ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
05.07.2022 14:56
«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 4 липня
«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 4 липня
Фейки та маніпуляції навколо обстрілу торгового центру в Кременчуку, Буданов пригрозив Росії «терактами», а Зеленський «анонсував удар» по Придністров’ю.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейки та маніпуляції навколо обстрілу торгового центру в Кременчуку. Росія на офіційному рівні продовжує шукати виправдання для своїх воєнних злочинів проти мирних українців. Після ракетної атаки на торговельно-розважальний центр у Кременчуці 27 червня Росія заявила про якісь «провокації» з боку Збройних сил України. У Москві спочатку запевняли, що вдарили «по нафтопереробному заводу», яким відомий Кременчук, але потім відмовилися від власних слів і заявили, що ракетний удар і його жертви – це начебто українська «постановка».

Росія атакувала Кременчук серед білого дня 27 червня. За інформацією Командування Повітряних сил, армія окупанта випустила по місту ракети Х-22 з дальніх бомбардувальників Ту-22 М3, які злетіли з аеродрому в Калузької області. А самі ракети запустили над Курською областю.

Одна з них потрапила у торгово-розважальний центр, а інша – у так званий «стратегічний військовий об'єкт» – так Росія назвала приватний завод «Кредмаш». Підприємство спеціалізується на виготовленні асфальтобетону та дорожніх машин для його перевезення та укладки. Внаслідок ракетної атаки в торговому центрі спалахнула масштабна пожежа площею понад 10 тисяч квадратних метрів. Частину відвідувачів, яких було близько тисячі, вдалося евакуювати після сигналу повітряної тривоги. На момент завершення рятувальних робіт 2 липня було ідентифіковано 19 загиблих - тіла деяких жертв упізнавали буквально за фрагментами. Ще більше 60 людей отримали поранення, майже половині постраждалих знадобилася госпіталізація. З урахуванням того, що понад 40 мешканців Кременчука звернулися із заявами про зниклих безвісти рідних, кількість жертв може збільшитися.

Президент України назвав російську атаку «одним із найзухваліших терористичних актів в історії Європи». Володимир Зеленський спростував фейк російських ЗМІ про те, що пожежа на ТЦ перекинулася із сусіднього автозаводу, на якому нібито здетонували боєприпаси. Але записи камер спостереження підтверджують, що спочатку було здійснено удар по торговому центру, а вже потім – по заводу з бетонозмішувачами, розташованому на відстані півкілометра.

Доказ прямого ракетного удару по торговому центру — супутникові знімки американської компанії Planet Labs. Вони підтверджують і місця прильоту, і черговість влучення ракет.

На фото видання Associated Press також виразно видно, що торговий центр «Амстор» впав саме від ракетного удару — верхній правий кут будівлі, знятий на знімку, повністю зруйнований внаслідок влучання туди снаряда, а розташовані навколо будівельні машини не пошкоджені.

І лише Росія намагається заперечувати свою причетність до удару по мирних українців. Однак навіть у заявах пропагандистів жодної узгодженості немає. Спочатку ті писали про удар по нафтопереробному заводу у Кременчуці, а у загорянні ТРЦ звинувачували українську систему ППО; Інші, хоч і визнали прямий удар по торговому центру, запевняли, що українські військові ремонтували там техніку. Треті сліпо заперечували будь-який удар у принципі, заявляючи про «українські провокації».

Загалом журналісти ДМ відзначили велику активність російських ботів, які після появи інформації про удар по кременчуцькому ТЦ як під копірку почали поширювати однакові повідомлення про «постановку в дусі Бучі та Краматорська». Російський президент сказав, що по цивільних об'єктах бити немає потреби, оскільки наявність "сучасної високоточної зброї великої дальності" нібито дозволяє досягати намічених цілей. Іншої думки дотримуються у британській розвідці. Там вважають, що торговим центром у Кременчуці росіяни потрапили через неточність ракети старого зразка. Припускають, що ракети окупантів справді були націлені над будівлю Амстора, але після запуску перша відхилилася від траєкторії. Надзвукові крилаті ракети Х-22 «Буря» були використані ще в 1968 році. За Кременчуком, за даними Мі-6, вдарили модернізованою версією Бурі Х-32. Британці припускають, що запаси більш точної сучасної зброї в Росії закінчуються.

Фейк. Керівник української розвідки Кирило Буданов пригрозив Росії терактами. Таку тезу поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У своїх повідомленнях кремлівські медіа посилаються на газету Financial Times. Мовляв, керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов нібито «погрозив Росії терактами та диверсіями на її території» і про це пише британське медіа. Як пишуть фактчекери зі StopFake, пропагандисти заявляють, що ліквідація колаборантів та представників так званої «нової влади» на території окупованих Росією областей України є нічим іншим, як терористичними актами. На сайті Financial Times вийшло інтерв'ю керівника української військової розвідки Кирила Буданова із заголовком «Голова військової розвідки України заявив, що відступ у Сєвєродонецьку є "тактичним"». Як пише StopFake, у ньому Буданов серед іншого згадав і про партизанську боротьбу на окупованих Росією територіях України, а також диверсійну роботу на території Росії. Він заявив, що партизанський рух на Херсонщині посилюється, зокрема було підірвано два автомобілі, внаслідок чого помер призначений російськими окупаційними силами чиновник. Однак Буданов не погрожував терактами Росії.  За інформацією фактчекерів, згідно з нормами міжнародного права військові об'єкти, склади пального та нафтопереробні заводи є законними військовими цілями для України, а отже, мова тут зовсім не про теракти. Тим більше, глава української розвідки не підтвердив причетність України до цих атак. Кирило Буданов сказав, що атаки та диверсії проти російських окупаційних сил «проходять повсюдно, і вони були і будуть проводитися в Росії та в багатьох інших місцях». Детальніше.

Фейк. Зеленський заявив, що Україна вдарить по Придністров’ю. Російські ЗМІ продовжують маніпулювати темою безпеки в Європі та просувати наратив про «агресивну» Україну, яка нібито готова «напасти» на будь-яку із сусідніх країн. Минулого тижня прокремлівські медіа заявили, що президент України Володимир Зеленський нібито «готує удар по Придністров’ю». Також російські ЗМІ нагадують про серію терактів на тимчасово окупованій молдовській території, натякаючи на причетність України до цих атак. 

Україна не причетна до жодних «терактів» на території невизнаного Придністров’я і поважає суверенітет та територіальну цілісність Молдови. Російська дезінформація на цю тему має на меті підрив добросусідських відносин між Україною та Молдовою. 

Йдеться про серію вибухів, які прогриміли у квітні на території контрольованої Росією «Придністровської Молдавської Республіки» («ПМР»). Україна відкинула всі звинувачення у причетності до «терактів» і назвала вибухи «серією провокаційних заходів, організованих ФСБ Росії для нагнітання панічних та антиукраїнських настроїв». Президент Молдови Майя Санду назвала вибухи у Придністров’ї «спробою нагнітання напруженості на користь війни». Санду повідомила, що інциденти були пов’язані із протиборчими силами в регіоні, але не з Україною. 

Фактчекери StopFake пишуть, що для створення фейкової новини, що Україна нібито готує удар по Придністров’ю, російські медіа вдалися до класичних прийомів пропаганди: клікбейту та вирваної з контексту цитати промовця. 

Дезінформація ґрунтується на заяві Володимира Зеленського, яку президент України зробив 27 червня під час зустрічі з президенткою Молдови Майєю Санду. Зеленський окремо підкреслив, що обидві держави мають загрози, в основі яких – агресія Росії та російська політика, тому відповіді України та Молдови на ці загрози також мають бути спільними.

У цьому контексті Володимир Зеленський і Майя Санду обговорили питання загроз з боку контрольованого Росією Придністров’я. Український президент попередив, що будь-які агресивні дії з боку так званої «ПМР» отримають пропорційну реакцію у відповідь. Жодної мови про те, що Україна «готується напасти на Придністров’я» не було. Навпаки, Зеленський окремо підкреслив, що необхідно уникати дестабілізації в регіоні.

«Якщо буде [удар по Україні з території ПМР] – я вважаю, що це глобальна помилка. Ті чи інші сигнали ми отримуємо, вони неприємні. Але ці люди, які перебувають у Придністров’ї, мають знати: для нас це не удар, а ляпас. А ми точно відповімо ударом… Я вважаю, що перш за все ми всі маємо робити так, щоб не було дестабілізації в регіоні. Ми всіляко це демонструємо. Ми зараз воюємо з Росією на нашій землі, хоча ви бачили, що неодноразово були ракетні удари і з боку Білорусі», — наголосив Зеленський.

Президентка Молдови Майя Санду у свою чергу зазначила, що її країна відстежує ситуацію в Придністров’ї, і запевнила, що у разі виникнення загроз Молдова проінформує партнерів.

 Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

ms.detector.media