ms.detector.media
07.09.2022 10:16
Фейк: в Україні фальсифікували статистику COVID-19 заради США
Фейк: в Україні фальсифікували статистику COVID-19 заради США
Чергова заява антивакцинаторів стосується вигаданої схеми незаконної передачі американської вакцини до України.

Команда VoxCheck спростувала черговий фейк про COVID-19, який поширив український антивакцинатор Сергій Гула. Про це повідомляє «Вокс Україна».

За даними фактчекерів, антивакцинатор вважає, що в Україні навмисно завищували кількість випадків COVID-19 та перестали регулярно публікувати статистику заражень, щоб США змогли позбутися мільйонів доз вакцини, передавши її до України. Гула пояснює це тим, що для США збереження та утилізація цих вакцин начебто коштує надто дорого.

«Гула вкотре повторює, що COVID-19 — звичайна респіраторна хвороба, яка не потребує особливої уваги, а вакцини від неї небезпечні для здоров’я», — констатують у VoxCheck.

Як зазначили фактчекери, заяви Сергія Гули є дезінформацією.

По-перше, Україна продовжує оновлювати статистику про захворюваність на COVID-19. Зараз статистика публікують щотижнево, а не щоденно, як це було до початку повномасштабного вторгнення Росії. Актуальні дані можна переглянути на сайті ВООЗ, яка отримує інформацію від українського уряду. Також статистику періодично публікують представники місцевої влади.

У липні 2022 року кількість випадків COVID-19 в Україні поступово зростала:

По-друге, COVID-19 — не «звичайна респіраторна хвороба». Можливість ускладнень, зокрема смерті, при захворюванні на новий коронавірус у кілька разів вища, ніж при зараженні грипом. Саме тому медичні фахівці рекомендують вакцинуватися: щеплення суттєво знижує ризики ускладнень при захворюванні. У червні 2021 року в журналі The Lancet опублікували дослідження, в якому за допомогою математичних моделей визначили, скільки людей вдалося врятувати завдяки імунізації. За перший рік використання вакцин (із грудня 2020 року по грудень 2021 року) були збережені життя щонайменше 14,4 млн людей у 185 країнах. За даними математичного моделювання, в Україні вакцинація від COVID-19 врятувала близько 25 тисяч життів. Кампанія вакцинації від COVID-19 продовжується в Україні навіть в умовах воєнного стану.

По-третє, США передають вакцини до України у рамках ініціативи COVAX. Ця та інші програми міжнародної допомоги з’явилися як відповідь на нерівність у розподілі вакцин: заможні країни мали більше ресурсів для фінансування досліджень вакцин, закупівлі препаратів, тоді як бідні країни часто не могли забезпечити навіть мінімальний рівень вакцинації.

США ще минулого року зобов’язалися збільшити допомогу іншим країнам для прискорення вакцинації проти COVID-19. У вересні 2021 року Джо Байден пообіцяв надати додаткові 500 млн доз вакцини країнам, що розвиваються. Загалом на той момент США зобов’язалися надати понад 1 млрд доз вакцини.

Востаннє США оголосили про надання Україні вакцин від COVID-19 в рамках програми COVAX 25 липня: тоді повідомили про безплатну передачу 500 тисяч доз. Тобто нові постачання США Україні необов’язково пов’язані з рівнем захворюваності у липні 2022 року. У 2021 році та на початку 2022-го США теж відправляли Україні вакцини саме за цією програмою.

Нагадаємо, раніше «MediaSapiens» писав про черговий фейк антивакцинаторів, котрі повідомляли про документи Pfizer, які начебто свідчать, що їхня вакцина проти COVID-19 ефективна лише на 12%.

Фото: Gustavo Fring/ Рexels

ms.detector.media