ms.detector.media
15.07.2022 13:19
Провідні соцмережі недостатньо захищають користувачів ЛГБТК — правозахисники
Провідні соцмережі недостатньо захищають користувачів ЛГБТК — правозахисники
Зауваження отримали Facebook, Instagram, TikTok, Twitter і YouTube.

Правозахисна група GLAAD оприлюднила Індекс безпеки соціальних медіа, який містить негативну оцінку діяльності п’яти провідних соціальних платформ щодо захисту користувачів ЛГБТК. Про це повідомляє Bloomberg. Хоча GLAAD виявив, що Facebook, Instagram, TikTok, Twitter і YouTube мають доволі жорсткі зобов’язання щодо захисту вразливих користувачів, їхні дії загалом не відповідають цим цілям.

Усі п’ять провідних соцмереж набрали менш як 50 зі 100% рейтингу щодо безпеки для користувачів ЛГБТК. Instagram отримав у звіті найменш поганий рейтинг (48%), за ним йдуть Facebook, Twitter, YouTube і TikTok. Оцінка правозахисників ґрунтувалася на різноманітних факторах, починаючи від того, чи містить платформа гендерні займенники в профілях до модерації контенту.

Правозахисники дійшли висновку, що жодна з п’яти платформ не зробила достатньо, щоб обмежити антиЛГБТК-контент. Їм також не вдалося запропонувати варіанти гендерних займенників, забезпечити відповідну підготовку модераторів, мінімізувати видалення законного вмісту, заборонити націлювання реклами без згоди та захистити конфіденційність даних про гендерну ідентичність і сексуальну орієнтацію.

Усі п'ять соціальних мереж відповіли на зауваження правозахисників. Meta, «батьківська» компанія Facebook та Instagram, заявила, що забороняє негуманний і насильницький матеріал, спрямований проти ЛГБТК, і видалятиме подібний вміст за запитом. У Twitter заявили, що вже співпрацювали з GLAAD і обговорюють нові рекомендації. Google, «батьківська» компанія YouTube, наголосила, що досягла «значного прогресу» у вилученні шкідливих відео, тоді як TikTok акцентував на своїй політиці боротьби з ненавистю і на свіжих інструментах для просування позитивних коментарів.

У відповідь GLAAD виказав сподівання, що Індекс безпеки змусить компанії діяти ретельніше, а регулятори втрутяться з вимогою більшої відповідальності.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що Twitter та YouTube ігнорують запити України на видалення російської пропаганди. Результати нового дослідження європейського Центру дезінформації показали, що дописи з наративами Кремля та облікові записи їхніх авторів залишаються активними в соцмережах попри численні скарги українців.

Фото: Sharon McCutcheon/ Рexels

ms.detector.media