ms.detector.media
Vox Check
08.08.2022 16:00
Залякай, приховай правду та забудь про критичне мислення, або Як виглядає «методичка» російських пропагандистів
Залякай, приховай правду та забудь про критичне мислення, або Як виглядає «методичка» російських пропагандистів
Як пропаганда готувала росіян до війни, які існують засоби та методи дезінформації та чи можна цьому протистояти

Кремлівська машина пропаганди, запущена ще Радянським Союзом, працює на повну і, треба визнати, дає свої плоди. Так, росіяни шостий місяць поспіль вихваляють «спецоперацію» і при цьому повторюють мантру про «ми ж брати»,  восьмий рік жаліють «народ Донбасу» і заперечують присутність російських найманців та техніки на сході України, кричать про «збіднілий Захід» і не бачать, як закриваються заводи та йде бізнес із їхньої країни.

Пропаганда – це метод впливу на громадську думку через використання правдивих, напівправдивих або відверто фейкових аргументів із метою вкоренити в суспільстві певні погляди та ідеї. Цей прийом надзвичайно ефективний, адже апелює до почуттів людини, використовуючи при цьому дуже прості меседжі: є лише свій і чужий, добро і зло. До того ж, якщо постійно повторювати одну й ту ж інформацію на телебаченні, у ЗМІ, на радіо – отримаємо набір наративів, які міцно засідають у голові.

«Налякати своїх»

Керуючись методикою пропаганди, найсильніше почуття — це страх. Фейкомети вміло користуються цим, окреслюючи небезпеку ззовні. Таким чином, людина змушена захищатись і всі подальші її дії будуть спрямовані проти «ворога». 

Саме з цією метою низка російських ЗМІ процитувала слова генерал-лейтенанта армії окупантів Ігоря Кіріллова про біолабораторії в Україні. Як говорить хвора уява спікера, за допомогою пташок наші науковці хотіли поширювати небезпечні інфекції, які мали би вражати лише людей певної національності. Крім цього, Кіріллов наголосив, що маршрут пернатих мав пролягати, зокрема, й через Росію.

Представниця МЗС РФ Марія Захарова продовжила цю байку та додала, що після початку повномасштабної війни українське МОЗ наказало знищити зразки чуми, холери та інших небезпечних хвороб. Речник президента сказав, що Україна заперечує ці звинувачення.

Логіка пропагандистів проста: якби ми не напали, вони б напали першими.

Навішування ярликів 

Ще один пропагандистський прийом, який має на меті показати, що вороги – не люди, їх варто знищувати. Тезу про нацистів та бандерівців путінські посіпаки просувають ще з 2014 року. Із початком активної фази війни агресивна риторика посилилась. У російських новинах не говорять «бійці полку "Азов"» — для росіян вони «укрофашисти» або «націоналісти», а українська влада – «київська хунта». Причому такі висловлювання лунають навіть від посадових осіб РФ.

Щоб закріпити ці ярлики в суспільстві, пропагандисти створюють віроломні сюжети про розіп'ятого хлопчика, снігурів, яких відстрілюють «нацисти» та утиски російськомовних.

Так, у 2020 році московська новинна помийка опублікувала інтерв'ю проросійського ексдепутата Олексія Журавка під промовистим заголовком «Що київська хунта робить із дітьми Донбасу в темряві». Політик розповідає про дівчинку зі Слов'янська, яку вбили «українські карателі». Втім, на фото насправді була Анастасія Луцишина з міста Уссурійська. Дитина загинула у 2013 році від рук таксиста.

Підміна понять або «правильна» розстановка акцентів

Цей прийом випливає з попереднього — пропагандисти намагаються приховати правду, однак якщо зовсім сховати її не можна, то потрібно спотворити і зробити менш болісною.

Відтак, замість слова «війна» росіяни кажуть «спецоперація», замість «вибухи» – «хлопки», не «звільнення з посади», а «освобождение» і т.д. Навіть за складним поняттям «імпортозаміщення» криється сумна істина – бізнес масово йде з країни-терористки, адже не бажає фінансувати диктаторський режим Путіна.

Однак пропагандисти не втрачають ентузіазму та публікують новину під заголовком «H&M відкриє магазини для розпродажу перед тим, як піти з Росії». Тобто автори статті наголошують не на тому, що відома мережа магазинів, яка платила податки та поповнювала держбюджет РФ, припиняє співпрацю, акцент саме на розпродажу.

«Усі так думають»

Прийом, який залучає на свій бік людей, які ще вагаються та шукають альтернативні джерела інформації. Вільнодумство становить небезпеку для пропаганди, тому дезінформатори в Росії створюють ілюзію, що їхні наративи підтримує переважна більшість населення. Відтак кишенькові «журналісти» публікують тільки вигідні для себе матеріали, упускаючи інші точки зору. 

Так, пропагандисти опублікували статтю під заголовком «Нас чекає хаос. Німців розлютили слова Шольца про антиросійські санкції». Автори посилаються на німецький журнал Spigel. Однак зі статті «журналісти» взяли лише декілька речень, основу новини складають критичні коментарі читачів видання. Посіпаки Кремля вибірково додали в текст коментарі, які засуджують владу, хоча під цією новиною було більше тисячі дописів як від опонентів, так і від прибічників політики Шольца. Зокрема, відповідаючи на слова користувача під ніком Markus-b4JE9g97R, якого часто цитують росіяни, користувач Knielang відповідає: «Ми хочемо миру та процвітання. Для цього має піти путін, а не Шольц. Дивно, що вони навіть не розуміють такі очевидні речі».

Ба більше, пропагандисти процитували слова канцлера про «складні часи», але чомусь забули написати, що у своєму зверненні Шольц закликав Європу об'єднатися та розповів про запровадження допомоги на загальну суму 30 мільярдів євро.

Посилання на анонімні «достовірні» джерела

Найстрашніший ворог пропаганди – критичне мислення. Тому Скабєєва і їй подібні вчать вимикати логіку та сліпо довіряти інформації. Тому, якщо по телевізору сказали «правда» – отже правда. Чому? Бо так сказали.

Для прикладу добре підходить новина від пропагандистського видання «РИА Новости». Медіа повідомляє, що, за свідченням надійного «джерела», в результаті обстрілу ВСУ Каховської ГЕС загинули двоє людей. Ці «журналісти» певно забули, що для публікації неперевіреної інформації потрібно підтвердження мінімум із трьох джерел. Втім, це не найбільша проблема цієї статті. Адже навіть так звана військово-цивільна адміністрація і колаборант Сальдо, тобто офіційні особи, повідомили, що жертв немає.

Підтримка відомих людей

Суть цього методу зрозуміла з назви. Певні ідеї або погляди повинні просувати популярні особистості, оскільки їм довіряють. Підсвідомо людина схильна покладатися на думку знайомих або відомих їй персоналій, при цьому не перевіряючи інформацію.

Саме тому актори, співаки, спортсмени, які підтримують російську агресію, — не поза політикою. Вони — рупори пропаганди, адже за ними стоять десятки шанувальників, які пізніше беруть до рук зброю та йдуть вбивати, катувати українців.

Ця тактика не нова для роспропаганди. Так, блогери закликали своїх підписників не виходити на мітинги, коли ув'язнили Навального. Нині низка інфлюенсерів наче під копірку повторюють наративи про «вісім років», «утиски російськомовних» та «бандерівців». До потужної інформаційної атаки долучились також мастодонти російського шоу-бізнесу. Співак Ніколай Басков, наприклад, заявив, що ця війна – миротворча операція. А актор серіалу «Свати» Федор Добронравов вирішив відвідати поранених російських окупантів. 

Перекручування слів або фактів

Цей засіб пропагандисти використовують найчастіше. Адже основа новини – правдива, диявол, як кажуть, криється у деталях.

Відтак кремлівські фейкомети поширили статтю ультраправого американського політика Джека Бакбі та вказали, що начебто Росія знищила дві американські установки залпового вогню HIMARS в Україні, і у США це визнали «поганою новиною для НАТО». Та якщо прочитати оригінальний текст, виявиться, що американський посадовець не зазначив, що установки точно знищили російські військові. Натомість він написав «якщо звіти про знищення будуть правдивими, то..». Далі автор справді розмірковує, як це вплине на Україну, РФ та НАТО.

Росіяни дуже бояться американських артилерійських установок. Адже з появою HIMARS українські військові один за одним знищують ворожі склади з боєприпасами. Тому пропагандисти намагаються видавати бажане за дійсне. До того ж ця новина підкріплює фейк, який створили в міноборони РФ, про знищення двох ракетних установок, мовляв, це визнають навіть у США.

Попереджений — отже озброєний! Стежте за інформаційною гігієною, читайте тільки перевірені медіа та донатьте на ЗСУ.

Авторки тексту — Олександра Панасицька та Анастасія Бродовська, експертки  VoxCheck

Ілюстрація — EUvsDISINFO

ms.detector.media