ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
20.07.2022 07:43
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 19 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 19 липня
«Знищений» HIMARS, «база нацистів» у вінницькому будинку офіцерів, науковці США «підтримують ідеї Путіна» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а також розповідаємо про фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Біля Покровська росіяни знищили пускову установку та транспортно-заряджальну машину американського ракетного комплексу HIMARS. Про такий «успіх» повідомляють російські пропагандисти з посиланням на Міністерство оборони Росії. Це — фейк. HIMARS є автономним комплексом і транспортно-заряджальної машини до нього не існує. «Спочатку пропагандисти повідомили про “знищений HIMARS”, а згодом пояснили, що то був український військовий банно-пральний комплекс на базі ЗІЛ-131», — повідомляє Центр протидії дезінформації. Як розповідають у відомстві, HIMARS стали значним деморалізуючим фактором для російських військових, показавши високу ефективність на полі бою. Тому пропагандисти намагаються всіляко дискредитувати цей вид зброї. Раніше російські медіа поширювали фейки, що нібито російська армія знищила дві американські системи залпового вогню HIMARS. Також пропагандисти переконували, що нібито українські військові відмовляються використовувати західну зброю, бо вона «неефективна». Тим часом російські пропагандистські медіа поширюють повідомлення: що більше в Україну буде поставлено HIMARS, то частішими і жорсткішими будуть відповіді Москви.

Як пише Центр протидії дезінформації, подібні меседжі поширюють у медіапросторі Росії після теракту у Вінниці. У Центрі вважають, що окупанти завдали удару по центру міста невипадково й називають це помстою за успішне використання РСЗВ HIMARS, через які росіяни зазнають втрат по всій лінії фронту. «Знищення російських складів зброї, нафтобаз і порушення їх логістичних шляхів викликали паніку в рядах російської армії. Через це ворог вдався до тактики терору, щоб викликати бунт в Україні, який змусить керівництво нашої держави до підписання миру” на умовах росіян. Також російська пропаганда використовує методику залякування і шантажу з метою припинення постачання РСЗВ HIMARS, а також іншої важкої техніки», — повідомляють у Центрі.

Фейк. Вінницький Будинок офіцерів був базою нацистів. Про таке повідомляють російські медіа та телеграм-канали, щоби виправдати ракетний удар по центру Вінниці. Це — неправда. Нацистів в Україні немає з 1944 року, а Будинки офіцерів не є військовими об’єктами. Це заклади, створені для відпочинку — там проходять концерти, вистави, працюють дитячі гуртки тощо. Їх не використовують як казарми для військових. Перед ракетним ударом у вінницькому Будинку офіцерів готувалися до проведення благодійного концерту співачки Роксолани. Один із членів її команди загинув. Загалом через російський ракетний удар по центру Вінниці загинули щонайменше 23 людини, з них троє дітей, ще понад 100 людей отримали травми. Ракети знищили бізнес-центр, медцентр, парковку, пошкодили житлові будинки та інші об’єкти цивільної інфраструктури. Як пишуть фактчекери EUvsDisinfo, представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель та комісар із кризового управління Янез Ленарчич засудили російський напад на цивільні об’єкти, назвавши події у Вінниці «останнім звірством з довгої серії жорстоких нападів на мирних мешканців та цивільну інфраструктуру». Російська пропаганда поширює брехню про влучання у об’єкти військової інфраструктури та знищення «нацистів» щоразу після ракетних ударів по цивільних об’єктах. Спочатку вони повідомляли, що влучили у війькову частину у місті Гайсин поряд з Вінницею. Про знищення нібито «військового об’єкту» повідомляли й після обстрілів торгового центру в Кременчуці. Президент Зеленський закликав партнерів України якнайшвидше визнати Росію «державою-терористом» та затвердити нові санкції проти Росії після удару по Вінниці.

Фейк. У запорізькому палаці культури — військова база нацистів. Таку інформацію поширюють у російських пропагандистських медіа. Мовляв, у цій будівлі збираються нацисти та зберігаються зброя і боєприпаси. Це — неправда.

Інформацію спростував мер Мелітополя Іван Федоров. Він повідомив, що у приміщенні запорізького палацу культури насправді розташований відкритий простір допомоги переселенцям з Мелітополя та інших міст. «У цьому центрі видають гуманітарну допомогу», — розповів Федоров. Саме тому щодня біля палацу культури збираються сотні переселенців із Мелітополя та інших міст. Росія не вперше розповідає про розміщення «військових баз» там, де насправді розташовані об’єкти цивільної чи гуманітарної інфраструктури. Згодом ці розповіді використовуються для виправдання ракетних ударів по цивільних.

Фейк. США припинили роботу консульства в Одесі. Про це повідомляють російські медіа.

Мовляв, не лише консульство в Одесі закрили, але й посольство США в Києві припинило роботу, а працівників евакуювали через «бактеріологічний» удар по Києву, який готує американська армія. Це — неправда.

За період незалежності України, тобто з 1991 року, в Одесі ніколи не було консульства США. На сайті посольства США в Україні відсутня будь-яка інформація щодо консульства в Одесі. Це підтверджує й перевірка інформації на сайті EmbassyPages.com. Як пише StopFake, останнє представництво США в Одесі закрили ще в 1918 році й відтоді його роботу не відновлювали. Посольство США в Києві також працює, хоча на сайті відомства попросили американців поїхати з України. Припущення пропагандистів про підготовку американськими військовими «бактеріологічного» удару по Києву також є частиною фейків про американські біолабораторії в Україні. Про «припинення» роботи посольства США в Києві та про існування «біолабораторій» «Детектор медіа» уже розповідав раніше.

Фейк. Науковці США підтримують ідеї Путіна. Про це розповідають російські медіа та анонімні телеграмканали з посиланням на слова експосла США в Росії Майкла Макфола. Це не так. Насправді пропагандисти спотворили слова Макфола. В інтерв’ю для проєкту «Ukraine Now. Візія майбутнього» Макфол розповідав про те, що кліше російської пропаганди про «історичну єдність українського і російського народів» поширені серед громадян США. За словами Макфола підтримують ці тези у тому числі й деякі вчені та професори. Однак думку окремих науковців не можна трактувати як загальнопоширені переконання.

Як пише StopFake, Майкл Макфол розповідав про те, що Росія використовує значні ресурси для поширення дезінформації на Заході й досить часто цивілізований світ не може знайти на це належної відповіді, хоча боротьба з російською пропагандою триває. Російські ЗМІ не вперше поширюють вирвані з контексту цитати Макфола. Зокрема, раніше спотворили його слова щодо лобіювання інтересів України у США, та про те, що нібито оточення Володимира Зеленського бере участь у «схемах» по закупівлі зброї. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу gрезидента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

ms.detector.media