ms.detector.media
10.08.2022 19:20
TikTok потай просуває російський контент
TikTok потай просуває російський контент
Китайська соціальна платформа не дотримується своєї ж обіцянки.

Дослідники некомерційної організації Tracking Exposed вивчили стрічку TikTok та з’ясували, що попри заборону в сервісі короткого відео з’являється новий контент для російських користувачів. Про це повідомляє організація у своєму звіті.

Як повідомили у Tracking Exposed, згідно з політикою TikTok, оновленою 30 червня, новий російський контент та міжнародний контент недоступні для користувачів у Росії. Але мережа порушує свої ж правила. «Ми виявили, що ресурси, зокрема контрольовані російською державою ЗМІ, просувають користувачам із Росії політичний і неполітичний контент через алгоритмічно рекомендовану сторінку «Для вас» (FYP), навіть якщо цей контент не відбиваєтся в профілях користувачів, які його опублікували», — повідомили дослідники.

На думку Tracking Exposed, зміни у політиці TikTok відбулися в період з травня по липень 2022 року та не були оголошені TikTok. «Тіньове просування» — це новий термін, який ми винайшли, щоб описати те, що раніше не спостерігалося. Це прикре явище у світлі існування стандартів прозорості, які незабаром будуть застосовуватись до всіх великих технологічних платформ у Європі в рамках Закону про цифрові послуги», — зазначили представники Tracking Exposed.

Дослідники виявили нові ролики на мінімум 10 ресурсах, серед яких Яндекс. Музика та пропагандистський Sputnik, яким керує Маргарита Сімоньян.

TikTok спростувала звинувачення Tracking Exposed, зазначив, що компанія не змінювала політику щодо контенту з Росії.

Нагадаємо, що у березні сервіс TikTok призупинив роботу в Росії. Також від початку російського вторгнення в Україну платформа посилила заходи безпеки та протидії дезінформації: позначила контент російських державних ЗМІ. Але у червні кілька американських сенаторів-республіканців звернулися до виконавчого директора TikTok Шоу Зі Чу через повідомлення про те, що додаток дозволяє публікувати контент від російських пропагандистських ЗМІ, проте видаляє інші відео, які не містять пропаганди,

Фото: Pixabay

ms.detector.media