ms.detector.media
Гала Скляревська
18.07.2022 13:16
За межею. В соцмережах засудили людину, що знімала в лікарні страждання матері вбитої у Вінниці дівчини Лізи
За межею. В соцмережах засудили людину, що знімала в лікарні страждання матері вбитої у Вінниці дівчини Лізи
Медійники вказують на порушення будь-яких професійних норм, закликають провести розслідування дій лікарів та самої знімальної групи, яка записала інтерв'ю з мамою вбитої дитини Іриною Дмитрієвою в реанімації.

16 липня активіст Антон Кудінов, який працював фіксером італійського телеканалу RAI News 24, виклав на своїй фейсбук-сторінці фрагмент відео з інтерв’ю з Іриною Дмитрієвою, яка під час ракетного удару по Вінниці 14 липня втратила доньку Лізу. Сама Ірина у важкому стані через поранення, перебуває в реанімації. Ще до виходу цього інтерв’ю  декілька українських журналістів спілкувалися з родичами загиблої дівчина та з лікарями Ірини, і вони зауважили, що Ірина не пам’ятає загибель донки і розповідати їй зараз про смерть дитини – небезпечно, оскільки це може дестабілізувати її вкрай важкий стан.

Але на відео Ірина тримає в руках телефон, на якому видна остання прижиттєва зйомка Лізи, а мати ридає, дивлячись на нього, і закликає закрити небо над Україною, аби не гинули інші діти, інші українці. Наразі невідомо, чи саме знімальна група повідомила Ірині про загибель доньки, та чи сама вона захотіла подивитися відео доньки на телефоні. Журналістка RAI News 24 Лаура Танґерліні, фіксером якої  був Кудін, заперечує будь які порушення етики і погрожує судом за подальші питання та новини щодо етичності цього інтерв'ю. Кудімов не відповідає на запитання журналістів по суті, хоча і стверджує, що мав дозвіл на зйомку. Але родичі Дмітрієвої це заперечують.

Інтерв’ю  викликало негативну реакцію в професійному середовищі — так, його вже засудила Комісія з журналістської етики. Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко закликав медійників бути більш людяними під час війни.  Користувачі масово скаржилися на пости Кудінова у фейсбуці, і тому платформа кілька разів видалила його дописи. А більшість медійників в соцмережах намагаються зрозуміти, як взагалі люди, які називають себе журналістами, могли знімати людину в шоковому стані; чи винні лікарі, які допустили знимальну групу в реанімацію, і чи не є така фіксація людської болі на камеру тортурами?

Ось допис самого Кудінова, який вже двічі видаляла платформа і який він оновив після критики на його адресу. 

Детально ситуацію з цим інтерв'ю розібрав проєкт По той бік новин, а також медіаекспертка, головна редакторка Громадського радіо Тетяна Трощинська, блог якої можна почитати тут.

Марина Тіщенко, заступниця головного редактора КП в Україні:

Ірина Кирилович, журналістка Zhitomir.info і каналу «Рада»:

Юрій Бутусов, головний редактор «Цензор.нет», закликав колег не поширювати та не використовувати відео:

Кристина Бердинських, журналістка НВ:

Діана Куришко, журналістка української служби Бі-бі-сі:

Віка Балицька, журналістка НТН:

Олександра Горчинська, журналістка НВ:

Дмитро Реплянчук, журналіст «Слідство.інфо»:

Юля Смаль, письменниця:

Нагадали Кудінову і інший відомий кейс, що також стосувався людських страждань та журналістьскої етики. Володимир Миленко, журналіст, письменник:

Висловився  щодо інтерв'ю і лікар Іван Черненко, якій написав про дії медиків у цій ситуації: 

Віктор Трегубов, блогер, політик і військовий:

«Детектор медіа» готує докладний розбір цієї історії. 

ms.detector.media