ms.detector.media
21.07.2022 19:22
Метою російського букмекера 1XBet можуть бути особисті дані українців — InformNapalm
Метою російського букмекера 1XBet можуть бути особисті дані українців — InformNapalm
Попри численні скандали навколо азартної онлайн-компанії, що пов’язана з країной-агресором, її ліцензії на діяльність в Україні залишаються дійсними.

Російський букмекерський оператор 1XBet  має велику зацікавленість в українському ринку не лише через додаткові прибутки. Про це повідомляє волонтерська спільнота InformNapalm. На думку експертів, що спеціалізуються на OSINT-дослідженнях, «більш за гроші 1XBet жадає отримати особисті дані українців та прямий доступ до гравців».

Можливість отримати персональні дані українців 1XBet отримав разом із ліцензією на діяльність в Україні. Як повідомляє InformNapalm, закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» в ст. 16 вимагає від операторів «забезпечувати ідентифікацію гравця (гравців) та відвідувача (відвідувачів) у порядку, визначеному цим Законом, у гральному закладі та ідентифікацію гравця (гравців) під час провадження діяльності в мережі Інтернет». А вже в ст. 17 вказує, що «організатор азартних ігор для проведення ідентифікації (верифікації, встановлення даних) гравця в мережі Інтернет має право запитувати у гравця додаткові документи відповідно до правил організатора азартних ігор, зокрема власне зображення гравця з необхідним документом, або вимагати використання засобів відеозв’язку».

«Азартні ігри – це ризик. Люди програють гроші. Часто – великі гроші. Маючи базу даних людей з великими фінансовими проблемами, дуже легко завербувати агентів на місцях та використовувати їх для потреб ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ) та ФСБ», – попереджають представники InformNapalm.

30 березня 2022 року, під час війни, Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей видала дві ліцензії — на букмекерську діяльність та роботу онлайн-казино компанії «Твоя беттінгова компанія», яка подала заявку на роботу в Україні під російським брендом 1xBet.  Офіційно «Твоя беттінгова компанія» зареєстрована в Україні, але OSINT-дослідження волонтерської спільноти InformNapalm довело щільні зв’язки компанії із Росією. Наразі за цією справою триває перевірка Бюро економічної безпеки України та Служби безпеки України.

Раніше «MediaSapiens» розповідав про те, як викривати інформаційні маніпуляції за допомогою OSINT.

Фото: delo.ua

 

ms.detector.media