ms.detector.media
16.08.2022 15:13
Яким буде новий навчальний рік в Україні
Яким буде новий навчальний рік в Україні
Незважаючи на те, що триває повномасштабне вторгнення росіян, 1 вересня почнуться заняття в українських школах та вишах.

Навчальний рік 2022/2023 буде помітно відрізнятися від попередніх, навіть попри досвід роботи українських навчальних закладів під час карантину. Що саме очікує українських школярів та студентів, з’ясувало НВ.

Тривалість навчального року 2022/2023

Згідно з постановою Кабінету міністрів України, новий навчальний рік в школах триватиме з 1 вересня 2022 року по 30 червня 2023 року. На відміну від шкіл, заклади вищої освіти (університети, коледжі) можуть самостійно встановлювати дату початку навчального процесу. Держава рекомендувала розпочати навчання з 15 серпня для студентів бакалаврату, окрім першокурсників. Останні мають почати навчання з 15 вересня. Студенти-магістри розпочнуть навчальний рік з 15 жовтня.

Навчання онлайн чи офлайн?

Міністерство освіти на науки пропонує декілька варіантів проведення навчального процесу: дистанційно (для прифронтових населених пунктів), з відвідуванням шкіл (у регіонах, де рівень безпеки це дозволяє) або мішаний формат, коли заняття частково відбуватимуться онлайн, а частково — офлайн.

Чи почнуть школи працювати офлайн і в яких саме регіонах, буде залежати від безпекової ситуації у кожній конкретній області. Як повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, рішення будуть ухвалювати органи місцевого самоврядування самостійно, з огляду на ситуацію на місцях. Вона сказала, що результати проведеного аналізу ситуації в регіонах, де рівень безпеки це дозволяв, показали: до початку навчання в офлайн-режимі за показниками безпеки готові понад 40% закладів освіти.

Як зміниться навчальна програма

У низці міст, зокрема в Миколаєві, Києві, Одесі, місцева влада заборонила вивчення російської мови в школах. Також Міністерство освіти та науки ухвалило рішення вилучити зі шкільної програми понад 40 творів російських і радянських авторів. Серед них — Іван Крилов, Антон Чехов, Олександр Пушкін, Олександр Грін, Михайло Лермонтов, Михайло Булгаков, Іван Тургенєв, Іван Бунін, Федор Тютчев, Федір Достоєвський, Олександр Блок, Анна Ахматова, Володимир Маяковський, Борис Пастернак, Лев Толстой, Сергій Єсенін, Йосип Мандельштам, Марина Цвєтаєва тощо. У шкільній програмі залишиться твір «Собаче серце» Михайла Булгакова та ще деякі твори російських авторів.

Окрім цього, оновлені програми предметів «Основи здоров’я», «Історія України», «Всесвітня історія», «Основи правознавства», «Географія», «Фізична культура», а також курсів «Громадянська освіта», «Україна і світ» у «відповідь на виклики, що виникли у зв'язку з повномасштабною збройною агресією РФ проти України». Серед іншого, дітей будуть вчити, як поводитися у випадку виявлення міни.

Нагадаємо, раніше «MediaSapiens» повідомляв, що Мінцифри отримало роутери для 3,5 тисяч шкіл для забезпечення навчання в умовах бомбосховищ.

Фото: Marina Nikolaeva

ms.detector.media