TikTok опублікував заяву у відповідь на звіт NewsGuard, зазначивши, що правила спільноти забороняють шкідливу дезінформацію та що компанія працює над просуванням авторитетного контенту про такі важливі теми, як COVID-19. «Ми не допускаємо шкідливу дезінформацію, включаючи медичну дезінформацію, і ми видалимо її з платформи», — заявили в компанії.

За даними ByteDance, у першому кварталі 2022 року платформа видалила понад 102 мільйони відео, які порушували її правила. Проте лише незначний відсоток із них порушував правила TikTok саме проти дезінформації.

TikTok є другим за популярністю доменом у світі, згідно з онлайн-продуктивністю та безпекою компанії Cloudflare, випереджаючи лише Google.

Зростання популярності TikTok привернуло увагу чиновників і законодавців, деякі з яких висловили занепокоєння щодо конфіденційності та безпеки даних сервісу.

Нагадаємо, що в Азербайджані заблокували TikTok через дезінформацію про армію.

Фото: thequint

ms.detector.media