ms.detector.media
29.07.2022 16:10
Майже 200 тисяч українців досі не отримали статус ВПО та грошову допомогу через «Дію»
Майже 200 тисяч українців досі не отримали статус ВПО та грошову допомогу через «Дію»
Деякі користувачі очікують на опрацювання своїх даних вже понад три місяці.

Отримання статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО) та призначення виплат через застосунок «Дія» відбувається із затримкою. Як повідомила радниця міністра цифрової трансформації Алеся Діденко на запит «MediaSapiens», з понад 619 тисяч українців, що подали заявки через «Дію», отримали довідку ВПО та грошову допомогу від держави 441 504 українці.

Комплексну послугу з реєстрації внутрішньо переміщеної особи та отримання допомоги на проживання Міністерство цифрової трансформації у співпраці із Міністерством соціальної політики запустили 19 квітня 2022 року. Є випадки, коли люди подали заявку ще в перший день відкриття послуги, але досі не отримали ні статус ВПО, ані виплат. Весь цей час застосунок «Дія» повідомляє, що заявка перебуває «в обробці».

За словами Діденко, затримка відбулася через декілька причин: велику кількість звернень, залучення працівників районних управлінь соціального захисту, які не встигають обробляти звернення заявників, та «низку технічних проблем». Зараз Мінцифри разом із Мінсоцполітики працюють над усуненням недоліків, зокрема над введенням автоматичного призначення статусу ВПО і виплат без залучення соцпрацівників.

«Усі заявки, які ще не опрацювали в Мінсоцполітики, будуть опрацьовані, і всі зможуть отримати довідку ВПО та свої виплати», — запевнила Алеся Діденко. Термін опрацювання поданих заявок невідомий.

Нагадаємо, Мінцифри працює над запровадженням у «Дії» послуг зняття з реєстрації ВПО та зміни адреси реєстрації ВПО

ms.detector.media