ms.detector.media
10.08.2022 15:56
Facebook допоміг поліції США звинуватити дівчину-підлітка в аборті
Facebook допоміг поліції США звинуватити дівчину-підлітка в аборті
Соцмережа надала доступ до приватних повідомлень підозрюваної, що змінило хід розслідування.

Компанія Meta надала інформацію про користувачів Facebook поліції Небраски, що призвело до судового переслідування 17-річної дівчини за ймовірні злочини, пов’язані з абортом. Про це повідомляє TechCrunch.

Згідно з судовими документами, детектив штату Небраска з’ясовував обставини інциденту, коли неповнолітня жінка народила передчасно мертву дитину та приховала це. Дівчина показала, де поховала плід, і розтин підтвердив, що немовля було нежиттєздатне. Як зазначає TechCrunch, жодних доказів злочину поліція не знайшла, окрім неправомірної утилізації плоду.

Попри це детектив звернувся до Мета з вимогою надати доступ до всіх повідомлень та фотографій дівчини у Facebook. Таким чином поліція з’ясувала, що вона обговорювала приймання абортивного препарату. Видання наголошує, що даних про те, що дівчина все ж таки приймала заборонені ліки, немає і єдине, що поки що очевидне, це «панічне поховання викидня».

Але підлітка все одно судять за проведення аборту після 20 тижня вагітності, проведення аборту без ліцензії, приховування трупа, приховування смерті людини та неправдиві свідчення. 

Після того, як аборти стали в деяких штатах  поза законом, суспільство широко обговорює можливість судового переслідування за допомогою «інформаційного сліду», що жінка залишає в інтернеті при пошуках лікаря чи ліків для переривання вагітності.

Деякі технологічні компанії вжили заходів для захисту конфіденційності користувачів, хоча більшість, серед яких і Facebook, уникають твердої позиції та не виключають виконання запитів поліції на приватні дані.

Раніше «MediaSapiens» розповідав про те, що заборона абортів в США може призвести до порушення цифрових прав. Активісти вважають, що історія перегляду інтернету, дані про місцеперебування та навіть онлайн-календарі менструального циклу можуть бути використані як кримінальні докази.

Фото: Derek French/ Рexels

ms.detector.media