ms.detector.media
05.07.2022 14:57
В Херсонській області блокують Viber та YouTube. Компанія Rakuten Viber намагається виправити ситуацію
В Херсонській області  блокують Viber та YouTube. Компанія Rakuten Viber намагається виправити ситуацію
Через заборону платформ мешканці окупованих територій втрачають можливість не лише спілкуватися з рідними та читати українські новини, а й користуватися послугами українських банків.

Російськи окупанти намагаються заблокувати Viber та YouTube в Херсонській області. Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на місцевих жителів, зокрема, експерта з інформаційно-комунікаційних інтернет-технологій Юрія Антощука. 

За відсутністю українських мобільних операторів месенджери в тимчасово окупованій Херсонській області залишаються єдиним каналом зв’язку. За словами Антощука, херсонці користуються відразу декількома месенджерами - Viber, Telegram, WhatsApp, Signal, що надає альтернативу у разі блокування якогось з ресурсів. Але Viber був особливо важливий, тому що через цей месенджер мешканці окупованих територій мали змогу користуватися онлайн-банкінгом.

«За відсутності українського мобільного зв'язку отримати смс-підтвердження на вхід у банк24 неможливо, а тому українські банки змогли налаштувати вхід із підтвердженням через Viber. Це трохи врятувало ситуацію, хоча і додало більше мороки. Сьогодні ж блокування Viber - це спроба відрізати жителів Херсонщини від української банківської системи повністю», - зазначив Юрій Антощук.

За словами експерта, української готівки на окупованих територіях не вистачає, до того ж окупанти знецінюють гривню, встановлюючи курс майже 1:1 к рублю. Завдяки ідентифікації через Viber херсонці донедавна могли розраховуватися за товари за допомогою банківських карток навіть на стихійних ринках, переказуючи гроші через мобільні додатки. Але при блокуванні месенджера це стає неможливим.

Ще залишається змога сплачувати в магазинах через термінали, але експерт побоюється, що окупанти вилучать усі українські термінали, щоб примусити місцевих отримувати карти російського банку. Зважаючи на те, що Visa і Mastercard пішли з російського ринку, херсонці не будуть мати змогу розрахуватися через російські термінали українськими картками. За даними Антощука, в Херсоні вже відкрився російський банк, який почав видавати картки.

Компанія Rakuten Viber підтвердила «Детектор Медіа» блокування сервісу на Херсонщині.

«Сьогодні ми дізнались, що Viber заблокований самопроголошеною владою тимчасово окупованої Херсонської області. Цей крок відрізає сотні тисяч українців від спілкування з родинами, від джерел правдивої інформації в каналах державних установ та українських ЗМІ, та від доступу до критичних сервісів, наприклад, банківських. Наша команда робить все можливе, щоб і надалі надавати нашим користувачам на цих територіях змогу спілкуватися один з одним та зі своїми близькими»,  — підкреслили в компанії.

Окрім Viber, окупанти також заблокували YouTube. Цим ресурсом, попри блокування інтернету, тривалий час можна було користуватися без VPN, але зараз ця можливість втрачена.

«Безплатного VPN вистачить ненадовго для перегляду YouTube. А та можливість, яку надали, наприклад, ClearVPN, коли через Дія-підпис можна отримати безліміт, також не для всіх - мати встановлену «Дію» у Херсоні небезпечно», - повідомив Юрій Антощук.

Раніше «Детектор Медіа» повідомляв, що Росія переспрямувала інтернет-трафік на окупованій Херсонщині через свої сервери.

Фото: vseosvita.ua

ms.detector.media