ms.detector.media
01.07.2022 14:09
Туреччина заблокувала сайти «Німецької хвилі» та «Голосу Америки»
Туреччина заблокувала сайти «Німецької хвилі» та «Голосу Америки»
Причиною блокування стала відмова медіакомпаній отримувати ліцензію на інтернет-мовлення, яку міжнародні медіа вважають проявом цензури.

Вища рада радіо і телебачення Туреччини (RTÜK) заблокувала вебсайт німецької телекомпанії Deutsche Welle (DW) і американської міжнародної радіостанції Voice of America (VOA). Відповідне рішення за позовом RTÜK виніс Мировий кримінальний суд Анкари. Про це повідомляють «Німецька хвиля» та «Голос Америки» на своїх сайтах.

Вебсайти DW і VOA заблокували через те, що ці медіакомпанії не мають ліцензій на інтернет-мовлення. RTÜK закликала іноземних мовників подати заявки на отримання ліцензії відповідно до постанови про ЗМІ від лютого 2019 року. Але Deutsche Welle та «Голос Америки» оголосили, що не подаватимуть заявки через те, що постанова надала регулятору повноваження контролювати весь онлайн-контент. «Це просто неприйнятно для незалежного мовника», – пояснив генеральний директор DW Петер Лімбурґ.

Як повідомила «Німецька хвиля», зараз у Туреччині заблокований доступ до всіх 32 сайтів компанії різними мовами, включно з турецькою. Також глобального блокування зазнав «Голос Америки».

Компанії планують оскаржити рішення суду.

У Всесвітньому індексі свободи преси Туреччина посідає 149 місце зі 180 країн. Організація «Репортери без кордонів», яка складає щорічний індекс, каже, що дискримінаційна практика проти ЗМІ в Туреччині є звичайною справою, а RTÜK «допомагає економічно послабити налаштовані критично телеканали, накладаючи на них значні штрафи».

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що у Туреччині Вища рада радіо і телебачення (RTÜK) закликала телеканали не показувати відео з кадрами заповнених вулиць та людних місць, бо вони «створюють враження масового порушення карантину».

Фото: tipsmake.com

                                                                                                                  

ms.detector.media