ms.detector.media
21.07.2022 15:23
Попри заборону, ортодоксальні євреї все частіше використовують інтернет — дослідження
Попри заборону, ортодоксальні євреї все частіше використовують інтернет — дослідження
Харедім потай ведуть онлайн-життя.

Дослідження Ізраїльського інституту демократії виявило, що члени ультраортодоксальної спільноти, або харедім, поступово інтегрують онлайн-світ у свій спосіб життя. Про це повідомляє The Guardian. Дві третини опитаних представників спільноти зізналися, що використовують інтернет для своїх базових потреб, таких як зв'язок електронною пошту, а також у роботі, для доступу до державних і банківських послуг та пошуку інформації. Близько половини тих, хто є онлайн, також використовують соціальні мережі.

Харедім сьогодні складають до 12% населення Ізраїлю. Згідно з дослідженнями, до 2050 року кожен четвертий ізраїльтянин буде ультраортодоксальним. Значна частина громади все ще уникає телебачення та інших засобів масової інформації, що розглядаються як загроза їхньому способу життя. Для мобільного зв’язку харедім використовують кошерні телефони, за допомогою яких вони можуть лише здійснювати та приймати дзвінки з «благословенних» номерів, ідентифікованих за кодом 05331, і не мають камер чи можливостей інтернету.

Однак розвиток смартфонів ускладнює життя спільноти без інтернету. В Ізраїлі, як і в багатьох країнах з високим рівнем доходу, надання муніципальних послуг, подання податкових декларацій і доступ до банківських рахунків переважно перемістилися в інтернет. Окрім того, серед заблокованих для кошерних телефонів номерів є важливі для життєдіяльності контакти. Зокрема, гарячі лінії громадського транспорту, якими досі широко користуються харедім, номери медичних служб і служб підтримки у випадках домашнього насильства.

Попри це, Комітет рабинів з комунікацій (єдиний орган, що має вирішувати, які технологічні досягнення сумісні з традиційним єврейським законом) наполягає на використанні кошерних телефонів або смартфонів із встановленими фільтрами блокування вмісту: єдині програми на головному екрані типового кошерного смартфона — це годинник, калькулятор і навігаційне програмне забезпечення.

Але результати дослідження Ізраїльського інституту демократії доводять, що харедім все частіше ігнорують традиційні суворі заборони спільноти.  

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що в Ізраїлі створили «кошерний» варіант Facebook. Відокремлення профілів жінок та чоловіків, фільтрація лайків і блокування «аморальної» реклами додаються.  

Фото: Yossi Aloni/Flash90

ms.detector.media