ms.detector.media
Олексій Півторак
08.08.2022 16:53
Фейк: Російський музикант Сергій Шнуров їздив на тимчасово окуповану Луганщину
Фейк: Російський музикант Сергій Шнуров їздив на тимчасово окуповану Луганщину
Пропагандистські медіа спершу поширили повідомлення про візит співака на окуповану територію, а потім самі його спростували.

Інформацію про те, що Сергій Шнуров відвідав місто Ірміно на Луганщині поширили російські пропагадистські медіа з посиланням на російського актора Георгія Болонєва. Пізніше фейк проник й у інформаційний простір України й фото, на якому Шнуров нібито перебуває на Луганщині, з’явилося і на сторінках українських онлайн-медіа. 

У повідомленнях йшлося, що співак начебто сфотографувався із близьким до російської влади бізнесменом Євгенієм Пригожиним і російським актором Георгієм Бонєвим. Саме Гарусов першим і оприлюднив фото зі Шнуровим.

Проте фото виявилося фейком. Вже п’ятого серпня Шнуров з матюками звинуватив російських пропагандистів у тому, що вони дофотошопили його старе фото до картинки із Пригожиним і Гарусовим. У свою чергу провладні російські ЗМІ також спростували фейк із посиланням на слова прессекретаря Шнурова Сергія Гугучкіна. Мовляв, співак зараз перебуває в Туреччині та бере участь у корпоративному заході. Першоджерело фото із начебто Шнуровим зникло із соцмереж. 

Пізніше російський актор Георгій Болонєв оприлюднив у російській соцмережі Vkontakte інші спроби цього ж фото, на якому є він, Пригожин та Гарусов, і написав, що останнього плутають зі Шнуровим. І так роблять не тільки читачі соцмереж, а й жителі окупованого Стаханова, які бачили Гарусова особисто. Достовірності цій версії додає те, що Гарусов лише на три сантиметри нижчий за Шнурова, якщо вірити Google і російським порталам про знаменитостей. Цю різницю спокійно можна приглушити шапкою, вищим взуттям чи підйомом на пальці ніг.

Аргументом на користь того, що фото Шнурова у Ірміно справжнє, могла б послужити перевірка метаданих про творця і місце створення фото. Однак оскільки фото опублікували у соцмережах, а вони затирають метадані про те, хто створив зображення, встановити обставини зйомки неможливо. 

Зворотній пошук вихідного зображення в інтернеті через пошуковики і розширення TinEye теж дає небагато, адже він уже засмічений перепублікаціями зображення, яке ми перевіряємо. Проте аналіз зображення у додатку InVid показує сліди редагування героїв фото. Особливо, правої частини зображення, де ми бачимо Шнурова. Це свідчить про те, що на фото з Ірміного Шнурова й справді немає.

Використання світлин знаменитостей, які насправді не були на тимчасово окупованих українських територіях — новація для російських пропагандистів. Раніше вони публікували новини про зірок, які й справді відвідували окуповані території з, начебто, ідейних міркувань. Наприклад, у травні там побував актор Дмитро Дюжев. Також регулярно на окупованих територіях буває Юлія Чичеріна, а російський актор Михайло Пореченков у 2014 році, ймовірно, навіть стріляв в напрямку позицій Збройних сил України, за що отримав підозру від СБУ.

Нагадаємо, соліст російської групи “Ленінград” Сергій Шнуров належить до тих представників російської культури, які ще не висловилися щодо російської агресії в Україні. Він також сміється з людей, які в соцмережах демонструють "великі амплітуди переживань" із приводу війни з Україною. Наприклад, з тих, хто після 24-го лютого виїхав із Росії до інших країн.У 2020 році Шнуров став генпродюсером російського телеканалу RTVI. Рік перед тим співак увійшов до складу громадської ради з питань культури при Державній Думі РФ.

ms.detector.media