ms.detector.media
01.08.2022 16:19
В Україні почав роботу портал розшуку дітей «Діти війни»
В Україні почав роботу портал розшуку дітей «Діти війни»
Портал створено як інструмент для пошуку зниклих дітей та визволення їх із місць примусового переміщення чи депортації.

В Україні 1 серпня запрацював державний портал розшуку дітей «Діти війни». Про це повідомляє сайт президента України з посиланням на радницю-уповноважену президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼю Герасимчук.

За допомогою інформаційної платформи батьки та інші відповідальні особи зможуть знайти інформацію про дітей, які загинули, були поранені, зникли безвісти або були незаконно депортовані до Росії чи на тимчасово окуповані території. Також на порталі будуть розміщені дані щодо дітей, яких вдалося розшукати та врятувати.

За словами Дар'ї Герасимчук, яка координуватиме роботу порталу, правоохоронні органи щодня оновлюватимуть дані на платформі. «Інформація, що розміщена на порталі, – наочне свідчення геноциду українських дітей та злочинів проти людяності, які армія Росії щодня здійснює щодо українського народу», – зазначила уповноважену президента України з прав дитини.

Окрім допомоги в розшуку дітей та інформаційної функції, порталом можуть скористатися свідки злочинів проти дітей або ті, хто мають будь-яку інформацію про зниклих дітей.

«Це платформа, де ви можете повідомити про дитину, яка загубилася, про злочини проти дітей або якщо ви знайшли дитину, якщо вам відомо про факт депортації, про примусову зміну громадянства та документів дитини, а також про усиновлення. Ми звертаємось до вас: якщо вам відомо будь-що з перерахованого вище, скористайтеся цим порталом, і, можливо, саме ваш рішучий крок розв’яже питання життя дитини», – закликала Герасимчук.

За даними порталу, на сьогодні внаслідок повномасштабної війни загинули 358 дітей, 693 дитини поранені, 203 зникли безвісти та щонайменше 5754 примусово переміщені та депортовані. Разом із цим станом на 1 серпня правоохоронці знайшли 4039 дітей, які перебували в розшуку, 47 вдалося повернути з депортації.

Дарʼя Герасимчук зауважила, що РФ заявляє про 450 тисяч депортованих до Росії дітей.

Нагадаємо, що у Мінцифри порекомендували 6 сервісів для пошуку зниклих під час війни.

Фото: childrenofwar.gov.ua

ms.detector.media