ms.detector.media
18.07.2022 11:35
Росія замовляла пропаганду лідерам думок у Болгарії — ЗМІ
Росія замовляла пропаганду лідерам думок у Болгарії — ЗМІ
Інтернет-найманці залякували болгар українськими біженцями, сіяли паніку у зв'язку із зростанням цін на харчові продукти та паливо, а також просували тезу, що Захід є ненадійним союзником Болгарії.

Кремль платив болгарським журналістам, політичним аналітикам та іншим впливовим громадянам по 2000 євро на місяць за розміщення проросійського контенту в інтернеті. Про це повідомляє АР із посиланням на болгарського високопосадовця. «Коли Болгарія, Польща та інші країни колишнього Варшавського договору підтримали Україну на боці своїх союзників по НАТО, Росія відповіла хвилею дезінформації та пропаганди», — зазначає видання.

Росія чинить тиск в той момент, коли уряди Східної Європи, як й уряди інших країн світу, намагаються дати раду невдоволенню і заворушенням, що спричинені зростанням цін на паливо та продовольство. Занепокоєння з приводу стану економіки та цін на пальне посилилося, коли навесні Росія припинила постачання природного газу до Болгарії. Потрясіння спонукало президента Румена Радева заявити, що його країна входить у «політичну, економічну та соціальну кризу».

Посольства РФ стали ключовими координаторами поширення дезінформації, надто після того, як багато технологічних компаній почали обмежувати російські державні ЗМІ у зв'язку із вторгненням РФ в Україну. Нещодавно Болгарія вислала 70 російських дипломатичних співробітників через занепокоєння тим, що вони можуть бути шпигунами. Це спонукало Кремль пригрозити Болгарії розривом дипломатичних відносин. Того ж тижня посольство РФ у Софії опублікувало звернення із закликом до болгар жертвувати гроші на підтримку російської армії. Уряд Болгарії гнівно відреагував на цю спробу Росії вимагати пожертвувань на свою війну від мешканців країни-члена НАТО. Також посольство РФ поширювало теорії змови про те, що США нібито керують секретними біолабораторіями в Україні.

Тролі, фейкові та анонімні облікові записи залишаються важливою частиною російського арсеналу у війні проти України. Дослідники Ситуаційного центру дезінформації, європейської некомерційної організації, виявили анонімні облікові записи, які поширювали російську пропаганду, а також факти онлайн-переслідування болгар, що висловлювали підтримку Україні.  З огляду на швидкість та схожість атак деякі переслідування здавалися скоординованими. «Ця тактика залякування не є новою, але війна в Україні частково винесла координацію цих зусиль у публічний простір», – заявляють дослідники Центру.

Центр також виявив мережу з трьох анонімних облікових записів у Facebook, які просувають проросійські погляди, що, на думку дослідників, можуть бути частиною російської кампанії з дезінформації. Facebook заявив, що провів розслідування і не виявив нічого, що вказувало б на те, що ці облікові записи були частиною мережі дезінформації. Натомість було з'ясовано, що ними керував один болгарський користувач, який репостив чужий проросійський контент.

Росія вживає дезінформаційних заходів й в інших країнах регіону. У Польщі це має вигляд антизахідної пропаганди та теорій змови. Одна з них, що її поширювала російська хакерська група, намагаючись посварити Україну та Польщу, містила припущення, що польські злочинці вилучали органи в українських біженців.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв про те, як Росія переконує українців, що Польша захопить Україну.

Фото: ubr.ua

ms.detector.media