ms.detector.media
07.08.2022 16:55
Роскомнагляд заблокував Patreon, Grammarly та десятки українських сайтів
Роскомнагляд заблокував Patreon, Grammarly та десятки українських сайтів
У переліку недоступних у РФ «Аргументи та факти в Україні», посилання на Archivach, «Європейську правду», Site.ua, Sport.ua та інші інтернет-ресурси.

У РФ недоступні два популярні онлайн-сервіси Це Pantreon, який завдяки функції платної передплати є джерелом фінансування ЗМІ та блогерів. Також «поза зоною досяжності» вебресурс для письмової англійської Grammarly, що є одним із найвідоміших українських стартапів. Про це повідомляє «Роскомсвобода».

Доступ до Patreon заблокувала Генпрокуратура РФ. За даними «Роскомсвободи», це наслідок заяви редакції студентського видання DOXA, опублікованої ще 25 лютого. У зверненні журналісти виступили проти проведення «спеціальної військової операції» на території України. Оскільки блокування здійснюється за HTTPS, весь сайт недоступний.

Grammarly заблоковано через сторінку із заявою сервісу про те, що він припиняє свою роботу на території РФ та Білорусі. На підставі того ж рішення, що й у Patreon, блокується ще 102 сайти. Це «Агрументи та факти в Україні», посилання на Archivach, «Європейську правду», Site.ua, Sport.ua та інші інтернет-ресурси.

У одному пакеті з Grammarly блокується ще 17 сайтів. Значною частиною, по «масці» (з усіма доменами та піддоменами).

Нагадаємо, на початку липня Росія заблокувала сайт фотобанку Depositphotos за воєнні знімки з України.

Також в Росії вживають заходів для обмеження роботи VPN-сервісів, оскільки засоби обходу блокувань визнані загрозою. 
Роскомнагляд на вимогу Генпрокуратури заблокував у Росії сайт про зовнішню політику Сполучених Штатів ShareAmerica. У кінці липня Держдеп США в рамках програми Rewards for Justice оголосив про винагороду до 10 мільйонів доларів США за інформацію про іноземне втручання у вибори в США. Зокрема, Держдеп цікавиться інформацією про компанію Internet Research Agency LLC (IRA, «Агентство Интернет Исследований») російського бізнесмена Євгенія Пригожина.
Є у реєстрі заборонених російською владою онлайн-ресурсів на сайті «Роскомсвобода» і «Детектор медіа». Наш сайт згадується у зв’язку з блокуванням доступу до новини, яка, своєю чергою, розповідає про блокування Роскомнаглядом доступу до публікації «Громадського» у серпні 2016 року. 

Ілюстрація: Patreon

ms.detector.media