ms.detector.media
03.07.2022 11:47
У Центрі протидії дезінформації спростували фейк про повістки для українських жінок
У Центрі протидії дезінформації спростували фейк про повістки для українських жінок
Взяття на облік фахівчинь, які потрібні ЗСУ, має розпочатися 1 жовтня.

У проросійських телеграм-каналах поширюють зображення фейкової повістки, яку нібито вручили жінці. На фото помітні орфографічні помилки. Як застерігають у Центрі протидії дезінформації, це черговий фейк російських пропагандистів.

«В самій публікації пропагандисти намагаються дискредитувати Центр протидії дезінформації при РНБО України, посилаючись на публікацію, в якій було спростовано фейки щодо жіночої мобілізації», – йдеться в дописі ЦПД.

Як нагадують у Центрі протидії дезінформації, взяття на облік жінок має початися з 1 жовтня 2022 року. «Це означає, що жінка стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі Збройних сил України, Національної гвардії України чи інших військових формувань. Але це лише жінки тих професій, які визначені в наказі Міноборони України від 11.10.2021р. №313».

11 жовтня 2021 року Міністерство оборони України видало наказ із розширеним списком професій жінок, які зобов’язані стати на військовий облік. 17 грудня того ж року цей наказ набув чинності. Тобто відтепер жінки, які мають професію, вказану в переліку, беруться на облік військовозобов’язаних. У Міноборони розповіли, що жінки віком від 18 до 60 років, які мають одну з професій, внесених в оновлений список, мають стати на військовий облік протягом 2022 року. 

Президент України Володимир Зеленський 17 січня відповів на петицію з пропозицією скасувати наказ Міністерства оборони України щодо розширення переліку спеціальностей жінок, які підлягають військовому обліку. Він попросив міністра оборони Олексія Резнікова скоротити перелік цих спеціальностей та професій.

В оновленому документі в пріорітеті фахівчині, чиї навички споріднені з військово-обліковими спеціальностями. Це 14 спеціальностей та 6 професій замість 35 фахових напрямків, що об‘єднували понад 200 спеціальностей.

Фото: МОУ

ms.detector.media