ms.detector.media
11.08.2022 10:56
Росія просуває пропаганду в соцмережах за допомогою своїх посольств
Росія просуває пропаганду в соцмережах за допомогою своїх посольств
Російська пропаганда продовжує поширюватися на глобальних платформах соціальних медіа протягом майже шести місяців війни, незважаючи на те, що ці платформи вжили заходів для її обмеження.

Згідно зі звітом дослідницької групи Advance Democracy, Росія знайшла лазівки і обходить заборони, продовжуючи просувати свої пропагандистські наративи, зокрема демонізацію українців як «нацистів». Про це повідомляє The Washington Post.

Facebook, YouTube і TikTok заборонили російські державні медіа на території ЄС невдовзі після початку повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну. Глобальні платформи ухвалили таке рішення під тиском європейських регуляторів. Однак більшість обмежень не поширювалися на акаунти посольств Росії в європейських країнах. Є вагомі причини для того, щоб технічні платформи не вдавалися до тотальної заборони облікових записів посольств РФ. Росіяни живуть по всьому світу і мають право на листування зі своїми посольствами, і навпаки. Однак російська пропаганда швидко почала використовувати Facebook, YouTube і TikTok для пропаганди війни проти України.

Наприклад, у квітні 2022-го у фейсбук-дописі, який набрав понад 700 лайків, посольство Росії в Індонезії оприлюднило хронологію подій, яка нібито доводила, що РФ не несе відповідальності за вбивства мирних мешканців Бучі, де після відходу російської армії було знайдено 458 тіл.

В іншому фейсбук-дописі у квітні посольство Росії в Австралії опублікувало відео, в якому стверджувалося, що біля Маріуполя «немає ознак масових поховань». Але супутникові зображення, які надала компанія Maxar Technologies, показали велику кількість могил у передмісті.

Також акаунти російських посольств у Facebook знайшли спосіб публікувати пропаганду з облікових записів державних ЗМІ, які перебувають під санкціями. Для цього на акаунтах дипломатичних представництв РФ виставляють, наприклад, скопійовані відео державної Russia Today, але не посилаються на першоджерело. З 2020 року Meta, материнська компанія Facebook, Instagram і WhatsApp, додає мітки до ЗМІ, які перебувають під редакційним контролем уряду. Але коли посольство Росії публікує в своїх дописах безпосередньо вбудовані відео, Meta не застосовує попереджень.

В інших випадках облікові записи посольства РФ закликали користувачів стежити за ними в соціальних мережах із менш суворими правилами модерації контенту. У березневій публікації фейсбук-сторінка російського посольства на Мальті оголосила про відкриття каналу в Telegram. Подібний пост пізніше того ж місяця з'явився й на фейсбук-сторінці посольства Росії в Індонезії.

Дослідники з Advance Democracy у своєму звіті повідомляють, що виявили щонайменше 26 Telegram-каналів, пов’язаних з російськими посольствами. Понад 80% цих каналів були створені після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Загалом вони мають понад 50 000 підписників.

Не оминає ця проблема й Twitter. Широко відомим став інцидент, коли посольство Росії у Великобританії закликало в Twitter повісити полонених бійців полку «Азов». У твіті були посилання на відео з YouTube-каналу посольства РФ в Лондоні та хештег #StopNaziUkraine.

У відповідь на обурення користувачів Twitter сховав твіт за попереджувальним ярликом і заблокував його поширення, але дозволив і твіту, й обліковому запису російського посольства у Великобританії залишитися на платформі, обґрунтовуючи своє рішення суспільним інтересом. Пізніше YouTube, що належить Google, видалив відео, на яке у твіті було посилання, спираючись на правило, що забороняє повторне завантаження контенту із заблокованих російських державних медіаканалів. Однак YouTube-канал посольства Росії в Лондоні залишається доступним для користувачів.

Згідно з результатами нового дослідження Advanced Democracy, облікові записи російських посольств у країнах по всьому світу отримали більше залучення у Facebook і Twitter з початку повномасштабної війни, ніж до вторгнення Росії 24 лютого.

Так, твіти облікових записів російського посольства в середньому лайкають або ретвітять близько 279 разів, що на 240% більше, ніж до початку російського вторгнення. Дослідники виявили подібний стрибок у Facebook, де середня кількість реакцій, коментарів або поширень допису в обліковому записі посольства РФ зросла на 108% після 24 лютого.

«Еволюція методів російської пропаганди в інтернеті була неминучою, і не можна очікувати, що глобальні технологічні компанії ідеально модеруватимуть кожен небажаний обліковий запис або допис у всьому світі. Але це не означає, що вони не можуть зробити краще» сказала Кеті Харбат, генеральна директорка консалтингової фірми Anchor Change, яка раніше була директоркою з громадської політики Facebook.

Щоб протистояти новим методам російської пропаганди, українці закликають країни Заходу об’єднатися проти дезінформації.

«У кінетичній війні вони дотримуються принаймні деяких правил війни. У медіасфері нічого не заборонено. Нам потрібно об’єднатися, принаймні із західними урядами й компаніями та медіасферою, та розробити чіткі правила» запропонував Георгій Дубінський, заступник міністра цифрової трансформації України.

Нагадаємо, що TikTok потай також просуває російський контент.

Фото: Алесь Усцінаў/ Рexels

ms.detector.media