ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
11.07.2022 07:43
«Русскій фейк, іді на***!» «Блокада Калінінграда»: у чому російська пропаганда звинувачує Литву
«Русскій фейк, іді на***!»  «Блокада Калінінграда»: у чому російська пропаганда звинувачує Литву
Спецвипуск 8 липня присвячений російській брехні про Литву.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Російська пропагандистська машина обрушилася на Литву та литовську владу, їх зараз демонізують не гірше за українців, а самим литовцям погрожують та намагаються їх залякати.

У травні «Детектор медіа» фіксував розповсюджувані росіянами фейки про те, що Литва нібито хоче анексувати Калінінградську область, а також погрози, що у разі будь-яких недружніх дій Литви стосовну російського ексклаву, Калінінградської області, Росія буде рішуче «захищати свої нацбезпеку» усіма засобами. Сьогодні ж на всіх підконтрольних Кремлю медіамайданчиках можна зустріти словосполучення «блокада Калінінграда», яку нібито здійснює Литва.

Давайте розбиратися, звідки «ростуть ноги» у таких дій пропагандистів, і що ж насправді відбувається у стосунках цієї балтійської країни та Росії. 

Наратив. «Блокада Калінінграда»

Насамперед, варто нагадати, що у березні був ухвалений Четвертий пакет санкцій ЄС за вторгнення Росії в Україну, який передбачав обмеження транзиту окремих підсанкційних товарів. 

Реалізація Литвою такого обмеження путінська пропаганда називає не інакше як «блокадою». Цей термін публічно вживали прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков та секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев, який на додачу пригрозив «відповіддю», яка, мовляв, «серйозно відобразиться на жителях Литви». Слідом за топ-чиновниками Кремля словосполучення «блокада Калінінграда» вживають усі російські провладні медіа. Співзвучність із «блокадою Ленінграда» часів Другої світової війни не можна назвати випадковою: у російського телеглядача хочуть викликати асоціацію зі злочинами німецьких нацистів, пише Литовське суспільне мовлення LRT.

Литва розглядає такі заяви з Росії як пропаганду та регулярно нагадує, що обмеження транзиту передбачено санкціями ЄС. Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте прямо  назвала будь-які розмови про «блокаду Калінінграда» «брехнею». Єврокомісія ж нині готує роз'яснення, як мають застосовуватися санкції проти Росії щодо калінінградського транзиту.

Насправді обмеження, що почали діяти від 18 червня, стосуються лише сталі та чорних металів. За різними оцінками, це від 1 до 2% від усього обсягу перевезень між Росією та Калінінградською областю, пояснює LRT. Всі інші товари наразі вільно транспортуються.  У тому ж пакеті санкцій передбачено, що заборона на транзит цементу, спирту та іншої продукції набуде чинності з 10 липня, вугілля та інших твердих копалин палива — з 10 серпня, російської нафти — з 5 грудня. До кінця року санкції зачеплять до 50% перевезень, що прямують через територію Литви.

Утім російські ЗМІ подають усе так, ніби Литва одномоментно заборонила половину транзиту до Калінінградської області: «губернатор Калининградской области сообщил, что власти Литвы запретили транзит в регион порядка 50% номенклатуры грузов. Такое решение господин Алиханов назвал удушением региона»,йдеться у статті видання «Коммерсант».

Поки що не йдеться про заборону постачання продуктів харчування, ліків тощо до Калінінградської області. Обмеження не зачіпають і будь-які пасажирські перевезення. Росіяни, як і раніше, можуть проїхати до ексклаву за спрощеною транзитною візою. «Немає проблем потрапити із Росії до Калінінграда  і назад, — цитує LRT віце-спікера Сейму Литви Паулюса Саударґаса. — Жодної блокади нема і ніколи не буде. Не кажучи вже про гуманітарні речі: продукти харчування, медицину. Це ніхто не блокує зараз і не буде блокувати».

Фейк. Литва діє «наперекір Вашингтону і Брюсселю». Із заяв російських чиновників і пропагандистів також випливає, нібито рішення про обмеження транзиту Литва ухвалила в односторонньому порядку. Складається враження, буцімто Вільнюс навіть пішов наперекір НАТО і ЄС, намагаючись «нашкодити» Росії. Росія поширила в соціальних мережах інформацію, що речник Пентагону, генерал армії США Роберт Джефферсон нібито «вимагав виключити Литву з НАТО» через блокаду Калінінградської області.

Представники НАТО та Пентагону спростували Check Your Fact цю інформацію. «Це повна нісенітниця. Литва є цінним союзником НАТО, і Сполучені Штати не закликали до виключення Литви з НАТО», — заявив представник НАТО. Фактчекери також повідомили, що насправді жодного офіцера під іменем «Роберт Джефферсон» немає в базі даних Управління генеральних офіцерів армії США. Сполучені Штати заявили про повну підтримку Литви у її суперечці з Росією через транзит до Калінінграда. Як підкреслив офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс: «Ми підтримуємо наших союзників НАТО, ми підтримуємо Литву. Наша прихильність до статті 5 Статуту НАТО – постулату про те, що напад на одного означатиме напад на всіх, – непорушна».

А видання «Эксперт.ру» в матеріалі під заголовком «Литве придется передумать с “блокадой” Калининграда» пише, що «ушат критики вылился на Вильнюс не только со стороны Москвы: не погладил по голове Литву и Брюссель... Вильнюс решил проявить инициативу и начал санкционное давление, не посоветовавшись с Брюсселем». Звучить так, ніби Литва самовільно почала блокувати транзит, а країни Заходу — шоковані, але не в змозі поставити литовців на місце. Подібною була риторика Кремля і щодо України від самого початку війни до Донбасі: постійні звинувачення у порушенні Мінських угод і апеляції до Заходу: мовляв, поставте цих українців на місце. Російські чиновники ніби забувають, що Четвертий пакет санкції проти Росіїухвалила не лише Литва, а увесь Євросоюз, і тепер Вільнюс мусить його виконувати.

Насправді литовський уряд діє у координації з ЄС та ще у квітні попросив у Брюсселя роз’яснень того, як чинити з калінінградським транзитом. «Ми одержали дуже змістовний пояснювальний лист, підписаний трьома генеральними директоратами Єврокомісії (з питань митниці, торгівлі та економіки), — зазначає член Сейму Литовської Республіки, колишній міністр закордонних справ Аудронюс Ажубаліс. — Нам роз’яснили, що Литва зобов’язана здійснювати ці санкції на своїй території. Неважливо, йдеться про експорт чи реекспорт. Є Регламент, у якому прописана заборона на ці ввезення цих продуктів».

Тим часом зараз між Литвою і Європейською комісією триває узгодження тексту роз’яснень про застосування санкцій ЄС щодо транзиту товарів до Калінінградської області Росії. Як повідомляє «Європейська правда», про це в інтерв’ю LRT заявила радниця литовського президента із зовнішньої політики Аста Скайсгіріте. «Литовські дипломати в Брюсселі спілкуються з представниками Єврокомісії, вони хочуть узгодити текст, який був би прийнятним і для Литви, і для ЄК, і це добре. Це не той випадок, коли ЄК просто дає вказівки, а ми їх виконуємо», – сказала вона. Чиновниця назвала кілька принципів, яких дотримується Литва в переговорах: правила не повинні поширюватися не лише на Литву, а й на інші транзитні країни, має зберігатися контроль над транзитом і не може бути жодних «зелених коридорів».

Фейк. Литва «розібрала ділянку залізниці» до Калінінграда. Російські та українські ЗМІ й соцмережі поширили фейк, що Литва буцімто розібрали ділянку залізниці, що сполучає Росію, Білорусь із Калінінградом. Разом з цим, зазначають, що розбирати залізницю нібито допомагали «дуже мотивовані у цьому питанні» біженці з України. Цей фейк є частиною інформаційної кампанії проти Литви, яку Росія розгорнула після блокування транзиту до Калінінграда.
StopFake пише, що насправді першоджерелом цієї новини став сайт сатиричних, вигаданих «новин» «Панорама». Видання застерігає свою аудиторію, що всі тексти на сайті не є реальними новинами. Транзит до Калінінграда обмежили для деяких вантажних перевезень з 17 червня через санкції, запроваджені Брюсселем. Митний департамент Литви повідомляв, що заборона на транзит цементу, спирту та інших продуктів набуде чинності з 10 липня, на вугілля та інші види твердого викопного палива – з 10 серпня, на російську нафту – з 5 грудня. Але про розбір залізничних колій не йдеться. Зокрема, Литовські залізниці заперечили припинення транзиту між Росією та Калінінградом після того, як російські офіційні особи висловили гнів із приводу ймовірного рішення, яке нібито перервало потік товарів у регіон.

Фейк №5. «Тепер Росія має право переглянути кордони Литви». Найабсурднішими є заяви російських посадовців нібито обмеження, запроваджені Литвою, дають Росії право переглянути територіальну цілісність країни або ж вимагати її виключення з ЄС. Про таке, зокрема, заявив глава Роскосмосу Дмитро Рогозін. «Вільнюс і Євросоюз порушили свою частину великої угоди з Москвою», — стверджує глава «Роскосмосу». А представник Ради федерації Андрій Клімов заявив, що у Росії, мовляв, тепер «розв’язані руки» розв’язувати «проблеми, створені Литвою», «у будь-який спосіб», передає LRT.

Російське МЗС та кремлівські ЗМІ посилаються нібито на порушення Литвою «Спільної заяви Росії і ЄС про транзит до Калінінградської області». Документ був підписаний у 2002 році, у той час, коли тривали перемови щодо вступу Литви до Євросоюзу. Російська пропаганда подає справу так, нібито ЄС зобов’язався забезпечувати безперебійний транзит до Калінінграда, а Москва в обмін на це начебто «дозволила» Литві долучитися до Європейського союзу. Насправді в документі про це не йдеться. У ньому сторони висловлюють добру волю: сприяти економічним зв’язкам між Росією та її ексклавом. Жодних санкцій за «порушення» документ не передбачає.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас зазначив, що він не став би драматизувати цю ситуацію. «Бо ні Росія, ні Білорусь не мають таких можливостей, щоб перерізати Сувалкський коридор. І Росія, і Білорусь із головою зав'язли в Україні. Білорусь через те, що вона всіма способами допомагає Росії. Її основні сили перебувають на півдні країни на кордоні з Україною, а про дії Росії і так відомо. Але я маю сказати, що не драматизую саме через те, що Литва є членом НАТО. І ми маємо не лише свої національні можливості, а й можливості всього Північноатлантичного блоку. Це не було б українським варіантом! Коли її територію атакують ракетами з боку Білорусі, вона не може відповісти адекватно. У той же час НАТО має для цього всі можливості. І, скажімо так, наші сусіди – якщо у них, звичайно, все гаразд із головою – думають саме про це», – наголосив глава оборонного відомства Литви.

Навіщо це Росії? На думку литовських посадовців та експертів, з якими поспілкувався LRT, роздуваючи скандал через так звану «блокаду», Кремль хоче досягти кількох цілей. У першу чергу, шантажувати Євросоюз, щоб домогтися часткового послаблення санкцій. Мовляв: ви зазіхнули на нашу територіальну цілісність, якщо не хочете Третьої світової війни, йдіть нам на поступки. Також імовірно, що інформаційна кампанія проти Литви і на внутрішню аудиторію: Кремль хоче ще раз показати своїм людям, своїм виборцям, що Росія — це «фортеця в облозі», яка бореться проти Заходу. Не можна виключати і найгіршого варіанту: що Москва насправді шукає «казус беллі» для початку нового збройного конфлікту.

Російська пропаганда часто використовує меседжі, що західні країни буцімто «роблять замах на територіальну цілісність» Росії, Білорусі, України тощо. Насправді попри розповсюдження Кремлем подібних меседжів та конспірологічних теорій, саме Росія є агресивною країною, яка не поважає міжнародне право і окупувала частину України, Грузії та Молдови.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

ms.detector.media