ms.detector.media
17.07.2022 15:55
Росія погрожує порушити кримінальну справу проти швейцарського видання через приклад мему про Путіна
Росія погрожує порушити кримінальну справу проти швейцарського видання через приклад мему про Путіна
Росіяни обурені, що журналістка навела приклад карикатури на президента РФ Володимира Путіна поряд із зображенням президента України Володимира Зеленського у подобі Залізної людини.

Через публікацію скріншоту з інстаграму швейцарської газети Neue Zurcher Zeitung у представники Росії можуть порушити кримінальну справу. Про це йдеться у листі до керівництва видання, опублікованому на сайті посольства РФ у Швейцарії.

Як наголошується в листі, дії журналістів нібито порушують статтю Кримінального кодексу Швейцарії про поширення відомостей, що ганьблять честь і гідність, а також статтю про наклеп.

25 червня на сайті газети вийшов огляд Маріт Лангшвагер «Між супергероями та лиходіями: сила мемів у війні в Україні» (Zwischen Superhelden und Schurken: Die Macht der Memes im Ukraine-Krieg). Тут подано добірку мемів з теми російської агресії проти України. У публікації розглядаються психологічні, творчі та інші чинники цього напрямку контенту для соцмереж. Також піднімається питання інформаційної війни та «кіберсил», які можуть підкріплюватии той чи інший наратив, втілений у зображенні.

Головна теза статті – «Війна в Україні – це також битва наративів», і її винесено до ліду публікації. Також у статті подано ілюстрації із соцмереж, що є прикладами мемів.

Серед них – «портрети» Путіна, втілені авторами дописів, світлини із котом Степаном, президент Володимир Зеленський в подобі супергероя тощо.

Обурення посольства Росії викликало саме зображення Володимира Путіна, яке авторка публікації процитувала як мем з інстаграму. Як ідеться у листі полосльства РФ, ця ілюстрація «вже за межею здорового глузду («разумного понимания»)» та «карикатура на російського лідера з відсилками до клоунади, ЛГБТ-спільноти та „військових злочинців“».

При цьому, наголошують представники посольства РФ, Володимира Зеленського у статті «зображено у подобі могутньої Залізної людини».

Як підкреслюється у зверненні, насправді Володимир Путін є «глибоко віруючою православною людиною і виступає за збереження традиційних християнських цінностей у російському суспільстві, що явно вказує на те, що він не шанувальник ЛГБТ-спільноти». Через це веселка на його обличчі «"ні к сєлу, ні к городу, як кажуть на Русі», акцентували автори листа з претезією.

На сайті Neue Zurcher Zeitung лист посольства РФ не коментують.

Нагадаємо, за даними дослідження європейського Центру дезінформації, дописи з наративами Кремля та облікові записи їх авторів залишаються активними в соцмережах попри численні скарги українців.

При цьому TiKTok дозволяє російським державним ЗМІ публікувати пропагандистський контент.

ms.detector.media