ms.detector.media
Ігор Куляс
11.09.2022 14:00
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» третього вересня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» третього вересня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках «Ради», Суспільного, каналів ICTV та СТБ і «Інтера» — стисло.

Повний моніторинг за третє вересня читайте тут.

Попередні резюме щотижневих моніторингів телемарафону «Єдині новини» читайте тут. 

Ефірний блок телеканалу «1+1» не припадав на цю добу. Частина ефірних блоків каналів ICTV та СТБ (з 17:50 до 18:00) і каналу «Інтер» (з 18:00 до 18:19) не оцінювалася, бо, на жаль, не була записана. 

Ефірна сітка каналів

У блоку каналу «Рада» сітка була звичайною новинною. Кожна ефірна година починалася з короткого випуску новин і продовжувалася гостьовими студіями.

Структура блоку Суспільного була нерівномірною і нелогічною. Перші чотири ефірні години блоку починалися короткими випусками новин і продовжувалися гостьовими студіями. Натомість ефірні блоки з 11-ї ранку були суцільними гостьовими студіями, випусків новин не було. І це в найактивніший час доби.

Структура ефірного блоку ICTV та СТБ була звичною. Ефір був поділений на півгодинні блоки, кожний з яких складався з 15-хвилинних випусків новин і 15-хвилинних розмовних студій.

У блоці «Інтера» кожна ефірна година починалася з короткого 10-15-хвилинного випуску новин, а продовжувалася гостьовою студією. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин.

Основна тема дня

Перші висновки місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС. У блоці телеканалу «Рада» тему висвітлювали короткими формами в новинах (переважно повторюючи одні й ті самі повідомлення). Натомість у гостьових студіях тему обговорювали з народними депутатами Павлом Бакунцем, членом Комітету ВР з питань екологічної політики і природокористування, і Марією Мезенцевою, членкинею Комітету ВР з питань інтеграції України з ЄС. Також говорили на цю тему з директором енергетичних програм Центру Разумкова Володимиром Омельченком і «політконсультантом» Дмитром Васильєвим. Компетентність останнього експерта в цьому питанні жодним чином пояснена не була. В ефірному блоці Суспільного тему в новинах висвітлювали оглядовим сюжетом і короткими формами. У гостьових студіях тему обговорювали з радником міністра внутрішніх справ Ростиславом Смирновим і з двома експертами: колишнім міністром оборони України Андрієм Загороднюком і колишнім міністром закордонних справ Володимиром Огризком. В ефірному блоці медіагрупи StarLightMedia, крім коротких повідомлень у новинах було два сюжети — про перебування місії на АЕС і про близькі до АЕС населені пункти. Крім того, тему обговорювали в розмовній студії з експертом — колишнім очільником Державної інспекції ядерного регулювання Григорієм Плачковим. У блоці телеканалу «Інтер» тему згадували короткими формами в новинах і в прямому ввімкненні кореспондентки з Запоріжжя. З гостями тему не обговорювали. 

Новинна складова ефірів

Новинної складової у блоці каналу «Рада» не було (не рахуючи коротких повідомлень в новинах). З 6 сюжетів (які крутили повторами) не було жодного репортажного. Так само не було жодного репортажного прямого ввімкнення.

Новинна складова у блоці Суспільного була слабкою, як на мене. Лише один репортажний сюжет (з 18 сюжетів загалом) і 4 прямих ввімкнення. І це на 6 годин ефіру в найактивніший час доби (принаймні з 9-ї до 12-ї ранку).

Новинна складова ефірного блоку ICTV та СТБ була забезпечена 7 репортажними сюжетами (з 20 сюжетів загалом) і 2 прямими ввімкненнями. Репортажні сюжети були про бойові дії на Донеччині, про місію МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, про життя людей у Нікополі під постійними обстрілами, про благодійний аукціон з продажу дитячих малюнків і малюнків художника Андрія Барановського, про прифронтове село Зоря поруч з Запорізькою АЕС, про прибуття до Запоріжжя мистецького потяга «До перемоги» і спецрепортаж про життя прифронтових сіл Чернігівщини та Сумщини. Прямі ввімкнення були з Краматорська про наслідки ворожої ракетної атаки на місто і про наслідки ворожих обстрілів Харкова.

Новинна складова ефірного блоку телеканалу «Інтер» складалася з 6 репортажних сюжетів і 3 прямих ввімкнень, одне з яких було не репортажним. Репортажні сюжети були про акцію родичів полонених «азовців» у Кропивницькому, про прибуття до Запоріжжя потягу «До перемоги», про черги вантажівок на українсько-польському кордоні, про нічні ворожі обстріли Краматорська та Слов’янська, про благочинні триатлонні змагання під Києвом і спецрепортаж про життя у понищеній ворогом Салтівці. Прямі ввімкнення були з Запоріжжя про ворожі обстріли області і про ситуацію на Запорізькій АЕС, а також два ввімкнення з Вашингтона про новий пакет американської фінансової допомоги Україні і про ситуацію з візами для російських дипломатів. 

Гостьові студії

На каналі «Рада» цієї доби було загалом 17 гостей. З них лише 3 були формальними ньюзмейкерами (бо народні депутати). Решта — радники, речники і експерти. З нардепами Павлом Бакунцем і Марією Мезенцевою обговорювали підсумки першого дня візиту місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. З нардепом Олексієм Устенком говорили про державну допомогу українському бізнесу. З речником Одеської ОВА говорили про ситуацію на Одещині. З експертами говорили про перспективи опалювального сезону, про газову кризу в ЄС і подальші енергетичні санкції проти Росії, про ситуацію на фронтах і про державну допомогу українському бізнесу.

У блоці Суспільного цієї доби побувало загалом 23 гостя, з них 7 були ньюзмейкерами, решта — речниками, радниками і експертами. Про ситуацію в прифронтових містах говорили з головою Криворізької МВА Олександром Вілкулом і головою Нікопольської РВА Євгеном Євтушенком. З міністром Кабінету міністрів Олегом Немчіновим і в.о. голови Фонду держмайна Ольгою Батовою говорили про малу приватизацію. З заступником міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій Павлом Козирєвим говорили про евакуацію людей з прифронтових територій. З Євгеном Донцем, директором медичної інформаційної системи Helsi, говорили про те, як українським біженцям з-за кордону дистанційно консультуватися з лікарями. З керівником програмного забезпечення «Дія» Євгеном Горбачовим говорили про нові сервіси. З експертами обговорювали перші підсумки місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, ситуацію на фронтах, західну підтримку України, ризики війни на виснаження для України, новітню західну зброю, зупинку Росією «Північного потоку-1» і обмеження «Великою сімкою» цін на російську нафту тощо.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ цієї доби побувало загалом 14 гостей, ііз них 6 були ньюзмейкерами. З Романом Костенком, секретарем Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони і розвідки, який нині воює на південному фронті, говорили про успішні бойові дії нашої армії на півдні країни. З міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович обговорювали зміну порядку надання грошей на переселенцям і субсидії на опалювальний сезон. З головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової і митної політики Данилом Гетманцевим і з його заступником Ярославом Железняком говорили про наповнення держбюджету. З головою Комітету ВР з питань інформаційної та гуманітарної політики Микитою Потураєвим і з головою Комітету ВР з питань інтеграції України в Європейський Союз Іванною Климпуш-Цинцадзе говорили про законопроєкт про медіа, ухвалений у першому читанні. З експертами обговорювали різні теми: ситуацію на україно-білоруському кордоні, боротьбу з впливами російської пропаганди на українське суспільство, ситуацію на фронтах, ситуацію з Запорізькою АЕС, ситуацію на окупованій Херсонщині, кримінальні справи проти волонтерів тощо.

Гостей у блоці каналу «Інтер» цієї доби було мало, лише 8. З них ньюзмейкерами були лише двоє. З віцепрем’єркою і міністеркою реінтеграції окупованих територій Іриною Верещук говорили про ймовірність проведення окупантами псевдореферендумів і про кримінальну відповідальність за участь у псевдореферендумі. З народним депутатом Олексієм Мовчаном обговорювали малу приватизацію за спрощеними правилами. З експертами говорили про ситуацію на фронтах, про економічні санкції проти росіян та білорусів, про нову фіндопомогу США Україні, про військові навчання Росії «Схід-2022», про ненадання віз російським дипломатам для відвідання Генасамблеї ООН, про позбавлення росіян шенгенських віз тощо. 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналу «Рада» було 75 (за рахунок численних повторів одних і тих же матеріалів з одними і тими ж порушеннями). Стандарт достовірності порушували в різні способи 17 разів. Стандарт точності — переважно некоректною роботою з картинкою — 23 рази. Стандарт відокремлення фактів від думок — 28 разів. Стандарт повноти — 6 разів, переважно недостатніми представленнями гостей, без належних пояснень їх компетентності в темах обговорення.

Порушень стандартів у блоці Суспільного цього разу було 19. Більшість з них становили порушення стандарту достовірності інформації (14 порушень), переважно через подання інформації зі сторінок у соцмережах без перевірки. Стандарт точності порушували тричі невдалими спробами «ілюструвати» слова гостей якимись картинками. І було 2 порушення стандарту повноти інформації.

Грубих порушень стандартів у ефірі каналів ICTV та СТБ було традиційно найбільше — 109. Стандарт достовірності порушували 39 разів, в усі можливі способи, але найбільше — подачею в ефір інформації і відео, взятими без перевірки в соцмережах та телеграмканалах. Стандарт точності порушували 37 разів, переважно через некоректну роботу з картинкою. І, як завжди, журналісти щедро подавали в ефір власні оцінки, висновки, узагальнення та інші міркування. Стандарт відокремлення фактів від думок грубо порушували 32 рази.

Порушень стандартів у блоці каналу «Інтер» було загалом 95. Найбільше грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок (51 порушення), найчастіше — безпідставними узагальненнями і власними оцінками журналістів. Стандарт достовірності порушувався 34 раз, найчастіше також через узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Меншою мірою журналісти «Інтера» порушували цього разу стандарт точності (7 порушень) і стандарт повноти інформації (3). 

Інші позиції

Загалом майже всі важливі події і теми третього вересня були згадані в телемарафоні. Крім таких (хоч і закордонних, але важливих для українського контексту і контексту війни проти Росії):

Загалом у блоці каналу «Рада» було 3 прояви політичного піару: звіт із брифінгу заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, цитування керівника ОП Андрія Єрмака і відсутністю належної (для балансу думок) реакції ведучої на жорстке звинувачення Петра Порошенка і його соратника Кононенка у «відтисканні» бізнесів, яке озвучив у студії колишній чиновник Георгій Біркадзе.

Проявів політичного піару в ефірному блоці Суспільного цієї доби не було.

У блоці ICTV та СТБ цієї доби було три прояви політичного піару. Всі були пов’язані з невиправданими контекстом згадками про фракційну приналежність гостей-нардепів: Романа Костенка і Ярослава Железняка — до фракції «Голос», Данила Гетманцева —  «Слуга народу».

В ефірному блоці телеканалу «Інтер» було два прояви політичного піару — двічі подавали як неабияку новину (ще й на початках випусків новин) заяву заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка щодо вибуху на виставці ворожої зброї в Чернігові.

Наративів російської пропаганди в ефірі телеканалу «Рада» цього разу не було, але ефіри вели токсичні ведучі Назар Довгий і Максим Зборовський.

Наративів російської пропаганди і токсичних медійних персонажів в ефірних блоках Суспільного, каналів ICTV та СТБ і телеканалу «Інтер» цієї доби не було. 

ms.detector.media