ms.detector.media
31.07.2022 15:36
Журналіст Politico опублікував знімки з Оленівки, що спростовують російські фейки
Журналіст Politico опублікував знімки з Оленівки, що спростовують російські фейки
Розслідування трагедії, що сталася у приміщенні, де утримують українських військовополонених, провели учасники волонтерської спільноти InformNapalm.

Кореспондент Politico Крістофер Міллер опублікував у Twitter супутникові знімки компанії Maxar, на яких можна порівняти стан території колонії в Оленівці до і після вибуху.

New sat images of Olenivka prison in Russia-occupied Donetsk region of Ukraine where at least 50 Ukrainian POWs were killed in an attack that Kyiv says — and preliminary evidence suggests — Russian forces carried out. Before, pics 1 & 3: July 27. After, 2 & 4: July 30. ???? @Maxar pic.twitter.com/7YoUndf22j

— Christopher Miller (@ChristopherJM) July 30, 2022

Ці світлини стали основним доказом для розслідувачів із волонтерського проєкту InformNapalm. Вони провели власне розслідування обставин загибелі та поранень українських військовополонених.

«Знімки ліворуч у різному масштабі зроблено 27 липня, праворуч – 30 липня. Можна розрізнити лише одну невелику пошкоджену будівлю, – йдеться у телеграм-каналі InformNapalm. – Це ще один доказ того, що будівля в Оленівці не була вражена ракетою GMLRS M142 HIMARS».

На фото не видно уламків ззовні будівлі колонії, а це означає, що детонації GMLRS всередині приміщення не було, вважають розслідувачі.

«Поза будівлею немає жодного (!!) уламка, що неможливо, якби в будівлю влучила ракета М31А1 або М31А2. Унітарна боєголовка M31 оптимізована для ефекту вибуху — вибухи, які виривають шматки метрової довжини із сталевих рейок залізниці та підкидають їх у повітря на 100 метрів, як показала нам сьогодні Росія у відео», — зазначають представники спільноти розслідувачів.

Як припускають в InformNapalm, росіяни застосували термобаричні бомби, заблокувавши приміщення колонії. Волонтери-розслідувачі опублікували відео, у якому спростовують російські фейки про те, що вбивство українських військовополениних нібито влаштували ЗСУ.

На доказ своєї версії InformNapalm наводить такі аргументи: 

1. Дах не провалено. Тобто вибухи були всередині виробничого цеху.

2. Вікна не розбиті (вгорі ліворуч)

3. Ліжка не розкидало.

4. Декілька фрагментів бавовни, про які повідомляють місцеві, та розірвані або спалені тіла всередині свідчать про застосування боєприпасів двох типів, безболонкових та термобаричних. Щодо застосування перших, на фото немає слідів від безлічі осколків. Наслідком застосування термобаричного боєприпасу типу РПО-А «Джміль» є повністю обгорілі тіла.

Нагадаємо, за даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, 28 липня на території колишньої виправної колонії №210 в Оленівці стався потужний вибух. Було зруйновано приміщення, де перебували українські військовополонені. За повідомленням російських джерел, що їх наводять у ГУР, близько 40 українців вбито, кількість поранених уточнюється.

Вибухи сталися на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнане для утримання полонених, виведених з «Азовсталі». Облаштовувати під такі цілі будівлю завершили 2 дні до вибуху, після чого туди перевели частину утримуваних українських захисників.

Як повідомляють у ГУР, вибух здійснено «руками найманців зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаного ПВК – Євгена Пригожина». При цьому, йдеться у повідомленні української розвідки, організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом Міністерства оборони РФ.

Прокремлівські соцмережі та медіа поширюють звинувачення РФ у тому, що колонію в Оленівці нібито обстріляли українські військові, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Як відзначає ISW, на відео із сайту прокремлівського інформагенства «РИА "Новости"» зафіксовано наслідки пожежі в колонії, але це не ті пошкодження, що їх міг би завдати удар HIMARS.

Фото із твіттер-акаунта Крістофера Міллера

ms.detector.media