ms.detector.media
10.08.2022 22:10
Від 24 лютого кіберполіція попередила понад 300 атак на українські вебресурси
Від 24 лютого кіберполіція попередила понад 300 атак на українські вебресурси
Під час війни кіберполіція фокусується на протидії проросійським хакерам, антиукраїнській пропаганді, ідентифікації колаборантів та на зборі інформації про ворога.

До протидії інтернет-пропаганді РФ правоохоронці залучають громадян. Про це йшлося під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ за участі першого заступника Голови Національної поліції України Михайла Кузнєцова і начальника Департаменту кіберполіції Юрія Виходця.

Як розповів Михайло Кузнєцов, завдяки розробленому кіберполіцією проєкту «Мрія» за участі українців «вдається успішно протидіяти інтернет-пропаганді ворога».

Юрій Виходець назвав кількість нападів хакерів, які вдалося попередити і відбити кіберполіції. Понад 300 ворожих атак було знешкоджено на етапі їхньої підготовки, ще 83 атаки фахівці кіберполіції відбили у співпраці з іншими правоохоронними органами.

З початку року кіберполіція також припинила діяльність 8 хакерів, які здійснювали несанкціоноване втручання до державних та приватних інформаційних систем, розповсюджували шкідливе програмне забезпечення та інформацію з обмеженим доступом.

Начальник Департаменту кіберполіції також повідомив, що від початку воєнного стану фахівці встановили особи 50 колаборантів, 44-м з яких повідомили про підозру.

Одним із досягнень департаменту стала ідентифікація понад 12 700 військовослужбовців РФ та перевірка їх причетності до вчинення воєнних злочинів на території України, а також встановлення понад 850 осіб російських пропагандистів.

У напрямку протидії інтернет-шахрайству про підозру повідомили171 особі. Загальна сума збитків, завданих потерпілим, становить понад 46,5 млн грн.

Нагадаємо, протягом чотирьох місяців війни Росія здійснила майже 800 кібератак проти України.

За заними Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, що російські хакери збільшують кількість кібератак проти українців, також зростає кількість інформаційно-психологічних операцій в соцмережах та месенджерах.

При цьому шахраї часто спекулюють на патріотичних темах і виплатах від держави. Наприклад, у Facebook зловмисники пропонували 8900 гривень «допомоги від ЄС» за участь в опитуванні. Ще одним прикладом є фейковий чат-бот державної платформи «Дія», у якому пропонують «отримати 3000 гривень грошової підтримки від держави».

Фото з сайту Національної поліції

ms.detector.media