ms.detector.media
25.08.2022 11:29
Google запропонував «щеплення» проти дезінформації
Google запропонував «щеплення» проти дезінформації
Нове дослідження продемонструвало, як можна навчити людей розрізняти фейки замість того, щоб розвінчати їх постфактум.

Попереднє розміщення неправдивої інформації за допомогою коротких відео може підштовхнути людей до більш критичного ставлення до неї, свідчить нове дослідження, проведене дослідниками з Кембридзького університету та підрозділу Google Jigsaw. Про це повідомляє The Verge.

Нове дослідження вивчало вплив серії відео про популярні тактики, які часто використовуються для поширення неправдивої інформації, зокрема пошук цапа-відбувайла, фальшиві дихотомії та звернення до емоцій. Приблизно 90-секундні відео не обговорювали конкретні неправдиві наративи чи факти. Зазвичай вони використовували абсурдні або смішні приклади з попкультури, зокрема Family Guy або Star Wars (наприклад, твердження Енакіна Скайвокера, що «якщо ти не зі мною, то ти мій ворог», є класичною хибною дихотомією). Мета полягала в тому, щоб висвітлити червоні прапорці, які могли б перешкодити критичній оцінці публікації в соціальних мережах чи відео, а потім перевірити, чи це призведе до ширшого визнання цієї тактики. Уникнення фактичних тверджень також означало, що глядачі не оцінювали, чи довіряють вони джерелу цих фактів. «Ми хотіли усунути будь-яку можливу політизацію, яка як би заплутувала питання», — повідомив керівник відділу досліджень і розробок Jigsaw Бет Голдберг.

Нове дослідження показало обнадійливі результати. У п’яти експериментах за участю 5000 учасників, набраних онлайн, люди переглянули або одне з відео проти дезінформації, або нейтральне відео подібної тривалості. Потім їм показали фейкові дописи в соціальних мережах, деякі з яких використовували тактику на відео. Люди, які бачили «відео-щеплення», загалом значно краще оцінювали, чи використовувалися в цих публікаціях тактики маніпуляції, і вони значно рідше казали, що поділилися б ними.

Команда також провела більш масштабне дослідження за участю близько 22 000 осіб на платформі YouTube, що належить Google. Вони придбали рекламний простір для показу експериментальних роликів перед випадковими відео. Протягом 24 годин вони відповіли на запитання, подібні до описаних вище, оцінюючи здатність людей розпізнавати тактику маніпуляції. Як і раніше, глядачі показали кращі результати, ніж контрольна група, але цього разу з довшим інтервалом після перегляду відео — медіана становила близько 18 годин.

Майбутні дослідження спрямовані на те, щоб розширити цей графік, щоб побачити, як довго триватимуть наслідки «щеплення». Jigsaw також хоче протестувати відео, які стосуються певних тем, як-от неправдиві наративи про біженців у Європі. І оскільки це дослідження проводилося в США, у майбутніх дослідженнях потрібно буде перевірити, чи інші групи реагують на відео.

Дослідження було опубліковано у Science Advances.

Раніше «Детектор Медіа» розповідав про те, як змінюються методи роботи російської пропаганди, як вона використовує чутки і як не стати її жертвою під час війни.

Фото: YouTube

ms.detector.media