ms.detector.media
22.07.2022 21:49
Американські військові створили підрозділ собак шіба-іну для протидії російській дезінформації
Американські військові створили підрозділ собак шіба-іну для протидії російській дезінформації
Кіберпідрозділ Fellas тролить у Twitter російських чиновників. Їхній найвідоміший мем — «Це ви сказали цю дурницю, а не я».

У Twitter розгорнулася ціла кампанія із боротьби проти російської пропаганди. Антивоєнні дописи та коментарі щодо висловлювань чиновників з РФ поширюють з ілюстраціями собак шіба-іну NAFO. За аналогією з НАТО абревіатура NAFO, North Atlantic Fellas Organization, перекладається як Північноатлантична організація хлопців, пише Vice.

Прототипами анімаційних персонажів є Джек Маккейн, пілот гелікоптера й син Джона Маккейна, аналітик CNN і офіцер армії США у відставці Марк Гертлінг та генерал-майор армії США Патрік Донахо.

При цьому шіба-іну неодмінно вдягнені в спортивну чи військову уніформу.

Героїв створив художник із творчим ім'ям Кама (@Kama_Kamilia). Спочатку він заради розваги почав малювати маленьких чоловічків із головою шіба-іну. Ці роботи згодилися для благодійності. Кама створив чимало аватарів Fella в обмін на донати для Грузинського легіону, який допомагає захищати Україну.

Вчені собаки NAFO стали набирати популярність у червні цього року, коли їхнє спілкування з російським дипломатом Михайлом Ульяновим у соцмережах розтягли на цитати.

18 червня Ульянов у своєму дописі звинуватив українську армію у нібито обстрілах Донбасу: «Найпопулярніший західний наратив: Росія здійснила неспровоковане вторгнення в Україну. Нічим не спровоковане? Обстріли мирного населення на Донбасі з боку української армії почалися в 2014 році й тривають досі».

Шіба-іну з-поміж учасників NAFO, @LiveFaustDieJung, заперечив Ульянову: «Ми повинні розбомбити всіх мирних жителів України, бо Україна вела внутрішню війну й деякі мирні жителі зазнали обстрілу». У відповідь російський дипломат зазначив: «Це ви сказали цю дурницю, а не я».

На липень 2022-го NAFO вже широко розгорнули діяльність і здобули союзників не лише в твіттері. Fellas створили сервер Discord, що став платформою для збору коштів, боротьби з російською дезінформацією та інформування про оборону України.

Одним із модераторів Discord є колишній морський піхотинець США Метью @IamtheWarax. «Росіяни — справжні профі із ідезінформування. Вони добре контролюють і аналізують дані, однак не звикли до будь-яких операцій такого масштабу. Тож тепер вони намагаються контролювати до 100 000 солдатів, які просто роблять своє солдатське лайно», — пояснює Метью.

Завдяки Fellas було зібрано близько 47 тисяч доларів для Грузинського легіону та 30-50 тисяч доларів для України. Кошти надійшли завдяки продажам на сайті St. Javelin.

Фото з публікації Vice

ms.detector.media